Αυστραλιανές πηγές θεωρούν βέβαιο πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει τη συνδρομή αυστραλιανών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για να πλήξει ιρανικούς πυρηνικούς στόχους εντός του Αυγούστου και ενώ έχει δημιουργηθεί σοβαρή κρίση με την Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της αυστραλιανής κυβέρνησης εκτιμούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να πλήξει στρατιωτικά το Ιράν ακόμη και εντός του μήνα, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το δίκτυο ABC, οι αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είναι πιθανό να διευκολύνουν τις ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να ταυτοποιήσουν ιρανικούς πυρηνικούς στόχους.
Παρόλα αυτά, το δίκτυο σημειώνει ότι ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ σημειώνει ότι «δεν έχει λόγο να πιστεύει» ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μια τέτοια επιχείρηση.
Η συγκεκριμένη πληροφορία έρχεται εν μέσω σκληρών πολεμικών δηλώσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.
Την περασμένη εβδομάδα ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί είχε προειδοποιήσει τον Αμερικανό πρόεδρο «να μην παίζει με την ουρά του λιονταριού», ενώ, απαντώντας, ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το Ιράν για «σοβαρές συνέπειες», εάν συνεχίσει να απειλεί τις ΗΠΑ.
Εκτίμησή μας είναι ότι το Ιράν είναι πολύ μεγάλο μέγεθος ακόμα και για τις ΗΠΑ για το κτυπήσουν έτσι απλά και να τελειώσει το ζήτημα εκεί. Το Ιράν ελέγχει εκατοντάδες οργανώσεις σε όλο τον κόσμο που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους αμερικανικών συμφερόντων ενώ με μια τέτοια επιθετική ενέργεια δεν θα ήταν καθόλου χαρούμενοι ούτε η Ρωσία, ούτε η Τουρκία και ούτε η ΕΕ.
Για την Ρωσία το Ιράν αποτελεί βασικό γεωστρατηγικό σύμμαχο, με την βοήθεια του οποίου αποφεύγει την γεωστρατηγική περικύκλωση από τις ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή. Επειδή συνορεύει με το Ιράν, η Ρωσία μπορεί να υποστηρίξει άμεσα την Τεχεράνη σε κάποια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση.
Βέβαια εάν οι Αμερικανοί προχωρήσουν σε πλήγματα κατά του Ιράν αυτό θα το πράξουν εξ’αποστάσεως και εκ του ασφαλούς και πιθανότατα αυτά θα είναι περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού.
Στην ΕΕ δεν είναι καθόλου χαρούμενοι με αυτές τις εξελίξεις διότι βλέπουν πως οι Αμερικανοί θέλουν να χαθούν συμφωνίες των Ευρωπαίων με το Ιράν αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πολύ αργά στην ΕΕ κατανόησαν την φύση των Αμερικανών. «Τα δικά μας δικά μας και τα δικάς σας δικά μας»
Περαιτέρω κρίση θα επιφέρει μια τέτοια ενέργεια και στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις καθώς η Τουρκία αγοράζει παράνομα φθηνό ιρανικό πετρέλαιο.
Σοβαρή επίπτωση για όλους από μια τυχόν επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν θα εκτινάξει τις τιμές του πετρελαίου και αυτό ενόψει χειμώνα θα είναι καταστροφικό (ειδικά για την Ελλάδα)