ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

ΗΠΑ: «Η Τουρκία προσκαλεί για την καταστροφή της αγοράζοντας τους S-400» – Moody’s: Eρχονται capital controls! 

ΗΠΑ: «Η Τουρκία προσκαλεί για την καταστροφή της αγοράζοντας τους S-400» – Moody’s: Eρχονται capital controls! 

Δηλώσεις σοκ ΗΠΑ για Τουρκία είχαμε πριν λίγες ώρες με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, Ερικ Παχόν, να τονίζει για πρώτη φορά πως “η Αγκυρα με τις πράξεις της προσκαλεί (σ.σ.: «invite») την καταστροφή της” ενώ τόνισε πως “το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει για το μέλλον των τουρκο-νατοϊκών σχέσεων αν δηλαδή η Αγκυρα θα αποκλεισθεί από συνεδριάσεις του”.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι δηλώσεις συνοδεύτηκαν από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τον οίκο Moody’s η οποία πλέον προβλέπει ΔΝΤ και capital controls στην χώρα!

Η απόφαση της Moody’s συμπίπτει επίσης με την ανακοίνωση τουρκικού βουλεύματος που παραπέμπει σε δίκη 50 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο δημοσιογράφους του Bloomberg για χειραγώγηση της λίρας το 2018.

“Η Τουρκία προσκαλεί την καταστροφή με τη συνεργασία της με τη Ρωσία” (“Turkey inviting disaster”) αναφέρει χαρακτηριστικάο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Έρικ Παχόν, εκφράζοντας την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών από την απόφαση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

Τονίζει συγκεκριμένα μιλώντας στην τουρκική ιστοσελίδα Ahval ότι “η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος για μία καταστροφή με αυτή την κοινοπραξία της με τη Ρωσία”.

“Οποτε προσκαλείτε την Ρωσία στην χώρα σας με τον εξοπλισμό της και τον υπερσύγχρονες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών, της δίνετε πρόσβαση στα δίκτυα σας και συνεπώς προσκαλείτε την καταστροφή. Είναι βασική αρχή ασφάλεια πληροφοριών” τόνισε.

Ο Ε.Παχόν, παρομοίασε την τουρκική συνεργασία με την Ρωσία, με εκείνα τα e-mails που υποτίθεται έστελναν εκατομμυριούχοι από τη Νιγηρία και αφορούσαν δήθεν προσκλήσεις σε ανύποπτους πολίτες για να τους στείλουν εκατομμύρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Ήταν οι πρώτες μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία του Διαδικτύου και πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν ότι υπήρχε στους λογαριασμούς τους. Λέει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου:

“Όταν λαμβάνω μια πρόσκληση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν Νιγηριανό πρίγκιπα, δεν την ανοίγω. Σωστά; Δεν κάνετε ακριβώς το ίδιο πράγμα με την πρόσκληση σας στο πιο εξελιγμένο κομμάτι της ρωσικής τεχνολογίας;» ερωτά τους Τούρκους ο κ. Παχόν.

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποκλεισθεί από συναντήσεις των μελών του ΝΑΤΟ!

Συγκεκριμένα σε ερώτηση που του έγινε, όχι μόνο δεν αρνήθηκε πως υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο όπως έκανε μέχρι τώρα, αλλά τόνισε πως “αυτό είναι μια ερώτηση που πρέπει να απαντήσει το ΝΑΤΟ”.

Ποιες θα είναι οι κυρώσεις της Τουρκίας σε ΗΠΑ;

Όπως ανέφερε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ.Τσαβούσογλου, η “Αγκυρα θα απαντήσει σε ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ”.

Ρώσος αναλυτής που ζει στην Αγκυρα, ο Timur Akhmetov, τόνισε πως η Τουρκία είναι πολύ πιθανό να κλείσει το ραντάρ του Κιουρετσίκ, να ζητήσει αποζημίωση για τα F-35 σε διεθνές δικαστήριο, να τερματίσει την συμμετοχή των ΗΠΑ σε κοινές ασκήσεις καθώς και να σταματήσει την ροή πληροφοριών προς την Ουάσινγκτον!

“Το λουκέτο στην βάση του Ιντσιρλίκ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργία και αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ” τόνισε.

Ισχυροί «τριγμοί» στην οικονομία της Τουρκίας – Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας!

