ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Χάος στη Λιβύη που δημιούργησε η Δύση: Οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι σκοτώνουν αμάχους

Χάος στη Λιβύη που δημιούργησε η Δύση: Οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι σκοτώνουν αμάχους

Οι απώλειες από τη μάχη για την Τρίπολη αυξήθηκαν σήμερα καθώς μια ομάδα πιστή στο Ισλαμικό Κράτος σκότωσε τρεις ανθρώπους στη Λιβύη, μια ένδειξη ότι οι τζιχαντιστές μπορεί να εκμεταλλευτούν την αναζωπύρωση των εντάσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανάφερε πως τοπικές υπηρεσίες έκαναν λόγο για τον θάνατο 47 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 181 τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι δυνάμεις που έχουν την έδρα τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας επιδιώκουν να πάρουν την παραλιακή πρωτεύουσα της Λιβύης από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Πρόκειται για έναν απολογισμό μεγαλύτερο εκείνου που δίνουν είτε ή μία είτε η άλλη πλευρά, και φαίνεται να είναι κυρίως μαχητές, αν και περιλαμβάνει επίσης αμάχους, μεταξύ των οποίων δύο γιατρούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Τάρικ Τζασάρεβιτς σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ –πρώην στρατηγού στον στρατό του Μουάμαρ Καντάφι– κατέλαβε τον νότο, που καταλαμβάνεται κυρίως από έρημο, νωρίτερα φέτος προτού κατευθυνθεί προς την Τρίπολη αυτόν τον μήνα, φθάνοντας στη νότια πλευρά της.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ-Σάρατζ θέλει να τους αποκλείσει με τη βοήθεια ένοπλων ομάδων που έχουν σπεύσει από τη Μιζουράτα με φορτηγάκια πάνω στα οποία έχουν προσαρμόσει πολυβόλα.

Τα Ηνωμένα Έθνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ομάδα των Επτά (G7) έχουν απευθύνει εκκλήσεις για εκεχειρία και επιστροφή στο ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εισακουστεί από τον Χάφταρ.

Νότια της Τρίπολης, μια ομάδα πιστή στο Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στην πόλη Φουκάχα, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και απάγοντας άλλους προτού φύγει, σύμφωνα με κατοίκους.

Η Φουκάχα ελέγχεται από μαχητές που είναι πιστοί στον Χάφταρ, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται εχθρός του ισλαμικού εξτρεμισμού, αν και αντίπαλοί του τον θεωρούν δικτάτορα κατά τα πρότυπα του Καντάφι.

Το ΙΚ είναι ενεργό στη Λιβύη μέσα στην αναστάτωση που προκλήθηκε από την υποκινούμενη από τους Δυτικούς ανατροπή του Καντάφι πριν από οκτώ χρόνια.

Το Ισλαμικό Κράτος πήρε τον έλεγχο της παράλιας πόλης Σύρτη το 2015, αλλά τον έχασε στα τέλη του 2016 από τοπικές δυνάμεις που υποστηρίζονταν από αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ.

Ενδεχόμενη βύθιση της Λιβύης σε εμφύλιο πόλεμο απειλεί να διαταράξει τον εφοδιασμό σε πετρέλαιο, να αυξήσει τη μετανάστευση από τις ακτές της Μεσογείου στην Ευρώπη και να ακυρώσει τα σχέδια του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή εκλογών.

Η Λιβύη έχει γίνει η κυριότερη διόδος των Αφρικανών μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη, πολλοί από τους οποίους υφίστανται βασανιστήρια, βιασμούς και εκφοβισμό στο ταξίδι τους.

Εκείνοι που καταφέρνουν να μπουν σε μια βάρκα για την Ιταλία κινδυνεύουν είτε να πνιγούν είτε να σταλούν πίσω και να κρατηθούν υπό απάνθρωπες συνθήκες, σύμφωνα με τον οργανισμό μετανάστευσης του ΟΗΕ, που εκτιμά ότι διπλάσιος αριθμός από αυτούς πεθαίνουν στην έρημο της Σαχάρας όπως και στη Μεσόγειο.

Η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τη ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβίζονται σε κέντρα κράτησης σε περιοχές συγκρούσεων.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ είπαν πως ανησυχούν επίσης για το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης των μεταναστών ως ανθρώπινων ασπίδων η αναγκαστικής στρατολόγησής τους.

«Οι άνθρωποι στη Λιβύη βρίσκονται εδώ και καιρό μεταξύ πολλών εμπόλεμων μερών, με ορισμένους από τους πιο ευάλωτους να υφίστανται ορισμένες από τις πιο σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους», δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

«Καλώ όλες τις πλευρές να ενωθούν προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω παράλογη βία και αιματοχυσία», πρόσθεσε.

