Για πρώτη φορά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016 βρίσκεται στο Παρίσι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια τετ-α-τετ συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος και τόνισε ξεκάθαρα ότι η Τουρκία στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου έγινε «έξω φρενών» με ερώτηση δημοσιογράφου όταν τον ρώτησε για τα όπλα στην Συρία.

«Μιλάτε σαν γκιουλενιστής. Υποστηρικές του Γκιουλέν έκαναν αυτές τις επιχειρήσεις και τώρα είναι στη φυλακή. Γιατί δεν ρωτάτε και τις ΗΠΑ για τα όπλα που έστειλαν στη Συρία; Μάθετε να μην μιλάτε σαν γκιουλενιστής», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο διάλογος

Ερντογάν: Δεν καταλαβαίνω το πρόβλημά σας; Ποιος έστειλε όπλα στη Συρία;

Γάλλος δημοσιογράφος: Βρέθηκαν φορτηγά της υπηρεσίας MIT στα σύνορα, που μετέφεραν όπλα, τον Ιανουάριο του 2014.

Ερντογάν: Μιλάτε σαν γκιουλενιστής.

Γάλλος δημοσιογράφος: Μιλώ σαν δημοσιογράφος.

Ερντογάν: Σας το λέω επειδή αυτοί που το έκαναν είναι γκιουλενιστές και αυτοί τη στιγμή είναι στη φυλακή. Οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς όπλων με φορτηγά. Μου κάνετε αυτή την ερώτηση, γιατί, όμως, δεν ρωτάτε για τα όπλα που έφερε η Αμερική στη Συρία; Εάν ρωτάτε για το ζήτημα, γιατί δεν στέκεστε σε αυτό; Γράψτε τα. Μην μιλάτε εξ ονόματος άλλων. Και μην θέλετε να τα πιστέψουν ορισμένοι. Επίσης, παρακαλώ μην μιλάτε εκ μέρους των γκιουλενιστών».

Γάλλοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι ο κ.Ερντογάν είναι όλο και πιο απομονωμένος διπλωματικά, ο κ. Ερντογάν επιχειρεί με την επίσκεψή μια προσπάθεια επανασύνδεσης με την Ευρώπη.

Πρόκειται παράλληλα και για μια προσπάθεια υπενθύμισης στους «28» του πόσο απαραίτητος εταίρος είναι η Τουρκία για την Ε.Ε. σε δύο βασικούς τομείς: τη μετανάστευση και τη διαχείριση περιφερειακών κρίσεων.

Στην ατζέντα της συνάντησης μεταξύ των δυο ηγετών θα βρεθεί η κατάσταση στη Συρία και οι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ ενώ, από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θα συζητήσει στο Παρίσι την αμυντική συνεργασία με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Γαλλία, τονίζοντας το «σημαντικό» βήμα που έκανε η Τουρκία υπογράφοντας συμφωνία με τη γαλλο-ιταλική αμυντική κοινοπραξία EUROSAM.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Τουρκία υπέγραψε δήλωση προθέσεων με τη Γαλλία και την Ιταλία για συνεργασία σε κοινά αμυντικά προγράμματα . Τότε πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν τότε πως διερευνάται ένα σύστημα πυραύλων βασισμένο σε μοντέλο της γαλλοιταλικής κοινοπραξίας

«Πόρτα» Εμμ. Μακρόν σε Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ

Ο Εμμανουέλ Μακρόν επισήμανε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του ότι οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, διατύπωσε την ανησυχία του για την τύχη των φυλακισμένων σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων στην Τουρκία.

«Οι δημοκρατίες μας πρέπει με σθένος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία… Αλλά την ίδια ώρα οι δημοκρατίες μας πρέπει να προστατεύουν πλήρως το κράτος δικαίου» δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ηγέτη έπειτα από συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι.

Επιπλέον, ο Εμμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήταν υποκριτικό να προσποιούμαστε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες με την ΕΕ, τόνισε

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει «κουραστεί» να περιμένει το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ

«Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό (μας) στην ΕΕ» δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Τουρκίας

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τη μοίρα των φοιτητών, των καθηγητών και των δημοσιογράφων στην Τουρκία.

«Οι δημοκρατίες πρέπει να πολεμούν την τρομοκρατία αλλά πρέπει, επίσης, να σέβονται και τους κανόνες δικαίου» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πρόσθεσε δε, ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν βοηθούν την πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Θα ήταν υποκριτικό να μιλάμε για νέα κεφάλαια στις ενταξιακές συνομιλίες».

Με τη σειρά του, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι «η τρομοκρατία δεν δημιουργείται μόνη της» και πως «κηπουροί της είναι οι αρθρογράφοι και όσοι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη».

Τα ερωτήματα του Γαλλικού Τύπου

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης εδώ και μέρες αναρωτιούνται αν και με ποιον τρόπο θα θέσει ο Γάλλος πρόεδρος ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Ταγίπ Ερντιγάν. Ειδικώς καθώς ο πρόεδρος έχει πολλάκις δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να προκαλεί την Τουρκία “για την κατάσταση των δημοσιογράφων που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές » και ότι «το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα συζητηθεί ανοιχτά» με τον Τούρκο ομόλογό του .

«Θα το κάνω , είπε προχθές στην πρώτη για το 2018 συνάντηση του με τους δημοσιογράφους, με σεβασμό και ταυτόχρονα με το μέλημα υπεράσπισης των αξιών μας και των συμφερόντων μας».

Πολλοί είναι αυτοί που αναμένουν να διαπιστώσουν εάν πράγματι θα τηρήσει το λόγο του κατά τη διάρκεια του γεύματος ή κατά τη συζήτηση περί αμυντικής συνεργασίας που προτίθεται να ζητήσει ο κ. Ερντογάν.

Από νωρίς το πρωί οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα οργάνωσαν διαμαρτυρία έξω από την τουρκική πρεσβεία, κρατώντας τις φωτογραφίες των Τούρκων δημοσιογράφων που είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!