Σε μια άκρως «καυστική» δήλωση προχώρησε το ρωσικό ΥΠΑΜ απαντώντας σε ισχυρισμούς Αμερικανού στρατηγού ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διεισδύσουν στη ρωσική αεράμυνα στην περιοχή του Καλίνινγκραντ λέγοντας πως «τα F-35 είναι “αόρατα” μόνο στους ξένους αγοραστές τους και τους φορολογούμενους των ΗΠΑ»!

Αν μη τι άλλο οι μη φημιζόμενοι για το χιούμορ Ρώσοι (ειδικά στον καιρό της Σοβιετικής Ένωσης) τα τελευταία χρόνια έχουν μάθει πολλά σε αυτόν τον τομέα και απαντούν με βρετανικού τύπου… δηλώσεις.

Η δήλωση ήταν ιδιαίτερα ειρωνική σε δύο σκέλη: Πρώτον αναφέρεται στην «αορατότητα» του αμερικανικού μαχητικού για τους αγοραστές λόγω του «παγώματος» της παράδοσής του στην Τουρκία και κατά δεύτερον στους Αμερικανούς φορολογούμενους διότι όπως ισχυρίζεται η Μόσχα, τους έχει δημιουργηθεί αυτή η ιδέα από τις αμερικανικές κυβερνήσεις.

Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική, στρατηγός Τζέφρι Λι Χάριγκιαν είπε ότι υπάρχει σχέδιο για το ρωσικό αεροπορικό αμυντικό σύστημα στο Καλίνινγκραντ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι η Μόσχα βλέπει αυτές τις «ανεύθυνες» δηλώσεις ως «απειλή».

‘Ομως το ρωσικό ΥΠΑΜ συνέχισε την ανακοίνωσή του προσθέτοντας ότι «Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει λόγους να ανησυχεί για το γεγονός ότι η Τουρκία εξοπλίζεται με ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400»

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι ανησυχίες των ΗΠΑ ότι τα συστήματα αεράμυνας S-400 που προμηθεύεται η Τουρκία ενδεχομένως μπορούν να αποκαλύψουν μυστικά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 δεν είναι εντελώς αβάσιμες.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως ταχθεί εναντίον της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος από την Τουρκία, ισχυριζόμενες ότι οι S-400 είναι μη συμβατοί με τα επίπεδα ασφαλείας του ΝΑΤΟ.

Η Ουάσιγκτον έχει προβεί στην αναστολή της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ενώ έχει προειδοποιήσει με οριστική αποπομπή της Άγκυρας έως τον Μάρτιο του 2020.

Όμως προχθές ο Aμερικανός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Τζον Ρούντ είπε:

«Θα προτρέψουμε την Τουρκία να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, υπέρ των όπλων που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ο Ρουντ πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είναι μια ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις».

«Αλλά, είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε μαζί της για αυτό το θέμα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Δηλαδή άφησε πάλι ανοικτό το ενδεχόμενο να «ξεπαγώσουν» οι παραδόσεις των F-35 και ας έχει παραλάβει η Τουρκία ήδη τους S-400.

Στα τέλη Αυγούστου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για την πιθανή αγορά των ρωσικών αεροσκαφών Su-57. Το ενδεχόμενο να αγοράσει η Άγκυρα κι άλλα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 είχε αφήσει ανοιχτό στις αρχές Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σημειώνεται ότι την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-300 ή S-400 πρότεινε στη Σαουδική Αραβία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στον απόηχο των επιθέσεων που σημειώθηκαν το Σάββατο σε διυλιστήρια της χώρας.

Πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας σχολίασαν ότι το σύστημα αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας με τους 88 πυραύλους Patriot δεν κατόρθωσε να σταματήσει δεκάδες drones και πυραύλους κρουζ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!