Η Σερβία αρνήθηκε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και αυτό αποτελεί αξεπεραστο εμπόδιο στα σχέδια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για ολοκληρωτικό έλεγχο των Βαλκανίων.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε για το θέμα ότι «Η Σερβία δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία και θέλει να έχει τη δική της απόφαση για την ανάπτυξη και την διάθεση των ενόπλων δυνάμεων της για όπου αυτή κρίνει απαραίτητο».
Σαφέστατα, η σερβική κυβέρνηση και κυρίως… ο σερβικός λαός δεν έχει ακόμη ξεχάσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε σε βάρος της το ΝΑΤΟ το 1999.
Ο πρόεδρος της Σερβίας κατά τη συνάντησή του στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, με την ηγεσία του Συμμαχίας, ζήτησε την κατανόηση της χώρας του και είπε χαρακτηριστικά ότι «Κανείς δεν πρέπει να πιέζει τη Σερβία για ένταξη στο ΝΑΤΟ γιατί αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».
«Είναι σημαντικό ότι η ίδια η Σερβία δεν είναι αρμόδια μόνο για την αύξηση των μισθών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και για να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στέγασης των στρατιωτών και των αστυνομικών της», είπε ο Βούτσιτς.
Όσον αφορά τη δήλωση του γερουσιαστή των ΗΠΑ, Ρον Τζόνσον, για το μέλλον του ρωσικού ανθρωπιστικού κέντρου στην Νις, ο πρόεδρος της Σερβίας, ανέφερε ότι «Ο γερουσιαστής είπε ό, τι μπορεί να ακούσει ένας Αμερικανός, δηλαδή, θέλει το ρωσικό κέντρο στη Νις να έχει διπλωματική δομή και ότι δεν θέλει την παρουσία των Ρώσων, όπως, δηλαδή, ο κάθε Ρώσος δεν θέλει να βλέπει τη Σερβία στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Σερβία είναι μία χώρα που παίρνει τις δικές της αποφάσεις».
Δείτε οπτικοακουστικό υλικό από τους ανηλεής βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, το 1999, που κατά κύριο λόγο είχαν στόχους μη στρατιωτικού ενδιαφέροντος: