Έτοιμο να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και να προχωρήσει σε εμπλουτισμό ουρανίου σε διάστημα πέντε ημερών δηλώνει το Ιράν, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τον εμπλουτισμό ουρανίου, στέλνοντας αυστηρή προειδοποίηση προς τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, αντιπρόεδρος του Ιράν και επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της χώρας, έκανε τα παραπάνω σχόλια στην κρατική ιρανική τηλεόραση σε μία προφανή αντίδραση στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ για το πρόγραμμα πυρηνικών πυραύλων του και άλλες δραστηριότητες που δεν συνδέονται με τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά.
«Σαφώς, δεν μας ενδιαφέρει να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν φτάσαμε εύκολα σε αυτήν την συμφωνία για να την λύσουμε το ίδιο εύκολα. Εμείς έχουμε υπογράψει αυτήν την συμφωνία και είμαστε πιστοί σε αυτήν», είπε ο Σαλεχί.
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα εκπλαγούν από το πόσο γρήγορα το Ιράν μπορεί να ανακτήσει τα αποθέματα των πυρηνικών του που είχε περιοερίσει το 2015.
«Εάν το αποφασίσουμε, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στον εμπλουτισμό ουρανίου, καθαρότητας 20% μέσα σε πέντε ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαλεχί, αναφερόμενος στο ποσοστό που είναι απαραίτητο για τη δημιουργία μίας πυρηνικής βόμβας. Το Ιράν έχει την άδεια εμπλουτισμού ουρανίου, καθαρότητας 5%.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο επανεκλεγείς πρόεδρος της χώρας Χασάν Ρουχανί, είχε προειδοποιήσει για την ταχύτητα με την οποία το Ιράν μπορεί να αυξήσει τις πυρηνικές της δυνατότητες. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα δήλωσε ότι οι «απειλές και οι κυρώσεις των ΗΠΑ» θα δώσουν το έναυσμα το Ιράν να συγκεντρώσει πυρηνικές πηγές.
Η Τεχεράνη απείλησε την περασμένη εβδομάδα να εγκαταλείψει τάχιστα την πυρηνική συμφωνία, αν οι ΗΠΑ εξακολουθήσουν την «πολιτική των κυρώσεων».
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν ότι δεν τηρεί το πνεύμα της συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε κατά την προεκλογική εκστρατεία του ότι «η συμφωνία Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων είναι η χειρότερη που επιτεύχθηκε ποτέ ύστερα από διαπραγματεύσεις».
Η συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη λεγόμενη ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία και Κίνα, συν τη Γερμανία) προέβλεπε ότι η Τεχεράνη θα περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα ώστε αυτό να έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς σε αντάλλαγμα για την προοδευτική άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της.
Με τη συμφωνία, το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί σε σχέση με το πρόγραμμα.