Οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την αναγνώριση από το οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης του αυτοκέφαλου από την Μόσχα, δύο ουκρανικών Εκκλησιών, πλέον εξελίσσεται σε πρόβλημα ασφάλειας ολόκληρης της Ευρώπης και το ζητούμενο είναι να μην εξελιχθεί αυτό το πρόβλημα σε «κρίσιμο» για την σταθερότητά της.
Μετά τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Π.Ποροσένκο για «πτώση της Τρίτης Ρώμης» εννοώντας την Μόσχα, που θεωρεί εαυτόν ως διάδοχο της βυζαντινής αυτοκρατορίας (σχετικά δικαιώματα είχαν μεταβιβαστεί στον 15ο αιώνα από απογόνους των Παλαιολόγων και ο τότε τσάρος είχε νυμφευθεί πριγκίπισσα της βυζαντινής αυτοκρατορικής οικογένειας), ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν ανέλαβε για πρώτη φορά «δράση» επί του ζητήματος.
Να θυμίσουμε κατ’αρχήν ότι στην Ουκρανία λειτουργούν σήμερα τρεις Ορθόδοξες εκκλησίες:
Το Πατριαρχείο (αυτοκέφαλο πλέον) του Κιέβου, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Φιλάρετο (το Φανάρι επανέφερε στην κανονικότητα τον σχισματικό Μητροπολίτη Κιέβου), το οποίο δεν αναγνωρίζει την εξουσία της Μόσχας, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που δηλώνει πίστη στο Πατριαρχείο Μόσχας και η «Ουκρανική Αυτοκέφαλη Εκκλησία», η οποία αποσπάστηκε από τη ρωσική κατά την γερμανική κατοχή της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην χώρα στην πρώτη και την τρίτη Εκκλησία είναι ιδιαίτερα αισθητή η επιρροή της «Ουνίας», αυτών δηλαδή που δέχονται την ένωση Καθολικών και Ορθοδόξων με κυριαρχία της Ρώμης και του Πάπα.
Ο Φιλάρετος είχε καθαιρεθεί και αφοριστεί από το την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ρωσίας τη δεκαετία του 1990, αφού ίδρυσε δικό του Πατριαρχείο.
Ο Αλεξάντερ Βολκόφ, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη της Ρωσίας Κύριλλου, είπε ότι η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας «θα εκφράσει τη θέση της» αύριο Κυριακή, όταν θα συνεδριάσει στο Μινσκ. Δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το τι μέτρα μπορεί να ληφθούν.
Χθες το απόγευμα ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν, μετά τα επεισόδια από ναζιστές του Δεξιού Τομέα σε ορθόδοξες εκκλησίες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην δυτική Ουκρανία, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας και έδωσε εντολή να ετοιμαστεί «σχέδιο διάσωσης των Ορθοδόξων πιστών στην εκκλησιαστική νομιμότητα».
Η σύσκεψη διήρκεσε μέχρι αργά τη νύχτα και ο υπουργός Αμυνας Σ.Σοϊγκού παρουσίασε τα εναλλακτικά σχέδια δράσης.
Αυτό μεταφράζεται σε απόφαση να προστατευθούν οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας που δεν αναγνωρίζουν φυσικά το αυτοκέφαλο της ουκρανικής εκκλησίας και οι εκκλησίες τους.
Ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφέρει ότι η συνάντηση έγινε εκτάκτως «μετά από την σκανδαλώδη απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως να αναγνωρίσει ως αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Ουκρανίας».
Η εμπρηστική δήλωση του Ουκρανού προέδρου Π.Ποροσένκο, έχει ερεθίσει τα ανακλαστικά της Μόσχας σε βαθμό επικίνδυνο για όλους τους συμμετέχοντες στην κρίση αυτή. Και η Ελλάδα είναι ένας από τους άμεσα συμμετέχοντες είτε το θέλουμε είτε όχι.
Ας δούμε κατ’αρχήν την δήλωση Ποροσένκο:
«Οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου διαλύουν οριστικά τις αυτοκρατορικές ψευδαισθήσεις και σοβινιστικές φαντασίες της Μόσχας, σχετικά με την Ουκρανία ως κανονικό έδαφος της Ρωσικής Εκκλησίας.
Η απόφαση να χορηγηθεί Αυτοκεφαλία έχει ήδη ληφθεί! Το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας υπερβαίνει τα όρια της εκκλησιαστικής ζωής, είναι ένα ζήτημα ανεξαρτησίας για όλους μας, της εθνικής ασφάλειας, της κρατικής υπόστασης και της παγκόσμιας γεωπολιτικής. Ο Τόμος είναι στην πραγματικότητα μια άλλη πράξη δήλωσης της ανεξαρτησίας μας.
Η αυτοκρατορία (σ.σ.: εννοεί την Ρωσία) χάνει έναν από τους τελευταίους μοχλούς επιρροής στην πρώην αποικία της. Αυτή είναι η πτώση της Τρίτης Ρώμης, ως το πιο αρχαίο εννοιολογικό αίτημα της Μόσχας για παγκόσμια κυριαρχία.
Σας συγχαίρω ειλικρινά γι’ αυτό το πολύ μεγάλο ιστορικό γεγονός. Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη του ουκρανικού λαού που αγαπά το Θεό κατά των δαιμόνων της Μόσχας, μια νίκη του καλού έναντι του κακού, του φωτός κατά του σκοταδιού.
Σας συγχαίρω όλους σε αυτή τη μεγάλη μέρα, την οποία ο ουκρανικός λαός περίμενε για 332 χρόνια».
Η συγκεκριμένη δήλωση, φυσικά γίνεται με την κάλυψη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και κάπου εδώ αρχίζει να εμπλέκεται στρατιωτικά και η Ελλάδα: Η ανάπτυξη των ΑΗ-64D Apache στο Στεφανοβίκι, η προκεχωρημένη βάση συναρμολόγησης μεταφορικών ελικοπτέρων που προγραμματίζεται να στηθεί στην Αλεξανδρούπολη και οι πτήσεις των αμερικανικών UAV MQ-7 Reaper από την 110 ΠΜ της Λάρισας (όλα αυτά εννοούσε ο Π.Καμμένος λέγοντας ότι «Οι αμερικανικές βάσεις σε Λάρισα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη ήδη λειτουργούν») έχουν άμεση σχέση με την Ουκρανία.
Οπως είχε αποκαλύψει το pronews.gr τα Reaper εκτελούν πτήσεις όχι μόνο στην… Λιβύη, αλλά και στην Μαύρη Θάλασσα και την Ουκρανία.
Ενα ανησυχητικό στοιχείο είναι οι πληροφορίες που υπάρχουν για ανάπτυξη βρετανικών μισθοφορικών δυνάμεων στην Μαριούπολη, μια πόλη-κλειδί στην Μαύρη Θάλασσα της οποίας τα ανατολικά προάστια κατέχουν οι ρωσόφωνοι και την υπόλοιπη πόλη το ουκρανικό καθεστώς.
Η παρουσία Βρετανών έχει σημάνει συναγερμό στην Μόσχα, αφού εκτός από εκπαιδευτικά καθήκοντα έχουν και αποστολή φύλαξης συγκεκριμένων περιοχών.
Η ανάπτυξη των αμερικανικών AH-64D στο Στεφανοβίκι, λέει πολλά: Οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να εμπλακούν ενεργά σε πιθανή ρωσική «θερμή» ενέργεια στην Ουκρανία…