ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Οι ΗΠΑ ζήτησαν την στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στον Περσικό Κόλπο κατά του Ιράν

Οι ΗΠΑ ζήτησαν την στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στον Περσικό Κόλπο κατά του Ιράν

Οι Αμερικανοί ζητούν την στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας κατά του Ιράν με την συμμετοχή της σε πολυεθνική ναυτική δύναμη για την επιτήρηση του Περσικού Κόλπου, με σκοπό την προστασία της ναυσιπλοΐας.

Το αίτημα έγινε μέσω επίσημου διαύλου από την Ουάσιγκτον και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική καθώς πρόκειται για αμερικανική πρωτοβουλία και όχι για κάποια απόφαση του ΟΗΕ για να θεωρείται νομιμοποιημένη.

Mια ελληνική εμπλοκή θα φέρει την Ελλάδα σε άμεση εναντίωση με το Ιράν.

Oι πιο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή τους σε μια ναυτική δύναμη υπό αμερικανική ηγεσία ενώ ιδιαίτερα η Γαλλία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει το προνόμιο των απευθείας επαφών με την Τεχεράνη διότι πολύ απλά πριν οι Αμερικανοί ακυρώσουν την συμφωνία με το Ιράν το Παρίσι είχε κλείσει συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με τους Ιρανούς που σκοπεύει με όποιο μέσο να τις προχωρήσει.

Η γενικότερη αντίδραση των μεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρέχει και στην Ελλάδα το «πάτημα» για να αποφύγει μια τέτοια κίνηση.

Πάντως εάν πραγματοποιηθεί κάποια κίνηση τα έξοδα της αποστολής θα τα αναλάβουν εξολοκλήρου οι Αμερικανοί, ενώ σαν βάση θα χρησιμοποιηθούν τα ΗΑΕ.

Σύμφωνα την έντυπη έκδοση της Καθημερινής, το αμερικανικό αίτημα αφορούσε τη συνδρομή είτε με μεγάλη ναυτική μονάδα –στην περίπτωση της Ελλάδας πρόκειται για φρεγάτα– είτε με εναέριο μέσο παρακολούθησης και παροχής πληροφοριών (Intelligence, Surveillance, Reconnaisance).

Ως προς τα εναέρια μέσα, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει, επί του πρακτέου, επαρκή μέσα για την κάλυψη των δικών της αναγκών, ώστε να μπορέσει να παρέχει και για τις ανάγκες τρίτων (μοίρα ΑΣΕΠΕ ή P-3 ενδιάμεσης λύσης).

Ως προς τα ναυτικά μέσα, έπειτα από σειρά συσκέψεων στα δύο συναρμόδια υπουργεία (Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών), αποφασίστηκε να δοθεί μια απάντηση βασισμένη στα υφιστάμενα επιχειρησιακά δεδομένα.

Στην παρούσα φάση, το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) δεν μπορεί να διαθέσει καμία φρεγάτα για λόγους οι οποίοι συνδέονται με την κατάσταση επιφυλακής που βρίσκεται η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή την περίοδο η Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς πίεσης από τις τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ την στιγμή που η Άγκυρα απειλεί και την ελληνική ΑΟΖ με… γεώτρηση στο Καστελόρζιο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ή τουλάχιστον έτσι «μπλοφάρει» για να θέσει την Αθήνα υπό κατάσταση «λιποθυμίας» ώστε να συρθεί σε διαπραγματεύσεις από τις οποίες αποκλείεται να μην κερδίσει.

Επιπλέον, η Αθήνα συμμετέχει σε όλες τις συμμαχικές ναυτικές εκπαιδεύσεις, με την παροχή μέσων, όπως έγινε πριν από λίγες ημέρες, με τη συμμετοχή της φρεγάτας «ΑΙΓΑΙΟΝ» στην πολυεθνική άσκηση εκκένωσης του Ισραήλ από θαλάσσης, σε σενάριο μεγάλου σεισμού.

Η Αθήνα επιφυλάχθηκε για το μέλλον, ωστόσο, παραχώρησε στη διάθεση των ΗΠΑ στρατιωτικό προσωπικό που ήδη βρίσκεται στην περιοχή (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), προκειμένου να συμμετάσχει στις ομάδες οι οποίες παρακολουθούν την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, σε μια περίοδο έντασης στα Στενά του Ορμούζ.

Το αίτημα για παροχή συνδρομής σε πολυεθνική ναυτική δύναμη, αποτελεί πρωτοβουλία των ΗΠΑ σε διμερές επίπεδο, καθώς, τουλάχιστον ώς αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποια απόφαση του ΟΗΕ ή άλλου διεθνούς οργανισμού για δράση που θα στρέφεται κατά του Ιράν ή των Φρουρών της Επανάστασης.

Στην Αθήνα δύσκολα κάποιος θα επιθυμούσε την άμεση εμπλοκή σε περιπέτειες, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως ο Περσικός Κόλπος.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που πιστεύουν ότι θα πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα διαφορετική στάση σε μελλοντικά αμερικανικά αιτήματα, ιδιαίτερα σε μια εποχή, κατά την οποία έχει επενδύσει στην σχέση με την Ουάσιγκτον για μία σειρά από ζητήματα, με κορυφαίο, βεβαίως, εκείνο της συνεργασίας για την Ανατολική Μεσόγειο.

Δηλαδή να εμπλέκεται στρατιωτικά σε ζητήματα της αρεσκείας των ΗΠΑ. Το ζήτημα είναι να κερδίσει η χώρα συγκεκριμένα και ουσιαστικά ανταλλάγματα.

Γιατί σε αυτό πάντα είχε πρόβλημα η ελληνική διπλωματία. Πρόθυμοι να δώσουμε αλλά δεν παίρνουμε τίποτα πίσω…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.