Με ασκήσεις αεράμυνας και δηλώσεις από τον Χασάν Ρουχανί ότι το Ιράν αντιμετωπίζει μια «εμπόλεμη κατάσταση» υποδέχθηκε η Τεχεράνη την επαναφορά από τις ΗΠΑ σε ισχύ των πετρελαϊκών και οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της.
Προς το παρόν η Τεχεράνη συμμορφώνεται με την ιστορική συμφωνία του 2015, που έβαζε φραγμούς στον εμπλουτισμό ουρανίου, αν και το περασμένο διάστημα Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν πει ότι αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.
Η κρατική τηλεόραση μετέδιδε πλάνα από συστοιχίες και συστήματα αεράμυνας σε στρατιωτικές ασκήσεις στα βόρεια της χώρας, στις οποίες μετέχουν δυνάμεις του στρατού, αλλά και των Φρουρών της Επανάστασης, την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας διεμήνυε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να πουλά πετρέλαιο και θα αντέξει στις κυρώσεις.
«Είμαστε σε μια εμπόλεμη κατάσταση. Σε μια οικονομικά εμπόλεμη κατάσταση. Αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό που συμπεριφέρεται ως νταής και πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα για να νικήσουμε», είπε o Xασάν Ρουχανί.
Οι νέες κυρώσεις θα πλήξουν ιδιαίτερα την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας -βασική πηγή εισόδων της οικονομίας της, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει ήδη μια κρίση με το εθνικό νόμισμα να κατρακυλά και τις τιμές των περισσότερων προϊόντων να εκτοξεύονται στα ύψη πυροδοτώντας σποραδικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι οι κυρώσεις δεν αποβλέπουν στην ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος, αλλά στην άσκηση πίεσης προκειμένου η Τεχεράνη να αλλάξει πορεία σταματώντας την ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και την παροχή στήριξης σε περιφερειακές ομάδες μαχητών από τη Χεζμπολά στο Λίβανο μέχρι τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, όμως τόσο ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, όσο και ο δικηγόρος του Ρεπουμπλικανού προέδρου, Ρούντι Τζουλιάνι, έχουν υποστηρίξει με δηλώσεις τους την απομάκρυνση της κυβέρνησης των μουλάδων από την εξουσία.
Παράλληλα με τη στόχευση ουσιαστικής μείωσης των πετρελαϊκών εξαγωγών της Τεχεράνης, οι αμερικανικές κυρώσεις ασκούν πιέσεις σε άλλες χώρες προκειμένου να διακόψουν τις οικονομικές σχέσεις τους με το Ιράν.
Αλλά οι Βρυξέλλες είναι αντίθετες με την επαναφορά σε ισχύ των αμερικανικών κυρώσεων. «Η ΕΕ δεν την εγκρίνει», επεσήμανε σήμερα ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπαχράμ Κασεμί, είπε ότι η χώρα του είναι σε συνεχή επαφή με τις άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης το 2015. Αλλά όπως παραδέχθηκε «η δημιουργία ενός μηχανισμού για να συνεχίσουμε το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί χρόνο».