«Πολύ επικίνδυνο βήμα» χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ για την συνθήκη για τα πυρηνικά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σερκέι Ριαμπκόφ, ενώ προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε αντίποινα.

«Θα είναι ένα πολύ επικίνδυνο βήμα, το οποίο είμαι σίγουρος πως δεν θα γίνει κατανοητό από τη διεθνή κοινότητα και θα προκαλέσει καταδίκες», εκτίμησε ο κ. Ριαμπκόφ, μιλώντας στο πρακτορείο Sputnik.

«Αντιμετωπίζουμε με ανησυχία και καταδικάζουμε τις νέες απόπειρες των ΗΠΑ να αναγκάσουν τη Ρωσία να κάνει υποχωρήσεις στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας και της στρατηγικής σταθερότητας μέσω των εκβιασμών», πρόσθεσε ο Ρώσος υφυπουργός.

Ο κ. Ριαμπκόφ προειδοποίησε μάλιστα ότι αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αποσύρονται μονομερώς από συμφωνίες, η Ρωσία θα προχωρήσει σε αντίποινα, περιλαμβανομένων στρατιωτικών αντιποίνων.

Για τον Iskander το χάος με την INF;

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε από χθες Σάββατο ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν μονομερώς από τη διμερή συνθήκη που απαγορεύει την ανάπτυξη ενός ευρέως φάσματος πυρηνικών όπλων και πυραύλων, μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, λέγοντας πως αιτία για αυτή την απόφασή του είναι η παραβίαση της συνθήκης απο τη Ρωσία.

Ποιά όμως παραβίαση;

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις πρόκειται για την ανάπτυξη απο τη Μόσχα του βαλλστικο΄πυ πυραύλου 9K720 Iskander ο οποίος με εμβέλεια 500 χλμ. μπορεί να μην υπερβαίνει τα νούμερα της συνθήκης (500-5.500 χλμ) αλλά για τους Αμερικανούς θεωρείται σίγουρο ότι η εμβέλεια του είναι ως επί τούτου υποβαθμισμένη στα χαρτιά και μόνο.

Στην πραγματικότητα υπερβαίνει τα 700 χλμ.

Όσο για την ικανότητά του να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή θεωρείται δεδομένη.

Δεύτερο οπλικό σύστημα είναι το πρόγραμμα Kalibr και πιο συγκεκριμένα το Club-K το οποίο μπορεί να εκτοξευθεί από κοντέινερ επι σιδηροδρομικών συρμών. Η εμβέλειά του ξεπερνά κατά πολύ τη συνθήκη INF φτάνοντας τα 2500 χλμ. παρά ντο γεγονός ότι δεν πρόκειται για βαλλιστικό σύστημα, αλλά για σύστημα cruise.

Κυριότερα όμως, όπως τονίζεται, η απόφαση της Ρωσίας να τοποθετήσει τους Iskander στο θύλακα του Καλίνινγκραντ ήταν αυτό που έκανε την Ουάσιγκτον να σκεφτεί σοβαρά την απόσυρση από την συνθήκη, καθώς στην Ευρώπη δεν διαθέτει κανένα τέτοιο αντίστοιχο όπλο.

Τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) είχαν υπογράψει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Ουάσινγκτον. Απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους.

«Η Ρωσία δεν τήρησε τη συμφωνία. Θα βάλουμε λοιπόν τέλος στη συνθήκη και θα αποσυρθούμε» από αυτήν, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος στη Νεβάδα, όπου συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία ενός υποψηφίου του GOP για τη Γερουσία. Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό πρακτικά, απάντησε:

«θα αναπτύξουμε τέτοια όπλα», δηλαδή Iskander a la uncle Sam

«Την παραβιάζουν εδώ και πολλά χρόνια», επέμεινε ο Τραμπ αναφερόμενος στην INF και τους ηγέτες της Ρωσίας, της χώρας η οποία αντιμετωπίζεται ως η διάδοχη οντότητα της ΕΣΣΔ. «Δεν ξέρω γιατί ο Μπαράκ Ομπάμα δεν την είχε επαναδιαπραγματευθεί ή δεν είχε αποχωρήσει από αυτήν», πρόσθεσε.

«Δεν θα τους αφήσουμε να παραβιάζουν τη συνθήκη και να κατασκευάζουν όπλα ενώ εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα. Εμείς παραμείναμε δεσμευμένοι στη συμφωνία και την εφαρμόζαμε. Αλλά η Ρωσία δυστυχώς δεν την τήρησε», επανέλαβε.

Η αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλει ιδίως την παραγωγή και την ανάπτυξη από τη Μόσχα του συστήματος πυραύλων 9M729, το οποίο η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα κατ’ αυτήν παραβιάζει την INF.

Η συμφωνία, που προέβλεπε την απαγόρευση της χρήσης μιας σειράς πυραύλων, έβαλε τέλος στην κρίση που είχε προκαλέσει τη δεκαετία του 1980 η ανάπτυξη των σοβιετικών SS-20 οι οποίοι στόχευαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο Τραμπ έκανε αυτή την ανακοίνωση καθώς ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον βρισκόταν στη Μόσχα για να «συνεχίσει» τον αμφιλεγόμενο διάλογο που άρχισε τον Ιούλιο ο αμερικανός πρόεδρος με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επρόκειτο να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Νικολάι Πάτρουσεφ.

Την Παρασκευή, η βρετανική εφημερίδα Guardian έγραψε ότι ήταν ο ίδιος ο Μπόλτον που ασκούσε πίεση στον αμερικανό πρόεδρο να αποσύρει τις ΗΠΑ από την INF. Είναι ο ίδιος που εμποδίζει κάθε διαπραγμάτευση της Νέας START για τους στρατηγικούς πυραύλους, η ισχύς της οποίας εκπνέει το 2021 και η Μόσχα θέλει να παραταθεί.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα είναι εξαιρετικά τεταμένες, ειδικά εξαιτίας των κατηγοριών περί της φερόμενης ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!