Την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας κατά μια βαθμίδα σε Β1 από Ba3, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, διατηρώντας παράλληλα αρνητικές προοπτικές, καθώς προβλέπει συνέχιση της κρίσης, έλλειψη πολιτικής βούλησης για μεταρρυθμίσεις, ενώ η ωρίμανση εξωτερικού χρέους θα προκαλέσει τεράστιες εκροές, υπονομεύοντας τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και αυξάνοντας τις πιθανότητες αθέτησης χρέους από το Δημόσιο.

Όπως υποστηρίζει ο οίκος, ενδεχόμενες κυρώσεις από την Ουάσιγκτον δεν αποκλείεται να στερήσουν στην Άγκυρα να προσφύγει στο ΔΝΤ για στήριξη!

Στην έκθεση καθίσταται σαφής η μεγάλη εξάρτηση της Τουρκίας από διεθνή κεφάλαια και από τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, η Moody’s έχει υποβαθμίσει σε B1 από την Ba3 την υποστηριζόμενη ανώτερη βαθμολογία μη εξασφαλισμένων ομολόγων της Hazine Mustesarligi Varlik Kiralama., ενός οχήματος ειδικού σκοπού που ανήκει εξ ολοκλήρου στην Τουρκική Δημοκρατία από την οποία το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών εκδίδει πιστοποιητικά μίσθωσης sukuk και έχει διατηρήσει τις αρνητικές προοπτικές.

Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη του Moody, σύμφωνα με την οποία ο κίνδυνος της κρίσης του ισοζυγίου πληρωμών συνεχίζει να αυξάνεται και μαζί του ο κίνδυνος αθέτησης χρέους. Η βαθμολογία Β1 εξισορροπεί αυτούς τους κινδύνους ενάντια στα θεμελιώδη πιστωτικά πλεονεκτήματα της χώρας, ιδιαίτερα τη μεγάλη, διαφοροποιημένη οικονομία της και τα σχετικά χαμηλά επίπεδα δημόσιου χρέους.

Σε σχετική απόφαση, η Moody’s μείωσε τη μακροπρόθεσμη ανώτατη διαβάθμιση της Τουρκίας: των ομολόγων σε ξένο νόμισμα σε Β1 από Ba2. για καταθέσεις σε ξένο νόμισμα στο Β3 από το Β2 και καταθέσεων σε τοπικό νόμισμα στο Ba2 από το Ba1.

Αιτιολόγηση κινδύνων

Ο αντίκτυπος της συνεχιζόμενης διάβρωσης της θεσμικής ισχύος και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής στην εμπιστοσύνη των επενδυτών αντισταθμίζει όλο και περισσότερο τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης και διαφοροποιημένης οικονομίας και του χαμηλού δημόσιου χρέους.

Η Τουρκία εξαρτάται διαρθρωτικά από τις εξωτερικές ροές κεφαλαίων και η εμπιστοσύνη της Moody’s στην ικανότητά της να συνεχίσει να προσελκύει τα μεγάλα ποσά που χρειάζονται κάθε χρόνο για την εξόφληση του χρέους και τη διατήρηση της ανάπτυξης μειώνεται.

Παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη σε μια περαιτέρω παρατεταμένη περίοδο οξείας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αστάθειας. Τα αποθέματα συναλλαγματικών διαθεσίμων είναι αδύναμα και η Moody’s αναμένει να αποδυναμωθεί περαιτέρω κατά τα επόμενα δύο χρόνια σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε ολόκληρη την οικονομία. Ενώ έχουν εκδοθεί πολιτικές ανακοινώσεις, οι πολιτικές αρχές πρέπει ακόμη να εφαρμόσουν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στην οικονομία να προσαρμοστεί σε μια νέα πιο βιώσιμη ισορροπία λόγω των αρνητικών βραχυπρόθεσμων οικονομικών επιπτώσεων που θα συνεπαγόταν αυτή η προσαρμογή.

Η βούληση ή η ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει πολιτικές που θα στηρίξουν την εμπιστοσύνη των εξωτερικών επενδυτών στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα αντιμετωπίζοντας τις υποκείμενες αδυναμίες παραμένει αβέβαιη.

Από τα μέσα του 2018, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά πακέτων οικονομικής μεταρρύθμισης. Τελικά, αυτές οι ανακοινώσεις είτε ήταν αντιδραστικές για συγκεκριμένες πιέσεις στην οικονομία είτε αναδιατύπωση μέτρων που θα ήταν θετικά για την εφαρμογή τους, αλλά συζητήθηκαν εδώ και χρόνια και όπου δεν έχει γίνει τίποτα για να υλοποιηθούν αυτές οι φιλοδοξίες πολιτικής.