Ανοίγει μόνο για νυκτερινές πτήσεις το αεροδρόμιο

Στο μεταξύ, το μοναδικό αεροδρόμιο που λειτουργεί στην Τρίπολη, το οποίο είχε αναστείλει τις πτήσεις έπειτα από μια αεροπορική επιδρομή, αναμένεται να ανοίξει απόψε για νυκτερινές πτήσεις, σύμφωνα με την εθνική εταιρία Libyan Airlines και μια αερολιμενική πηγή.

Το αεροδρόμιο Μιτίγκα έκλεισε χθες, Δευτέρα, αφού επλήγη από αεροπορική επιδρομή δυνάμεων πιστών στον στρατάχη Χαλίφα Χάφταρ, που έχουν εξαπολύσει φονική επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας της Λιβύης.

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας αποφάσισε «την επανάληψη μόνο των νυκτερινών πτήσεων μέχρι νεωτέρας», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των Libyan Airlines, Μοχάμαντ Γκνίουα.

Αερολιμενική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την επανάληψη της νυκτερινής αεροπορικής κυκλοφορίας χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ο Γκνίουα ανέφερε πως οι πρώτες πτήσεις αναμένεται να μεταφέρουν ταξιδιώτες που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό λόγω της αναστολής της κυκλοφορίας χθες.

Η Μιτίγκα είναι ένα πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο που χρησιμοποιείται από την πολιτική αεροπορία αντί του διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές το 2014 από τις μάχες.

Από τότε μόνο οι λιβυκές αεροπορικές εταιρίες λειτουργούν στη χώρα αυτή, εκτελώντας εσωτερικές πτήσεις και τακτικές συνδέσεις με ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Τυνησία και η Τουρκία. Οι λιβυκές αεροπορικές εταιρίες δεν επιτρέπεται να πετούν στον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «λόγους ασφαλείας».

Η Ιταλία διατηρεί τις στρατιωτικές της αποστολές σε Τρίπολη και Μιζουράτα

Σε μια άλλη εξέλιξη, το ιταλικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε σήμερα πως η Ιταλία διατηρεί τις στρατιωτικές αποστολές της στην Τρίπολη και στη Μιζουράτα, παρά τη φονική επίθεση του στρατηγού Χάφταρ εναντίον της πρωτεύουσας της Λιβύης.

Η αποστολή Miasit, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018, «συνεχίζεται προκειμένου να καταστήσει τη δράση συνδρομής στη Λιβύη πιο αποφασιστική και πιο αποτελεσματική», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο.

Η αποστολή αυτή έχει σκοπό να «υποστηρίξει τις λιβυκές αρχές στις ενέργειές τους για ειρήνευση και σταθεροποίηση της χώρας και ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης, της παράνομης διακίνησης και των απειλών για την ασφάλεια σύμφωνα με τις γραμμές επέμβασης που έχουν προσδιοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη», πρόσθεσε.

Το υπουργείο δεν διευκρινίζει τον αριθμό των στρατιωτικών που εμπλέκονται σήμερα, όμως η αποστολή προβλέπει την παρουσία περίπου 100 ατόμων στην Τρίπολη και περίπου 300 στη Μιζουράτα, 200 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας.

Στην Τρίπολη, οι Ιταλοί στρατιωτικοί συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα «εκπαίδευσης και βοήθειας σε τεχνικά θέματα και υποδομές για τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στη Μιζουράτα, οι Ιταλοί στρατιωτικοί είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια ενός νοσοκομείου που βρίσκεται σε στρατιωτική ακαδημία απ΄ όπου απογειώνονται αεροσκάφη της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της ιταλικής επιχείρησης “Mare Sicuro”, που έχει κυρίως σκοπό την προστασία των εξεδρών πετρελαίου ανοικτά της Λιβύης, το ιταλικό Ναυτικό διαθέτει από το καλοκαίρι του 2017 ένα πολεμικό σκάφος στο λιμάνι της Τρίπολης.

Το πλήρωμά του έχει αναλάβει να συνδράμει τη συντήρηση των περιπολικών σκαφών της λιβυκής ακτοφυλακής και να διασφαλίσει τη μετάδοση πληροφοριών σχετικά με τις επιβιβάσεις μεταναστών ανάμεσα στην ευρωπαϊκή δύναμη ναυτικής επιτήρησης ανοικτά της Λιβύης και το ΠΝ της Λιβύης.

Πρώην αποικιακή δύναμη στη Λιβύη, η Ιταλία είναι η μοναδική δυτική χώρα που έχει ξανανοίξει την πρεσβεία της στην Τρίπολη.

Έχει μεγάλη εμπλοκή στις προσπάθειες σταθεροποίησης της χώρας αφενός προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα ιταλικών επιχειρήσεων στη Λιβύη –ιδιαίτερα του πετρελαϊκού ομίλου ENI– και αφετέρου για να αποτρέψει νέες μαζικές αναχωρήσεις μεταναστών με προορισμό τις ιταλικές ακτές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.