Απειλές κατά της Σαουδικής Αραβίας, όσο και κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εκτόξευσε ο ηγέτης των ανταρτών Χούτι, που έχουν υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα της Υεμένης και μάχονται κατά των εγχώριων εντολοδόχων του αραβικού συνασπισμού που επεμβαίνει με βομβαρδισμούς στην πολύπαθη χώρα.
Ειδικότερα, απείλησε σήμερα ότι η οργάνωσή του θα πλήξει σαουδαραβικά δεξαμενόπλοια αλλά και στόχους στο Άμπου Ντάμπι αν η Σαουδική Αραβία εξαπολύσει επίθεση στη Χοντέιντα, το μεγαλύτερο λιμάνι της Υεμένης.
«Θα μπορούσαμε να στοχοποιήσουμε δεξαμενόπλοια της Σαουδικής Αραβίας και θα μπορούσαμε να κάνουμε οτιδήποτε δεν έχουμε κάνει στο παρελθόν», είπε ο Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι.
Στην ομιλία του, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο αλ Χούτι υποστήριξε ότι οι πύραυλοι που διαθέτει η οργάνωσή του έχουν βεληνεκές τέτοιο που μπορούν να φτάσουν στο Άμπου Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και “οπουδήποτε” στη Σαουδική Αραβία.
Τα Εμιράτα συμμετέχουν στον συνασπισμό των αραβικών χωρών, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που από τον Μάρτιο του 2015 βοηθά στρατιωτικά την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι απέναντι στους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούτι. Οι τελευταίοι, που στηρίζονται από μονάδες του στρατού που παρέμειναν πιστές στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και τη βόρεια Υεμένη από το 2014. Οι κυβερνητικές δυνάμεις του Χάντι έχουν συγκεντρωθεί στα νότια της χώρας.
«Τα Εμιράτα βρίσκονται πλέον στο βεληνεκές των πυραύλων μας. Οι εταιρείες που έχουν εγκαταστάσεις ή επενδύσεις στα Εμιράτα δεν θα πρέπει να θεωρούν ασφαλή αυτή τη χώρα», πρόσθεσε ο 38χρονος αλ Χούτι μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι al Massira που ελέγχεται από τους υποστηρικτές του. Υποστήριξε επίσης ότι η οργάνωσή του «δεν σταμάτησε να τελειοποιεί τους πυραύλους» και υπενθύμισε ότι ορισμένοι έπληξαν στόχους στα βόρεια του Ριάντ και στα νότια της Μέκκας, της ιερής πόλης των μουσουλμάνων. Διαβεβαίωσε ότι οι ναυτικές δυνάμεις των Χούτι είναι επίσης ικανές να βάλουν στο στόχαστρό τους σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και δεξαμενόπλοια φορτωμένα με αργό στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Κάθε απόπειρα κατάληψης του λιμανιού της Χοντέιντα (σ.σ. στην Ερυθρά Θάλασσα, στη δυτική Υεμένη) θα αντιμετωπιστεί με επιθέσεις εναντίον σαουδαραβικών δεξαμενόπλοιων», είπε.
Δεν είναι σαφές αν η οργάνωση έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τις απειλές της.
Περισσότεροι από 8.400 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και πολλών αμάχων, έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης που έχει επίσης προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη.