Οι αφίξεις μεταναστών διά θαλάσσης στην Ισπανία μειώθηκαν αισθητά τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάνδο Γκράντε-Μαρλάσκα, ο οποίος επισκέφθηκε τον ισπανικό θύλακα Μελίγια, που συνορεύει με το βόρειο Μαρόκο.

Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, 936 μετανάστες αφίχθησαν στη χώρα τον Φεβρουάριο, από 4.104 τον Ιανουάριο, κάτι που σημαίνει ότι η ροή μειώθηκε κατά 77%.

Σε ετήσια βάση, η μείωση ανέρχεται σε 15% σε σύγκριση με τις 1.106 αφίξεις του Φεβρουαρίου του 2018.

Οι διελεύσεις των μεταναστών, που είναι συχνά πολύ νέοι, κι επιβιβάζονται σε συχνά κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη για να φθάσουν στην Ισπανία, υπερδιπλασιάστηκαν την περασμένη χρονιά: ο αριθμός τους από περίπου 22.000 το 2017 ανήλθε σε περίπου 57.500 το 2018, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό που μπορεί κανείς να συμβουλευθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

«Τον Φεβρουάριο, οι αφίξεις μεταναστών διά θαλάσσης μειώθηκαν», διαπίστωσε ο Γκράντε-Μαρλάσκα. Το υπουργείο του εκτίμησε σε ανακοίνωσή του πως αυτό ήταν το αποτέλεσμα πολύμηνων προσπαθειών για «τον έλεγχο της μετανάστευσης».

«Η δέσμευση του Μαρόκου είναι αναμφισβήτητη και θεμελιώδης για να εξασφαλιστεί ο έλεγχος των συνόρων», σημείωσε ακόμη το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας.

Ο Γκράντε-Μαρλάσκα γνωστοποίησε εξάλλου ότι η Ισπανία και το Μαρόκο άρχισαν να εργάζονται για να προχωρούν στον επαναπατρισμό «μαροκινών ασυνόδευτων ανηλίκων» μεταναστών που αφίκνυνται στην ισπανική επικράτεια αν διαπιστώνεται πως έχουν συγγενείς στη χώρα τους, με γνώμονα «πάντα το συμφέρον του παιδιού».

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, στην εξουσία από τον Ιούνιο αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, , βρίσκεται πλέον σε φάση προεκλογικής εκστρατείας. Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την 28η Απριλίου.

Στην ανύπαρκτη Ελλάδα κάτι τόσο απλό δεν μπορεί να γίνει καθώς η στάση της Πολιτείας είναι καμία απέλαση η επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών.

Έτσι αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αντίστοιχη διαπραγμάτευση με το Μαρόκο για επιστροφή Μαροκινών παράνομων μεταναστών ακόμη και όταν αυτοί εγκληματούν.

Παράδειγμα οι 54 συλλήψεις Μαροκινών και Αλγερινών για ληστείες που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο υπό κατάληψη κτίριο στα Εξάρχεια. Κανείς τους δεν πρόκειται να απελαθεί, καθώς η κυβέρνηση αρνείται με φανατισμό να προχωρήσει σε συμφωνίες με Μαρόκο η Αλγερία για την επαναπροώθησή τους πίσω στις χώρες τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!