Η Σαουδική Αραβία θέλει να εμπλουτίσει ουράνιο στο μέλλον για να τροφοδοτήσει το σχεδιαζόμενο πρόγραμμά της πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Ενέργειας της χώρας, ένα ευαίσθητο βήμα το οποίο θα μπορούσε να περιπλέξει την εμπλοκή εταιριών των ΗΠΑ στο σχέδιο.
Η χώρα, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, έχει πει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το ουράνιο για να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μίγμα, όμως ο εμπλουτισμός ουρανίου διανοίγει επίσης την πιθανότητα στρατιωτικών χρήσεων του υλικού, ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της Δύσης και της περιοχής για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Προχωράμε προσεκτικά… πειραματιζόμαστε με δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες», δήλωσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, αναφερόμενος σε ένα σχέδιο προκήρυξης διαγωνισμού για τους δύο πρώτους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας του Κόλπου.
Ο ίδιος είπε σε μια ενεργειακή διάσκεψη στο Αμπού Ντάμπι πως η χώρα του θέλει να προχωρήσει στον πλήρη κύκλο του πυρηνικού προγράμματος, περιλαμβανομένης της παραγωγής και του εμπλουτισμού ουρανίου για καύσιμο.
Η προκήρυξη προσφορών αναμένεται το 2020, με εταιρίες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα, την Κίνα και τη Γαλλία να εμπλέκονται στις προκαταρκτικές συνομιλίες για το πρόγραμμα, ύψους πολλών δισεκ. δολαρίων.
Όμως το θέμα του εμπλουτισμού ουρανίου είναι ένα προβληματικό σημείο με την Ουάσινγκτον ειδικά αφότου ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε το 2018 πως το σουνιτικό βασίλειο θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα, αν το αντίπαλο σιιτικό Ιράν το πράξει.
Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει την εκστρατεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για άσκηση «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από μια πυρηνική συμφωνία του 2015 που επέβαλε περιορισμούς στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων.
Προκειμένου να λάβουν μέρος οι εταιρίες των ΗΠΑ στο πρόγραμμα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ θα πρέπει κανονικά να υπογράψει συμφωνία για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας με την Ουάσινγκτον, βάσει του Νόμου των Ηνωμένων Πολιτειών για την Πυρηνική Ενέργεια.
Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν πει ότι δεν θα υπογράψουν μια συμφωνία που θα στερεί από το βασίλειο τη δυνατότητα να εμπλουτίσει ουράνιο ή να επανεπεξεργαστεί εξαντλημένο καύσιμο στο μέλλον – δυο πιθανές διαδρομές για την κατασκευή βόμβας.
Οι Τούρκοι προπαγανδίζουν ότι εμποδίζουν μετανάστες να φύγουν για την Ελλάδα (βίντεο)