Σε μία αποθέωση της υποχωρητικότητας και του κατευνασμού, απόδειξη οτι καμία χώρα δεν τολμά να αντιπαρατεθεί ενεργά στη Τουρκία, η Ιταλία δήλωσε δια της υπουργού Αμυνας, Ρομπέρτα Πινότι, ότι «Αναζητούμε μια κοινή αποδεκτή λύση με τη Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και θα φτάσουμε σε συμφωνία σύντομα με την Αγκυρα»!
Και όταν λέμε συμφωνία και κοινά αποδεκτή λύση εννοούμε ότι είτε η Τουρκία θα πάρει μερίδιο είτε θα σταματήσει η γεώτρηση. Το δεύτερο είναι αδύνατο γιατί πρόκειται περί τεράστιων κοιτασμάτων, άρα μένει το πρώτο, η μοιρασιά, κάτι που άλλωσε η Πινότι ουσιαστικά το παραδεχθεί δηλώνοντας: «Θα φτάσουμε σε λύση κοινής αποδοχής με την Αγκυρα, σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Πρόκειται πραγματικά για έναν θρίαμβο της τουρκικής τακτικής και της επίδειξης ισχύος που πραγματοποίησε η Αγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ, στέλνοντας μονάδες του Στόλου της απέναντι στο ιταλικής ιδιοκτησίας (ΕΝΙ) θαλάσσιο γεωτρύπανο SAIPEΜ 12000.
Μάλιστα ανακλήθηκε και η απόσπαση της ιταλικής φρεγάτας από τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη της Α.Μεσογείου, για την προστασία του γεωτρύπανου.
Η δήλωση έγινε στην Σύνοδο των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
«Αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση», δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός.
«Μίλησα με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας. Είχα συναντήσει τον Τούρκο υπουργό και σε άλλη σύνοδο που είχε γίνει στην Ρώμη. Αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, συνομιλούμε με την Τουρκία. Ανοίξαμε όλες τις διπλωματικές οδούς για να φτάσουμε σε λύση κοινής αποδοχής με την Αγκυρα, ελπίζουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε η Ρομπέρτα Πινότι.
🇮🇹 MoD @robertapinotti signs Addendum to have 🇨🇦 🇵🇱 join the Letter of Intents on development of next-generation Maritime Multi-mission Aircraft w/ 🇫🇷🇩🇪🇬🇷🇪🇸🇹🇷 at #NATO Defence Ministerial #DefMin pic.twitter.com/xYOJpixymd
— Claudio Bisogniero (@CBisogniero) February 15, 2018
🇮🇹 MoD @robertapinotti leaving #NATO Headquarters after very successful @NATO Defence Ministerial meeting #WeAreNATO pic.twitter.com/b7qFhr1aGx
— Claudio Bisogniero (@CBisogniero) February 15, 2018