Η ναυτιλιακή αρχή του Παναμά ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε τη διαδικασία αφαίρεσης από το μητρώο της του πετρελαιοφόρου MT Riah, το οποίο ρυμουλκήθηκε στο Ιράν, αφότου εξαφανίστηκε από τις εφαρμογές εντοπισμού πλοίων στο Στενό του Χορμούζ στις 14 Ιουλίου.
Ο Παναμάς άρχισε τη διαδικασία αφαίρεσης της σημαίας την Παρασκευή, έπειτα από έρευνα κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι το δεξαμενόπλοιο “παραβίασε σκόπιμα τους διεθνείς κανονισμούς”, μη αναφέροντας καμία ασυνήθιστη κατάσταση, ανακοίνωσε η ναυτιλιακή αρχή.
“Καταδικάζουμε έντονα τη χρήση πλοίων υπό παναμαϊκή σημαία για παράνομες δραστηριότητες”, ανέφερε η παναμαϊκή ναυτιλιακή αρχή σε ανακοίνωση.
Ο Παναμάς, ο οποίος έχει τον μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως, αφαίρεσε πρόσφατα τη σημαία του από δεκάδες σκάφη, ορισμένα από τα οποία διαχειριζόταν το Ιράν.
Δεν είναι σαφές ποια χώρα ή εταιρία έχει και εκμεταλλεύεται το MT Riah.
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μετά την κατάσχεση από τη Βρετανία ενός ιρανικού πετρελαιοφόρου που κατηγορείται για παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Συρία. Ο Παναμάς ανακοίνωσε ότι το πλοίο αφαιρέθηκε από το μητρώο του στις 29 Μαΐου.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ αποκάλεσε τη βρετανική ενέργεια “πειρατεία”, με το Ιράν να απειλεί ότι θα αντιδράσει.
Το Ιράν πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ρυμούλκησε ένα πλοίο στα χωρικά του ύδατα από το Στενό του Χορμούζ μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το πλοίο. Παρότι η Τεχεράνη δεν ονομάτισε το πλοίο, το MT Riah είναι το μοναδικό του οποίου οι κινήσεις που έχουν καταγραφεί φαίνεται να ταιριάζουν στην περιγραφή αυτή.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει ότι δεν είναι σίγουροι αν το δεξαμενόπλοιο κατασχέθηκε από το Ιράν ή διασώθηκε έπειτα από μηχανικές βλάβες που παρουσίασε όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη, αφήνοντας να αιωρείται ένα αίνιγμα σε μια περίοδο μεγάλης έντασης στον Κόλπο.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ναυτιλιακή αρχή του Παναμά ανακοίνωσε ότι θα απέσυρε τη σημαία της χώρας από περισσότερα πλοία που παραβιάζουν τις κυρώσεις και τους διεθνείς κανονισμούς μετά την αφαίρεση από το παναμαϊκό μητρώο τους τελευταίους μήνες σχεδόν 60 πλοίων που είχαν σχέση με το Ιράν και τη Συρία.
Η Ουάσινγκτον επιδιώκει τη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού για να εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο.