Φαίνεται πως η “ώρα μηδέν” στις σχέσεις Τουρκίας με ΝΑΤΟ έχει ήδη φτάσει καθώς στο editorial του το Bloomberg την έστειλε ήδη στα… τσακίδια χρησιμοποιώντας μια φρασεολογία που δεν έχει ξαναειπωθεί ειδικά μεταξύ “συμμάχων”!
Το Bloomberg αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, τονίζει τις τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και επισημαίνει ότι για έναν όλο και περισσότερο αμφιλεγόμενο σύμμαχο δεν αξίζει πια κανείς να ρισκάρει.
Υπό τον εύγλωττο τίτλο «Turkey has abandoned the West. Good Riddance» επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος έχει στραφεί κατά των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, με την αμερικανική εξωτερική πολιτική να επιδεικνύει ανοχή.
Οι βολές του Ερντογάν, που γίνονταν κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, θεωρούνταν ένα μικρό μειονέκτημα, ασφαλώς όχι αρκετό για να εγκαταλείψει η Δύση την Τουρκία.
Όμως, ήρθε η ώρα για την παραδοχή ενός μεγαλύτερου μειονεκτήματος:
Η Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, εγκατέλειψε τη Δύση. Πλέον οι ενέργειες του Ερντογάν συνάδουν με τη ρητορική του, με αποκορύφωμα την απόφασή του να αγοράσει τους ρωσικούς S-400.
Ταυτόχρονα κλιμάκωσε την ένταση με την Ευρώπη αποστέλλοντας πλοία για εξόρυξη φυσικού αερίου σε χωρικά ύδατα της Κύπρου.
“Σκόπιμες προκλήσεις από Άγκυρα” λέει το Bloomberg
Το Bloomberg εκτιμά ότι πρόκειται για σκόπιμες προκλήσεις. Αν και η Τουρκία θα μπορούσε να είχε προτιμήσει αντίστοιχα νατοϊκά οπλικά συστήματα, έκρινε ότι τα συμφέροντά της σε θέματα ασφάλειας εξυπηρετούνται καλύτερα από μία συμμαχία με τη Ρωσία και ότι ο Τραμπ θα του επιτρέψει κάτι τέτοιο.
Επίσης, θεωρεί ότι η Ευρώπη δεν θα επιδείξει πυγμή να επιβάλει κυρώσεις. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις κυρώσεις που έλαβε η ΕΕ κατά της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε αυστηρότερες εις βάρος των τουρκικών εταιρειών που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω, πέραν του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Έχουν στη διάθεσή τους ευρύ φάσμα κυρώσεων, όπως πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων υψηλών αξιωματούχων, διακοπή δανεισμού προς την Τουρκία και ολοκληρωτική αποκοπή της από το αμερικανικό οικονομικό σύστημα.
Αν όλα αυτά αποτύχουν τότε οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στην Ευρώπη πρέπει να απαντήσουν στο μεγάλο ερώτημα:
Μπορεί η Τουρκία να θεωρηθεί αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ;
Αν και το ΝΑΤΟ δεν επιτρέπει την αποβολή σε μέλος, υπάρχουν σοβαρά πρακτικά ζητήματα όπως η παρουσία δυτικού στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλιστικού υλικού – τα πυρηνικά όπλα (B61)- σε βάσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία.
Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειες εξεύρεσης άλλων βάσεων σε Μέση Ανατολή και αλλού που θα φιλοξενήσουν τα πυρηνικά όπλα από την βάση του Ιντσιρλίκ. Αυτό το καθιστά αναγκαίο η άφιξη των S-400.
Το Bloomberg καταλήγει:
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ερντογάν έκανε την επιλογή του σε αυτή την αντιπαράθεση. Η Δύση πρέπει να πιστέψει τις δηλώσεις του και να προχωρήσει χωρίς αυτόν!