Ο αποκλεισμός που έχει επιβάλει η Σαουδική Αραβία συνεχίζεται, με αποτέλεσμα 7 εκατομμύρια άνθρωποι να είναι αντιμέτωποι με τον λιμό στην Υεμένη.

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός που δρα στην Υεμένη έχει δώσει άδεια στον ΟΗΕ να επαναλάβει σήμερα την ανάπτυξη ανθρωπιστικών εργαζόμενων στη Σανάα, που ελέγχεται από τους Χούτι, όμως όχι να ελλιμενίσει πλοία που μεταφέρουν σιτάρι και ιατρικά εφόδια, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του οργανισμού.

Έπειτα από σχεδόν τρεις εβδομάδες αποκλεισμού από τον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό, εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής κατάφεραν σήμερα να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Υεμένης. «Το πρώτο αεροπλάνο προσγειώθηκε στη Σανάα σήμερα το πρωί», επεσήμανε η Αμπίρ Ετέφα περιφερειακή εκπρόσωπος του WFP σε μέιλ που έστειλε στο Reuters. Επίσης, αξιωματούχοι στο αεροδρόμιο της Σανάα δήλωσαν από την πλευρά τους ότι σήμερα έφτασαν δύο ακόμη πτήσεις του ΟΗΕ.

Ο αραβικός συνασπισμός είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι θα επαναλειτουργήσουν το αεροδρόμιο της Σανάα και το λιμάνι της Χοντέιντα προκειμένου να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη, έπειτα από τις έντονες πιέσεις που είχε ασκήσει ο ΟΗΕ.

Ο αραβικός συνασπισμός που μάχεται εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα επιτρέπει τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας από τα λιμάνια Χοντέιντα και Σάλιφ, που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και τις πτήσεις του ΟΗΕ προς τη Σανάα, περισσότερες από δύο εβδομάδες αφού προχώρησε στον αποκλεισμό της Υεμένης. Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με τον λιμό στην Υεμένη και η επιβίωσή τους εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια. Ο συνασπισμός έχει δώσει άδεια στις πτήσεις του ΟΗΕ που συνδέουν τη Σανάα με το Αμάν, δήλωσε ο Γενς Λέρκε εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

«Φυσικά έχουμε ενθαρρυνθεί από την άδεια για τις πτήσεις, την οποία ίσως σύντομα ακολουθήσει και άδεια για πτήσεις από το Τζιμπουτί στη Σανάα», εξήγησε.

Ωστόσο ο οργανισμός ακόμη δεν έχει λάβει έγκριση για τον ελλιμενισμό στη Χοντέιντα και τη Σάλιφ πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, πρόσθεσε ο Λέρκε.

«Συζητάμε κυρίως για ένα πλοίο το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά της Χοντέιντα και μεταφέρει σιτάρι από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ένα ακόμη που αναμένει στο Τζιμπουτί με ιατρικά εφόδια για την αντιμετώπισης της χολέρας, το οποίο έχει επίσης προορισμό τη Χοντέιντα», σημείωσε ο ίδιος. «Υπογραμμίζουμε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να επαναληφθούν επίσης οι εισαγωγές εμπορικών προϊόντων και κυρίως καυσίμων, απαραίτητων για την ανθρωπιστική μας δράση –τη μεταφορά και τα λοιπά—και για την άντληση νερού», τόνισε ο Λέρκε.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες καυσίμων που κάνουν εξαγωγές προς την Υεμένη έχουν επισημάνει ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να εφοδιάζουν την αγορά στο τέλος της εβδομάδας, είχε αναφέρει το OCHA σε έκθεσή του με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου.

Η UNICEF επίσης αναμένει για να στείλει εμβόλια, δήλωσαν πηγές από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children εκτιμά ότι 20.000 παιδιά κάτω των 5 ετών στην Υεμένη προστίθενται στον κατάλογο με τους οξέως υποσιτισμένους κάθε μήνα, «δηλαδή κατά μέσο όρο 27 παιδιά την ώρα». Ο εμπορικός αποκλεισμός της Υεμένης επιδεινώνει τη διατροφική κρίση, «οδηγώντας σε μια σημαντική αύξηση θανάτων παιδιών από οξύ υποσιτισμό και ασθένειες που μπορούν να προληφθούν», τονίζει σε ανακοίνωσή της.

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός έκλεισε όλα τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια περάσματα της Υεμένης στις 6 Νοεμβρίου προκειμένου, όπως ανακοίνωσε, να σταματήσει την είσοδο στη χώρα παράνομων όπλων από το Ιράν με προορισμό τους Χούτι. Ο Γιαν Έγκελάντ, πρώην επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ που είναι πλέον επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters: «Κατά τη γνώμη μου (ο αποκλεισμός) αποτελεί παράνομη συλλογική τιμωρία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Έπειτα από περισσότερες από δύο εβδομάδες αποκλεισμού αυτών των λιμανιών υπάρχει ανάγκη για διάφορα εφόδια απαραίτητα για την αντιμετώπιση του λιμού, της χολέρας και άλλων ανθρωπιστικών απειλών που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην Υεμένη σήμερα», κατέληξε ο Λέρκε.