Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σχέδια για εξαγωγή ουρανίου, στο εσωτερικό της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας και θα ξεκινήσει την κατασκευή των πρώτων πυρηνικών αντιδραστήρων της, το επόμενο έτος.

Μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη για την πυρηνική ενέργεια στο Αμπού Ντάμπι, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, είπε ότι το ουράνιο θα χρησιμοποιηθεί μόνο για «ειρηνικούς σκοπούς» προκειμένου να διαφοροποιηθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν η Σαουδική Αραβία επιδιώκει επίσης να εμπλουτίσει και να επεξεργαστεί το ουράνιο – το οποίο μπορεί να διευρύνει τις δυνατότητες στρατιωτικών χρήσεων του υλικού.

Οι ατομικοί αντιδραστήρες χρειάζονται εμπλουτισμένο ουράνιο σε καθαρότητα περίπου πέντε τοις εκατό για να παράγουν ενέργεια, αλλά η ίδια τεχνολογία σε αυτή τη διαδικασία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό του βαρέως μετάλλου σε υψηλότερα επίπεδα, όπως αυτά των όπλων.

Ο Χασίμ Μπιν Αμπντουλάχ Γιαμάνι, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας της Σαουδικής Αραβίας, που έχει αναλάβει τα πυρηνικά σχέδια, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα αναθέσει τη σύναψη σύμβασης κατασκευής για τους δύο πρώτους πυρηνικούς αντιδραστήρες της, μέχρι το τέλος του 2018.

«Όσον αφορά την παραγωγή ουρανίου στο βασίλειο, αυτό είναι ένα πρόγραμμα που είναι το πρώτο βήμα προς την αυτάρκεια στην παραγωγή πυρηνικού καυσίμου», δήλωσε ο Γιαμάνι σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). «Χρησιμοποιούμε το μετάλλευμα ουρανίου που αποδείχθηκε οικονομικά αποδοτικό».

Η διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου βρίσκεται στο επίκεντρο των δυτικών και περιφερειακών ανησυχιών για το πυρηνικό έργο του Ιράν, εχθρού της Σαουδικής Αραβίας και οδήγησε στη συμφωνία του 2015, στην οποία το Ιράν συμφώνησε να παγώσει το πρόγραμμα για 15 χρόνια, ως αντιστάθμισμα για τη χαλάρωση των επιβληθεισών κυρώσεων.

Η Σαουδική Αραβία θα είναι η δεύτερη χώρα στην περιοχή του Κόλπου, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα αξιοποιήσουν την πυρηνική ενέργεια, μέσω του χτισμένου από τη Νότια Κορέα πυρηνικού αντιδραστήρα τους, το 2018. Τα ΗΑΕ έχουν δεσμευτεί να μην προχωρήσουν στον εμπλουτισμό ουρανίου, για τον εαυτό τους, αλλά και να μην επανεπεξεργαστούν αναλωμένο καύσιμο.

Πηγές από το χώρο της βιομηχανίας ανέφεραν στο Reuters, ότι η Σαουδική Αραβία απευθύνεται σε δυνητικούς προμηθευτές από τη Νότια Κορέα, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους δύο πρώτους αντιδραστήρες της.

Τα σχέδια έλαβαν πρόσθετη δυναμική στο πλαίσιο του «Vision 2030» της Σαουδικής Αραβίας, ενός φιλόδοξου προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης που εγκαινιάστηκε πέρυσι από τον πρίγκιπα πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο Γιαμάνι δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία σύντομα θα εγκρίνει νόμους για το πυρηνικό της πρόγραμμα και θα έχει θεσπίσει όλους τους κανονισμούς για την πυρηνική ρυθμιστική αρχή, μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2018.

«Ζητήθηκε επίσης από τον ΔΟΑΕ να διενεργήσει ολοκληρωμένη ανασκόπηση της πυρηνικής μας υποδομής κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018», δήλωσε ο ίδιος, «που θα επιτρέψει στον οργανισμό να αξιολογήσει τις προσπάθειες για την προετοιμασία της υποδομής της Σαουδικής Αραβίας για την εισαγωγή πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς».

Η Σαουδική Αραβία εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει μέχρι το 2032, πυρηνική δυνατότητα περίπου 17,6 γιγαβατ, ισοδύναμο περίπου 17 αντιδραστήρων, καθιστώντας την μία από τις ισχυρότερες από άποψη προοπτικής, για μία βιομηχανία που παλεύει μετά την πυρηνική καταστροφή του 2011, στην Ιαπωνία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με προκαταρκτικές μελέτες, η Σαουδική Αραβία έχει περίπου 60.000 τόνους μεταλλεύματος ουρανίου, δήλωσε ο επικεφαλής της ατομικής ενέργειας του KACARE, Μαχέρ αλ Οντάν, σε φόρουμ ηλεκτρισμού, στο Ριάντ, στις 11 Οκτωβρίου.