Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με ένα μήνυμα από αυτά που σίγουρα δεν συνηθίζονται σε τόσο κρίσιμεα καταστάσεις έγραψε πριν από λίγο στο Twitter για την κρίση στη Συρία: «Ετοιμάσου Ρωσία ωραίοι, νέοι και έξυπνοι πύραυλοι θα αρχίσουν να έρχονται. Η Ρωσία δεν πρέπει να είναι εταίρος με ένα κτήνος που σκοτώνει τον λαό του με αέριο και το απολαμβάνει!».

Russia vows to shoot down any and all missiles fired at Syria. Get ready Russia, because they will be coming, nice and new and “smart!” You shouldn’t be partners with a Gas Killing Animal who kills his people and enjoys it!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 11 Απριλίου 2018

Οι ΗΠΑ απέστειλαν την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στις περιοχές που περιπολεί ο 5ος και ο 6ος Στόλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman, συνοδεύουν τα πολεμικά πλοία USS Forrest Sherman, USS Farragut, USS Bulkeley, και USS Arleigh Burke, καθώς και το καταδρομικό USS Normandy.

Σημειώνεται ότι δεν έχει εξακριβωθεί από ανεξάρτητη έρευνα ούτε ποιοι έριξαν τα χημικά στην Ντούμα στην Συρία, ούτε τι ακριβώς συνέβη στο περιστατικό αυτό.

Στην ανάρτηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο Twitter λίγο νωρίτερα σύμφωνα με την οποία «Η Ρωσία δηλώνει ότι θα καταρρίψει κάθε πύραυλο που θα εκτοξευθεί εναντίον της Συρίας. Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί θα (αρχίσουν να) έρχονται, ωραία και νέοι και ‘έξυπνοι’! Δεν πρέπει να είσαι εταίρος με ένα Κτήνος που Σκοτώνει τον λαό του με Αέριο και το απολαμβάνει!», η απάντηση ήρθε σχεδόν άμεσα από την Μαρία Ζαχάροβα, την επικεφαλής του γραφείου τύπου του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας.

«Πληροφορήθηκαν οι ειδικοί του ΟΑΧΟ [του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων] ότι τώρα έξυπνοι πύραυλοι θα καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στο πεδίο; Ή μήπως η όλη ιδέα είναι να καλύψουμε γρήγορα την πρόκληση με έξυπνους πυραύλους ώστε οι διεθνείς ειδικοί να μην έχουν τίποτα να εξετάσουν ως στοιχεία;» έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook.

Η εκπρόσωπος τόνισε πως «οι έξυπνοι πύραυλοι πρέπει να πλήττουν τρομοκράτες, όχι τη νόμιμη κυβέρνηση που πολεμά τη διεθνή τρομοκρατία στο έδαφός της επί πολλά χρόνια».

Στο μεταξύ «Χειρότερες και από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος σε νέο μήνυμά του, τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, με αφορμή την «κόντρα» για την επίθεση με τα χημικά στη Συρία.

«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι χειρότερες από κάθε άλλη φορά και συμπεριλαμβάνεται και ο Ψυχρός Πόλεμος. Δεν υπάρχει λόγος για αυτό. Η Ρωσία χρειάζεται βοήθεια με την οικονομία της, κάτι που θα ήταν πολύ εύκολο να κάνουμε και χρειάζεται όλα τα κράτη να συνεργαστούμε», τόνισε χαρακτηριστικά, χωρίς να εξηγεί τι θέλει να πει.

Donald J. Trump✔@realDonaldTrump

Our relationship with Russia is worse now than it has ever been, and that includes the Cold War. There is no reason for this. Russia needs us to help with their economy, something that would be very easy to do, and we need all nations to work together. Stop the arms race?

2:37 PM – Apr 11, 2018

24.9K

17.8K people are talking about this

Το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη Συρία θα αποφύγουν βήματα που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν μια ήδη εύθραυστη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και κατέστησε σαφές πως αντιτίθεται έντονα σε ενδεχόμενο πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον της συμμάχου του.

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως οι ισχυρισμοί ότι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεση με χημικά όπλα δεν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και είπε ότι επιθυμεί να διεξαχθεί αμερόληπτη έρευνα για το συμβάν.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρεσβευτής στον Λίβανο Αλεξάντερ Ζασίπκιν δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα καταρριφθούν όλοι οι αμερικανικοί πύραυλοι που θα ριφθούν στη Συρία, προσθέτοντας ότι στο στόχαστρο θα μπουν επίσης τα σημεία προέλευσής τους.

Ο Ζασίπκιν διευκρίνισε σε σχόλια που έκανε και μεταδόθηκαν χθες το βράδυ από τηλεοπτικά δίκτυα ότι αναφέρεται σε δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του αρχηγού του ρωσικού γενικού επιτελείου αναφέρει το Reuters.

«Αν υπάρξει πλήγμα από τους Αμερικανούς τότε (…) οι πύραυλοι θα καταρριφθούν και ακόμη και στα σημεία από τα οποία προήλθαν οι πύραυλοι θα ριφθούν πυρά», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al-Manar TV.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχόλια του Ρώσου πρεσβευτή στον Λίβανο το Κρεμλίνο είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τέτοια ζητήματα.

«Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω με οποιονδήποτε τρόπο σε θέματα όπως τι θα μπορούσε να συμβεί αν πραγματοποιηθεί αυτό ή εκείνο το πλήγμα. Θα ήθελα ακόμη να ελπίζω πως όλα τα μέρη θα αποφύγουν ορισμένα βήματα που κανείς δεν προκάλεσε στην πραγματικότητα, τα οποία μπορεί να αποσταθεροποιήσουν σε σημαντικό βαθμό την ήδη εύθραυστη κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η φερόμενη αυτή χημική επίθεση «είναι μία απάτη και μία ακόμη πρόκληση», δήλωσε εξάλλου σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Η Δαμασκός δεν έχει λόγο να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και δεν υπάρχουν πληροφορίες για χρήση τους από τη Δαμασκό», είπε. «Αυτό που συμβαίνει είναι μία εξαπάτηση παγκόσμιας κλίμακας. Κανένας δεν δίνει σημασία σε αποδείξεις, σε γεγονότα. Όλος ο κόσμος έχει λάβει ήδη μια απόφαση σύμφωνα με έναν σκοπό που είναι ήδη γνωστός: απομακρύνετε τον Άσαντ», είπε.