Στην Τουρκία βρίσκεται ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν για την … 12η συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μία άκρως κρίσιμη χρονική περίοδο όταν οι σχέσεις και των δύο χωρών με την Δύση βρίσκονται «στην μέγγενη».
Οι δυο άνδρες θα σταθούν μπροστά σε μια οθόνη από την Άγκυρα και κοιτάζοντας κοιτάζοντας προς την Δύση θα βάλουν με τηλεδιάσκεψη τα θεμέλια σε έναν πυρηνικό σταθμό, αυτόν του Άκουγιου.
Έναν πυρηνικό σταθμό που για άλλους είναι ευλογία αλλά για τους περισσότερους είναι απειλή. Οι ανησυχίες που καταγράφονται είναι οι εξής: Η πρώτη αφορά την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα σε μια περιοχή η οποία είναι αρκετά σεισμογενής.
Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί οποιοσδήποτε τι σημαίνει ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος σε ένα κλειστό οικοσύστημα, όπως η Ανατολική Μεσόγειος. Η δεύτερη είναι αν η Τουρκία έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της την κατασκευή πυρηνικών όπλων, πέρα από την παραγωγή ενέργειας.
O Πούτιν πάτησε στις 15.25 ώρα Ελλάδος σε τουρκικό έδαφος και ένα τέταρτο αργότερα θα μπει ο θεμέλιος λίθος. Στην συνέχεια, Πούτιν και Ερντογάν θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και στις 6 το απόγευμα θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου. Η επίσκεψη θα κλείσει στις 19.30 με επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πούτιν.
Δείτε ζωντανά την τελετή θεμελιωσης
#Canlı: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin video konferans yoluyla Akkuyu NGS'nin temel atma törenine katılıyor https://t.co/kKpnW3bdv1
— AA Canlı (@AACanli) April 3, 2018
Τι είναι το πυρηνικό εργοστάσιο του Άκουγιου
Κατασκευάστρια εταιρεία είναι φυσικά η ρωσική κρατική εταιρεία ROSATOM. Ο σταθμός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, με δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγής 4.800 Megawatt.
Το ύψος της ρωσικής επένδυσης ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Τουρκία. 10.000 άνθρωποι εργάζονται για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, ενώ 3.500 άνθρωποι θα εργάζονται σε αυτόν όταν θα τεθεί σε λειτουργία. Επιπλέον 248 Τούρκοι βρίσκονται στη Μόσχα και θα εκπαιδευτούν στη λειτουργία του σταθμού για τα επόμενα 6,5 χρόνια.
Η λειτουργία του για τουλάχιστον 49 χρόνια θα εποπτεύεται από τη Μόσχα.
Το Άκουγιου, βρίσκεται στην επαρχία της Μερσίνας, βόρεια της Κύπρου. Οι φιλοδοξίες της Αγκύρας δεν περιορίζονται στο Άκουγιου. Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει την κατασκευή δύο ακόμα πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενός στη Σινώπη, στη Μαύρη Θάλασσα και ένα στην Ιγκνιάντα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, περίπου 250 χιλιόμετρα από την Ελλάδα.
Εκδόθηκε χτες η άδεια
Η αρχή ατομικής ενέργειας της Τουρκίας (TAEK)στις 2 Απριλίου έδωσε στην ρωσική Rosatom άδεια κατασκευής για να ξεκινήσει την εργασία της στην πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού του Ακουγιού, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η επιχορήγηση έγινε μια μέρα πριν από την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Άγκυρα, όπου ο Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκαναν τα εγκαίνια της πρώτης μονάδας του Ακουγιού.
Nükleer Enerjide Dev Adım Özel Yayını. https://t.co/79KISxHFC8
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) April 3, 2018
Akkuyu Nükleer Güç Santrali Temel Atma Töreni, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in katılımı ile gerçekleşiyor. #NükleerEnerjiGüçlüTürkiye pic.twitter.com/oGrJXnLpgN
— T.C. Cumhurbaşkanlığı (@tcbestepe) April 3, 2018