Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν 10 Παλαιστίνιους κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, την ώρα που ισραηλινά άρματα συγκεντρώνονται στην περιοχή, παραμονή της μεγάλης κινητοποίησης που οργανώνεται στον παλαιστινιακό θύλακα για να τιμηθεί η πρώτη επέτειος από τη “Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής”.
Οι Αιγύπτιοι μεσολαβητές και στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων εργάζονται για να αποφευχθεί μια νέα αιματοχυσία ενόψει της αυριανής διαδήλωσης στα σύνορα, για τον ένα χρόνο από την κινητοποίηση αυτή, με αίτημα την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους στα εδάφη απ’ όπου εκδιώχθηκαν το 1948.
Περίπου 200 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις του περασμένου έτους, στις συγκρούσεις μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών και των Παλαιστίνιων που εκτοξεύουν πέτρες και εμπρηστικές βόμβες εναντίον τους, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές. Το Ισραήλ υπερασπίζεται τη χρήση φονικής βίας από τις δυνάμεις του, τονίζοντας ότι οι στρατιώτες υπερασπίζονται τα σύνορα και τους Ισραηλινούς κατοίκους της περιοχής.
Προετοιμάζεται για κλιμάκωση της κατάστασης ο Ισραηλινός στρατός
Ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους, ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «συνεχίζουν την προετοιμασία τους για μια πιθανή κλιμάκωση» της κατάστασης.
Στη Γάζα, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε ότι το κίνημά του είχε τριήμερες «μαραθώνιες συνομιλίες» με Αιγύπτιους μεσολαβητές. Ο στόχος των διαπραγματεύσεων αυτών ήταν «να επιλυθεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα κατά τρόπο ώστε να τερματιστούν τα δεινά του λαού μας και να διαφυλαχθεί η αξιοπρέπειά του».
Ο Χανίγιε είπε ότι η Χαμάς θα εξετάσει το πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ στα αιτήματα για χαλάρωση του αποκλεισμού, παροχή βοήθειας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια. «Υπό αυτό το φως θα αποφασίσουμε… πως θα πάνε τα πράγματα τις επόμενες ώρες», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η ανεργία στη Γάζα ανέρχεται στο 54%, με το ποσοστό ανεργίας των νέων να φτάνει ακόμη και το 70%. Η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σε μια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ανέφερε ότι ο μεγάλος αριθμός των τραυματιών στις κινητοποιήσεις του τελευταίου έτους έχει φέρει «στα πρόθυρα της κατάρρευσης» το ήδη πιεσμένο σύστημα υγείας.