Mια σημαντική μεταπολεμική γεωστρατηγική στροφή πραγματοποιεί το σιιτικό Ιράκ (πάνω από το 60% του πληθυσμού είναι Σιίτες και με την επικείμενη απόσχιση των Κούρδων το ποσοστό αυτό αναμένεται να μεγαλώσει) το οποίο επιλέγει ξεκάθαρα την Ρωσία στην εξωτερική του πολιτική αφού θα παραγγείλει εκατοντάδες ρωσικά άρματα μάχης Τ-90S/SK αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων!
Έτσι αν και οι Αμερικανοί πολέμησαν για την καταστροφή του ISIS στο Ιράκ είναι η Μόσχα που βγαίνει πραγματικά κερδισμένη και οι λόγοι είναι πολύ απλοί
Ο εγχώριος πληθυσμός θεωρεί τους Αμερικανούς τους βασικούς υπεύθυνους της δυστυχίας του από το 1990 μέχρι και σήμερα.
Θεωρεί ότι το ISIS είναι ένα δημιούργημα «Φρανκεστάιν» των Αμερικανών
Στο Ιράκ οι Αμεριικανοί θεωρούνται οι βασικοί συντελεστές της δημιουργίας επικείμενου κουρδικού κράτους στην βόρεια επικράτεια και ότι η απόσχιση εδαφών οφείλεται σε αυτούς.
Έτσι και η σιιτική κυβέρνηση η οποία δεν έχει καμία εμπίστοσύνη πλέον στην Ουάσιγκτον επιλέγει να στραφεί προς την Μόσχα και λόγω της φιλικής σύνδεσής της με το σιιτικό Ιράν.
Έχει δημιουργηθεί ένα σιιτικό-αλεβιτικό-ελληνορθόδοξο μπλοκ το οποίο ξεκινάει από το Ιράν και καταλήγει στην σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Η Μόσχα παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό
Η Ρωσία πρόκειται να πουλήσει στο Ιράκ έναν σημαντικό αριθμό αρμάτων μάχης, δηλώνει στην εφημερίδα “Ιζβέστια” ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου επί θεμάτων στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν.
Ο ίδιος δεν αναφέρει τον αριθμό αρμάτων μάχης, ούτε το ποσό του συμβολαίου πώλησής τους, παρότι η ρωσική εταιρεία Yralvagonzavod είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι εντός του 2017 θα πωλήσει στο Ιράκ 73 άρματα μάχης τύπου Τ-90S/SK
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα πρόκειται για την πρώτη αποστολή αρμάτων μάχης, ενώ θα επακολουθήσουν και άλλες.
“Στην προκειμένη περίπτωση μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για την πώληση μερικών εκατοντάδων αρμάτων μάχης, ενώ το ποσό του συμβολαίου ενδέχεται να υπερβεί το 1 δισεκ. δολάρια”, δηλώνει στην εφημερίδα “Ισβέστια” ο διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης στρατηγικών και τεχνολογιών Ρουσλάν Πούχοφ, ο οποίος επισημαίνει ότι “το συγκεκριμένο συμβόλαιο συνιστά μια μεγάλη επιτυχία της Ρωσίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής”, αφού, όπως λέει, “αν και στο Ιράκ πολεμούσαν οι Αμερικανοί, οι ιρακινοί στρατιωτικοί επέλεξαν τελικά το ρωσικό άρμα μάχης”.
Το ρωσικό άρμα μάχης Τ-90S διαθέτει ισχυρό οπλισμό, προηγμένο σύστημα πυρός, αξιόπιστη θωράκιση, μεγάλη ευελιξία, ενώ μπορεί να συμμετέχει σε επιχειρήσεις οποιαδήποτε χρονική στιγμή και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.