«Ετοιμάζουμε, μαζί με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και το Ιράν, ναυτικές ασκήσεις για την καταπολέμηση των τρομοκρατών και των πειρατών σε αυτό το τμήμα του Ινδικού Ωκεανού», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την 16η ετήσια σύνοδο της Διεθνούς Ομάδας Συζήτησης Valdái στη ρωσική πόλη του Σότσι.Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, εστία έντασης με τη Δύση.
Μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώθηκε η ημερομηνία αυτών των ασκήσεων, αλλά έχουν σημάνει συναγερμός και έχουν ήδη ξυπνήσει διεθνείς προειδοποιήσεις, ιδίως λόγω της δραστηριότητας της Τεχεράνης και της Επαναστατικής Φρουράς στην περιοχή.
Η Κίνα και η Ρωσία, ειδικά η Μόσχα, είναι στρατηγικοί σύμμαχοι του ιρανικού καθεστώτος. Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με το Ιράν εμποδίζεται από το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο υποχρεώνει να αποφεύγεται η παροχή σημαντικών ποσοτήτων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ιράν για πέντε χρόνια από την ημερομηνία της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, δηλαδή έως τα μέσα του 2020, η κυβέρνηση του Πούτιν κατάφερε να συνεχίσει να υποστηρίζει τους Ιρανούς.
Η συνεργασία με το Ιράν εφαρμόζεται κυρίως στην Κασπία Θάλασσα: πλοία του ρωσικού στόλου της Κασπίας επισκέπτονται τακτικά το ιρανικό λιμάνι Bandar Anzali. Ωστόσο, η ανακοίνωση μελλοντικών κοινών ασκήσεων στο βόρειο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού, ειδικά κοντά στο Στενό του Ορμούζ, προκαλεί συναγερμό στη Δύση.
Η περιοχή είναι η σκηνή όπου το Ιράν και η Δύση μετρούν τις δυνάμεις τους ως γνωστόν το τελευταίο διάστημα με όσα έχουν συμβεί.
Το Στενό του Ορμούζ είναι η μοναδική πόρτα εξόδου του Περσικού Κόλπου και αποτελεί την κύρια διαδρομή της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, του Ιράκ, του Κατάρ, του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν για τις εξαγωγές τους. Περίπου το ένα τρίτο της συνολικής ροής πετρελαίου που διακινείται από τη θάλασσα περνά μέσα από αυτό.