Η αεροπορία της Σερβίας την Τρίτη παρέλαβε τα πρώτα δύο από τα έξι ρωσικά αεριωθούμενα αεροσκάφη MiG-29, που συμφώνησε να της χαρίσει Μόσχα, με την προϋπόθεση ότι θα τα ανακατασκευάσει μόνη της.
Η Σερβία εξοπλίζεται για να προστατευτεί από ενδεχόμενες εχθρικές ενέργειες, σε μία περίοδο που τα Βαλκάνια μυρίζουν μπαρούτι και το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου επανέρχεται στην επιφάνεια.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς παρακολούθησε την τελετή σε στρατιωτικό αερολιμένα κοντά στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, ευχαριστώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Σερβίας.
Τον Οκτώβριο, η Σερβία πήρε έξι αεροσκάφη MiG-29 από τη Ρωσία, η οποία έχει υποσχεθεί επίσης την παράδοση 30 αρμάτων μάχης και 30 τεθωρακισμένων οχημάτων. Η Σερβία, βρέθηκε σε πόλεμο με τους γείτονες Κροατία, Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο τη δεκαετία του 1990 κατά τη διάρκεια της αιματηρής αποσύνθεσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Η Μόσχα έδωσε δωρεάν τα αεριωθούμενα αεροσκάφη στη Σερβία και τα δύο που πέταξαν την Τρίτη υποβλήθηκαν σε εκτεταμένη αναμόρφωση. Οι επισκευές και των έξι θα κοστίζουν στη Σερβία περίπου 185 εκατομμύρια ευρώ (213 εκατομμύρια δολάρια).
Ο Βούτσιτς, δήλωσε ότι τα επισκευασμένα MiG θα πρέπει να πάρουν ονόματα Σέρβων πιλότων και άλλων ηρώων που πέθαναν κατά την επίθεση του ΝΑΤΟ το 1999, όταν οι αεροπορικές δυνάμεις της Σερβίας υπέστησαν σοβαρά πλήγματα κατά τη διάρκεια του αεροπορικού πολέμου της δυτικής συμμαχίας εναντίον λόγω της σύρραξης με τους αυτονομιστές Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.
Η Σερβία, η οποία υποστηρίζει την στρατιωτική της ουδετερότητα, διαπραγματεύεται πρόσθετες αγορές όπλων από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων επίθεσης και μεταφοράς και συστημάτων αεροπορικής άμυνας.
Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι αναμένει ότι οκτώ ανακατασκευασμένα MiGs θα πετάξουν σε στρατιωτική παρέλαση το Νοέμβριο, όπου αναμένεται να παρευρεθεί και ο Βλάντιμιρ Πούτιν.
“Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τη Σερβία. Σήμερα έχουμε δει τα ισχυρά φτερά της Σερβίας », δήλωσε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι« η Σερβία δεν θα είναι πλέον εύκολος στόχος ».
Η Σερβία αντιμετωπίζει έναν αγώνα μίνι εξοπλισμών με την Κροατία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία πρόσφατα συμφώνησε να αγοράσει 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16 από το Ισραήλ.Επιπλέον με το παιχνίδι στο Κόσοβο να χοντραίνει θέλει να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο.
Η Σερβία θέλει επίσημα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχει και πολύ καλές σχέσεις με τη Μόσχα,
https://twitter.com/Ruptly/status/1032071782042226690