Εννέα πρώην πρέσβεις των ΗΠΑ προειδοποίησαν σήμερα ότι το Αφγανιστάν μπορεί να διολισθήσει σε έναν «γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο» αν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει όλες τις αμερικανικές δυνάμεις από την χώρα πριν η αφγανική κυβέρνηση και οι Ταλιμπάν καταλήξουν σε μια συμφωνία ειρήνης.
«Μια μεγάλη απόσυρση στρατευμάτων θα πρέπει να είναι εξαρτώμενη από μια τελική ειρήνη», έγραψαν οι εννέα σε ένα κείμενο που αναρτήθηκε στο think tank Atlantic Council. «Η αρχική μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων δεν πρέπει να είναι τόσο μεγάλη ή τόσο ταχεία ώστε οι Ταλιμπάν να πιστέψουν ότι μπορούν να πετύχουν μια στρατιωτική νίκη».
Οι εννέα, ανάμεσά τους πέντε πρώην πρέσβεις στην Καμπούλ, ένας πρώην ειδικός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν και ένας πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, διατύπωσαν την προειδοποίηση τους μια μέρα μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ, για την κατάρτιση ενός σχεδίου ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν και μια πρώτη αποχώρηση σχεδόν 5.000 Αμερικανών στρατιωτών.
Ο Χαλιλζάντ, μιλώντας χθες στο αφγανικό τηλεοπτικό κανάλι Tolo News αρνήθηκε να πει για πόσο χρονικό διάστημα οι υπόλοιποι 14.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στην χώρα. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η αποχώρηση θα γίνεται «με βάση τις συνθήκες». Σε αντάλλαγμα, με βάση τη συμφωνία, οι Ταλιμπάν θα δεσμευτούν να μην γίνει η χώρα ασφαλές καταφύγιο για διεθνείς τρομοκράτες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει από καιρό την αδημονία του για μια ολοκληρωτική αποχώρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν και τον τερματισμό του μακροβιότερου πολέμου των ΗΠΑ, που ξεκίνησε με την αμερικανική εισβολή που πυροδότησαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Fox News, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν 8.600 στρατεύματα στο Αφγανιστάν, μόλις υπογραφεί η συμφωνία με τους Ταλιμπάν. «Θα μειώσουμε το ανθρώπινο μας δυναμικό σε 8.600 και θα δούμε μετά», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Fox News.
Ο Χαλιλζάντ δήλωσε ότι ο Τραμπ πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο της συμφωνίας, πριν αυτό υπογραφεί.
Αργά χθες κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Αμερικανού απεσταλμένου Ζαλμάι Χαλιλζάντ, τουλάχιστον 16 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν και η οποία συγκλόνισε την Καμπούλ.
Η αφγανική κυβέρνηση δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στην Ντόχα, επειδή οι Ταλιμπάν την θεωρούν «μαριονέτα» των Αμερικανών. Ο Αμερικανός απεσταλμένος ωστόσο έχει επισημάνει ότι η Καμπούλ θα είναι μέρος των διαπραγματεύσεων για μια πολιτική διευθέτηση με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν απευθείας συναντήσεις με Αφγανούς αξιωματούχους.
Η διατήρηση μιας σημαντικής παρουσίας Αμερικανών στρατιωτών θα έχει μια «κρίσιμη επιρροή στις ευκαιρίες για επιτυχημένες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», υπογραμμίζουν οι πρώην διπλωμάτες.
«Δεν είναι σαφές αν η ειρήνη είναι εφικτή. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν κάνει σαφείς δηλώσεις για τις συνθήκες με τις οποίες θα δεχθούν μια ειρηνική λύση με τους Αφγανούς, ούτε έχουν στο ιστορικό τους κάποια συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις», πρόσθεσαν.
«Υπάρχει μια έκβαση που είναι πολύ χειρότερη από το στάτους κβο, ειδικότερα η επιστροφή σε έναν γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο που κατέστρεψε το Αφγανιστάν τόσο οδυνηρά όσο ο πόλεμος με τους Ρώσους και κάτι που θα ακολουθήσει μια κατάρρευση στις διαπραγματεύσεις αν αποσύρουμε μεγάλη στήριξη από το αφγανικό κράτος», ανέφεραν.
Ένας νέος εμφύλιος πόλεμος «μπορεί να προβεί καταστροφικός για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», καθώς πιθανώς έτσι οι Ταλιμπάν θα διατηρήσουν τη συμμαχία τους με την αλ Κάιντα και θα επιτρέψουν στο τοπικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους» να επεκταθεί περαιτέρω, τόνισαν.