Σοκ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ προκάλεσε η αποκάλυψη πριν λίγο Αμερικανού αξιωματούχου ο οποίος ανέφερε πως έχει οριστεί για τις 2 Φεβρουαρίου η ημερομηνία αποχώρησης των ΗΠΑ από την συνθήκη INF γεγονός που θα σημάνει την κατασκευή πυρηνικών βαλλιστικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς.
Το γεγονός αυτό θα έχει άμεση επίδραση στην παγκόσμια ασφάλεια καθώς αναμένεται νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσία.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα υψηλόβαθμη Αμερικανίδα αξιωματούχος οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τη διαδικασία για την αποχώρησή τους από τη Συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς (INF) καθώς οι συνομιλίες τους με τη Ρωσία δεν κατέληξαν πουθενά.
Πιο ειδικά η υφυπουργός Εξωτερικών Άντρεα Τόμσον (αρμόδια για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη διεθνή ασφάλεια) ανέφερε πως η συνάντηση που είχαν στη Γενεύη αξιωματούχοι των δύο χωρών προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα κατέληξαν σε αποτυχία.
Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Μόσχα ότι παραβιάζει συστηματικά τη συνθήκη αυτή που υπογράφηκε το 1987, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, κάτι που η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Τόμσον είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν, στις 2 Φεβρουαρίου, την εξάμηνη διαδικασία για την αποχώρησή τους από την Συνθήκη.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι η Ρωσία θα έχει στη διάθεσή της έξι μήνες για να αποδείξει ότι συμμορφώνεται με τη συμφωνία.
O Iskander η αιτία
Ως βασική αιτία για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την INF αναφέρεται ο εξοπλισμός του ρωσικού Στρατού με τους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Ιskander που κατασκευάστηκαν το 2018 σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.
Τα συστήματα παραδόθηκαν το 2018 στην 448η Ταξιαρχία Πυραύλων με έδρα το Kursk. Στρατιωτικοί αναλυτές παρατήρησαν πως το νέο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πύραυλο 9M729 (SSC–X–8) εμβέλειας 480–5,470 χλμ.
Κάτι τέτοιο όμως απαγορεύεται από την Συνθήκη INF.
Η Συνθήκη INF υπογράφτηκε το 1987 μεταξύ ΗΠΑ-ΕΣΣΔ και προέβλεπε την απαγόρευση ύπαρξης πυραύλων μικρού (500-1000 χλμ) και μέσου (1000-5.500 χλμ) βεληνεκούς στα οπλοστάσια των δυο υπερδυνάμεων.
Η εμφάνιση όμως του Iskanter-M 9M729 (κατά ΝΑΤΟ: SSC-Χ-8) που δύναται να εξοπλιστεί με πυρηνική κεφαλή και έχει την ικανότητα εκτέλεσης πτήσης cruise, αν και συγκαταλέγεται στα βαλλιστικά βλήματα, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην Δύση, γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστεί.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η ύπαρξη αυτού του πυραύλου θέτει σε κίνδυνο την Συνθήκη που μετρά 31 χρόνια ζωής και θεωρούταν ως ακρογωνιαίος λίθος για τη σταθερότητα στην Ευρώπη.
US @UnderSecT Thompson says she reconfirmed to #NATO allies today, after yesterday's talks with #Russia, that without some dramatic change in the Kremlin's position, the US will suspend its INF participation on Feb 2. At the same time, they will notify of withdrawal. pic.twitter.com/2zW4rgGP37
— Teri Schultz (@terischultz) January 16, 2019
#Russia's state TV says that the planned U.S. withdrawal from the INF treaty on February 2, 2019 will turn European countries into Russia's targets. pic.twitter.com/J2fk3Te19s
— Julia Davis (@JuliaDavisNews) January 16, 2019
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.