Τα περισσότερα κυβερνητικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στοχεύουν στο τραπεζικό σύστημα, εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας σε βάρος της υποβάθμισης της υποκείμενης ανθεκτικότητας της οικονομίας και του τραπεζικού της συστήματος σε εξωτερικούς κραδασμούς, εν μέρει με την αύξηση της ευαισθησία στις μετατοπίσεις του συναισθήματος της αγοράς.

Όσο περισσότερο παραμένει, τόσο περισσότερο η αδυναμία που συνεπάγεται η πολύ μεγάλη εξάρτηση της Τουρκίας από το εξωτερικό κεφάλαιο σε όλους τους τομείς της οικονομίας κυριαρχεί στην ανάλυση του Moody’s. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος περαιτέρω κραδασμών εξωτερικής προέλευσης που συνεπάγονται περαιτέρω εκροές κεφαλαίων, απώλεια αποθεματικών, εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, αύξηση του πληθωρισμού και σοβαρή ζημία στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη.

Ως αποτέλεσμα, η Moody’s πιστεύει ότι η ευπάθεια της χώρας σε μια κρίσιμη κρίση ισοζυγίου πληρωμών, η οποία τελικά θα περιορίσει σημαντικά την ικανότητα και ίσως η διαθεσιμότητα της κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση του χρέους της, είναι πλέον ευθυγραμμισμένη με μια ενιαία Β βαθμολογία, ακόμη μέτρια επιβάρυνση του χρέους σε σχέση με παρόμοιους ομότιμους.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει για άλλη μια φορά διαλείπουσες νομισματικές κρίσεις μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας που διήρκεσε από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 έως το Φεβρουάριο του 2019. Κατά συνέπεια, τόσο τα ακαθάριστα όσο και τα καθαρά αποθεματικά έχουν μειωθεί από τον Φεβρουάριο, ενώ η μείωση των καθαρών αποθεματικών είναι ιδιαίτερα έντονη. Τα ακαθάριστα και καθαρά αποθεματικά επίπεδα ήταν δομικά αδύναμα για πολλά χρόνια, αλλά η μείωση αυτή συμβάλλει στη σημαντική αύξηση της εξωτερικής ευπάθειας για τη χώρα.

Το 2019, η Moody’s αναμένει ότι οι αποπληρωμές του βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους, το οποίο επί του παρόντος θα ωριμάσει το μακροπρόθεσμο εξωτερικό χρέος και οι συνολικές καταθέσεις μη κατοίκων, θα ανέλθουν σε περισσότερο από 2,6 φορές το επίπεδο των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Επιπλέον, το κόστος χρηματοδότησης έχει αυξηθεί ραγδαία, ενώ οι αποδόσεις αυξάνονται κατά περίπου 400 μονάδες βάσης από τον Φεβρουάριο.

Η πτώση των αποθεματικών συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι αντίθετη με τη μακροχρόνια πολιτική της κεντρικής τράπεζας να επιτρέψει την ελεύθερη διαπραγμάτευση του νομίσματος και δημιουργεί περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και κατ ‘επέκταση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου της Τουρκίας.

Οι εξωτερικές πιέσεις επιδεινώνονται από τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, αυτή τη φορά σχετικά με την αγορά από την Τουρκία του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.

Οι κυρώσεις τις οποίες το αμερικανικό Κογκρέσο θα εξετάσει αν η αγορά προχωρήσει, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί, σκιάζει περαιτέρω την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας.

Υπάρχει ένας αριθμός πιθανών βραχυπρόθεσμων οδηγών για περαιτέρω αστάθεια. Κατά την άποψη της Moody, η επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη στις 23 του Ιουνίου 2019 δημιουργεί προϋποθέσεις πολιτικής αναταραχής, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα υποτίμηση της λίρας και μια περαιτέρω μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια περαιτέρω αρνητική αντίδραση στην αγορά.

Επιπλέον, ανάλογα με τις επιβληθείσες κυρώσεις, θα μπορούσε επίσης να εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Τουρκίας να αποκτήσει πρόσβαση στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, εάν χρειαστεί κάποιος στο μέλλον για να αποφευχθεί η κλιμάκωση του ισοζυγίου πληρωμών και της οικονομικής κρίσης. Ακόμη και αν η Moody’s δεν αναμένει αυτή τη στιγμή ότι θα χρειαστεί, η πιθανή ένταση μεταξύ κυρώσεων και εξωτερικής στήριξης θα μπορούσε από μόνη της να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην πίστωση.



Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.