Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποίησε ο για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Κίνα ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.
Κινεζικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν τις φήμες που κυκλοφορούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Το νέο τετ-α-τετ των δύο ανδρών έγινε στη Νταλιάν, όπου ο Σι θα παραστεί σε τελετή για την επίσημη ένταξη του πρώτου κινεζικής κατασκευής αεροπλανοφόρου στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας.
To επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua μετέδωσε ότι ο Σι και ο Κιμ «έκαναν μια βόλτα και παρέστησαν σε γεύμα» προσθέτοντας: «οι δύο ηγέτες είχαν μια σφαιρική και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων σ’ ένα φιλικό κι εγκάρδιο κλίμα».
«Ο σύντροφος πρόεδρος ταξίδεψε στην Κίνα ειδικά για να με συναντήσει ύστερα από περίπου 40 ημέρες, σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η κορεατική χερσόνησος διέρχεται μια περίοδο σημαντικών και περίπλοκων αλλαγών.
Μετά την πρώτη συνάντηση μεταξύ εμού και του συντρόφου προέδρου, τόσο οι σχέσεις Κίνας-Βόρειας Κορέας όσο και η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο έχουν σημειώσει θετική πρόοδο. Είμαι ευτυχής για αυτό», δήλωσε ο Σι.
Ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι επιθυμούσε να συναντήσει και πάλι τον Κιμ προκειμένου να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για να προωθήσουν την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Βόρειας Κορέας, να πετύχουν μια ειρήνη και σταθερότητα διαρκείας στην κορεατική χερσόνησο και να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.
Από την πλευρά του, ο Κιμ δήλωσε ότι επισκέφθηκε και πάλι την Κίνα για να συναντήσει τον Σι και τον ενημερώσει για την κατάσταση, ελπίζοντας να ενδυναμώσει τη στρατηγική επικοινωνία και συνεργασία με την Κίνα, να εμβαθύνει τη φιλία Βόρειας Κορέας-Κίνας και να προωθήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
«Αυτά είναι τα θετικά αποτελέσματα της ιστορικής συνάντησης μεταξύ εμού και του συντρόφου γενικού γραμματέα», δήλωσε.
Η επίσκεψη του Κιμ έγινε παραμονές της αναχώρησης του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ για το Τόκιο, όπου θα συναντηθεί αύριο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε Ιν για να συζητήσουν μεταξύ άλλων και την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.
Κινέζοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Κιμ πήγε στη Νταλιάν για να ζητήσει τη βοήθεια του Σι για την άρση των κυρώσεων στη χώρα του, που επικύρωσε απρόθυμα και υπό την πίεση της κυβέρνησης Τραμπ το Πεκίνο πέρυσι στον ΟΗΕ.
Δυτικά ΜΜΕ, από την άλλη, θεωρούν ότι καθώς συνεχίζονται οι επαφές Πιονγιάνγκ-Σεούλ και εν αναμονή της συνάντησης του Κιμ με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Σι ίσως θέλει να βάλει και την «παραγκωνισμένη» Κίνα στο παιχνίδι του διαλόγου, που φαίνεται να προτάσσει μέχρι στιγμής τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον.
Η Βόρεια Κορέα δεν έχει ζητήσει μέχρι στιγμής από τις ΗΠΑ να μειώσουν ή να απομακρύνουν τα στρατεύματά τους τους από τη Νότια Κορέα, όπως θα ήθελε το Πεκίνο, που εκλαμβάνει ως σοβαρή απειλή την παρουσία αμερικανικών αντιπυραυλικών συστοιχιών και στρατιωτικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της κορεατικής χερσονήσου.