«Τίναξε στον αέρα» τη Σύνοδο Κορυφής των G7 ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ καθώς εξαιτίας έντονων διαφωνιών με την Γερμανία για τους δασμούς, αφήνοντας “σύξυλους” τους υπόλοιπους 6 ηγέτες.
Η αποχώρησή του έρχεται πριν από τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και την προστασία των ωκεανών, θέματα για τα οποία η διαφορά ΗΠΑ και λοιπών, είναι χαοτική!
ο 71χρονος δισεκατομμυριούχος επέμεινε σε μια πρόταση-πρόκληση που έκανε κατά την άφιξή του στον Καναδά την Παρασκευή (χθες): να διευρυνθεί και πάλι η G7 περιλαμβάνοντας τη Ρωσία, την οποία απέβαλε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
«Η επανένταξη της Ρωσίας θα ήταν ένα θετικό πράγμα», δήλωσε.
Οι Ευρωπαίοι έσπευσαν να απορρίψουν αυτή την ιδέα και η ίδια η Ρωσία αρνήθηκε την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μιλούσε στη ρωσική τηλεόραση, η Μόσχα «δεν ζήτησε ποτέ να επανέλθει στην G8 και θεωρεί σε κάθε περίπτωση πως η G20, ένα διευρυμένο φόρουμ των αναδυομένων χωρών, είναι το πλέον υποσχόμενο σχήμα».
Προς το παρόν τη Ρωσία απασχολεί περισσότερο ο συντονισμός με την Κίνα και το Ιράν: οι αρχηγοί κρατών των τριών χωρών συναντώνται με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στη μεγάλη κινεζική παραλιακή πόλη Κινγκντάο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έφθασε τελευταίος και έφυγε πρώτος από το πολυτελές ξενοδοχείο στη μικρή τουριστική πόλη στον ποταμό του Αγίου Λαυρεντίου, όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είχαν συναντήσεις για δύο ημέρες.
Για παράδειγμα, σήμερα έφθασε καθυστερημένος για ένα πρόγευμα εργασίας που ήταν αφιερωμένο στην ισότητα των φύλων, ενώ έλαμψε διά της απουσίας του από μια συνεδρίαση αφιερωμένη στο κλίμα.
Ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, είναι απίθανο να προχωρήσουν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, με δεδομένες τις ουσιαστικές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και των υπολοίπων κρατών-μελών της ομάδας G7 για το εμπόριο, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την εξεύρεση συμβιβασμών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει λίγο πριν την αναχώρησή του από την Ουάσιγκτον για τον Καναδά ότι η υπόθεση των δασμών αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για τις ΗΠΑ ενώ είχε επιτεθεί σε Καναδά και ΕΕ ότι εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα.
Μία τέτοια κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ, υπογραμμίζει τις «ρωγμές» που υπάρχουν πλέον μεταξύ των μεγάλων δυτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της G7, που έγιναν ακόμη πιο βαθιές μετά την επιβολή των δασμών για τις εισαγωγές προϊόντων στην αμερικανική αγορά.
Πολλοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στο Λα Μαλμπέ είπαν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να συμφωνηθεί ένα τελικό κείμενο μεταξύ των ηγετών του Καναδά, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας.
Οι υπόλοιπες διασκέψεις
Η απόρριψη από τη Γερμανία της πρότασης του Ν.Τραμπ για επιστροφή της Ρωσίας στο φόρουμ του G7 δείχνει γενικότερα το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της νέας αμερικανικής πολιτικής και της αυτής των υπολοίπων κρατών του “κλαμπ”.
Να σημειωθεί πως το τετραήμερο 7 με 10 Ιουνίου είναι πολύ “καυτό” γενικότερα σε ότι αφορά τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις.
Εκτός της συνόδου των G7 πραγματοποιείται η συνάντηση του κλειστού κλαμπ της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ μεταξύ 7 και 10 Ιουνίου ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιείται η διάσκεψη της Σαγκάης (9 με 10 Ιουνίου) ως αντιστάθμισμα στην σύνοδο των G7 στην οποία μετέχουν Ρωσία, Κίνα, Ιράν καθώς και 6 ακόμη χώρες: Ινδία, Πακιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο Λα Μαλμπέ γύρω στις 13.00 (τοπική ώρα) και ζήτησε αμέσως να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο είχαν μια «πολύ εγκάρδια» συζήτηση γύρω από τα θέματα της Βόρειας Κορέας και του εμπορίου, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Ελιζέ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.