Σε μια αποκάλυψη η οποία έχει προκαλέσει εντύπωση προχώρησε η ρωσική εφημερίδα Izvestia η οποία αναφέρει πως οι Ρώσοι «δοκίμασαν» το πλέον προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-500 «Προμηθέας» (Prometey) στη Συρία και μάλιστα σε ισραηλινά F-35.
Η μεταφορά του συστήματος στη Συρία, εάν ισχύουν οι πληροφορίες, αφορούσε βέβαια μέρη του συστήματος αφού οι δοκιμές με στόχο τα ισραηλινά F-35 έγιναν, όπως αναφέρεται από τρία ραντάρ, τα 91N6A(M), 96L6-TsP και 76T6, τα οποία εντόπισαν ή όχι άγνωστο, τα ισραηλινά F-35 και εφάρμοσαν εικονικά βλητικές παραμέτρους κατά των αεροσκαφών.
Άγνωστο είναι επίσης εάν οι Ισραηλινοί αντιλήφθηκαν, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής αυτοπροστασίας AN/ASQ-239 όταν τα ραντάρ επιχείρησαν να το εντοπίσουν.
Τα συστήματα αναπτύχθηκαν στην ρωσική βάση Χμειμίμ κάτω άκρα μυστικότητα όπως είναι αυτονόητο, και λειτούργησαν για κάποιο διάστημα πριν επιστρέψουν πίσω στην Ρωσία.
Το παρασκήνιο και οι δυνατότητες του συστήματος
Στις 11 Νοεμβρίου ο Ρώσος βοηθός πρωθυπουργού Yuri Borisov είχε δηλώσει για το S-500
«Σύντομα το νέο αυτό σύστημα θα εισέλθει σε επιχειρησιακή κατάσταση», είχε πει ο Borisov στο Interfax.
Ρώσοι επίσημοι συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν ότι το S-500 θα ενταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις το 2020, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί βάσει του σχεδίου εξοπλισμού 2027.
Αυτή ήταν η τρίτη, κατά σειρά αναφορά για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του S-500 μέσα στο 2019 μετά από ανάλογες δηλώσεις του υπαρχηγού της ρωσικής Αεροπορίας αντιπτεράρχου Yuri Grekhov και του διευθυντή της Rostec Sergei Chemezov.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ρωσική έκδοση το σύστημα δοκιμάστηκε στην Συρία, αν και η ρωσική κυβέρνηση είχε αρνηθεί στις 2 Οκτωβρίου ότι το σύστημα βρέθηκε ποτέ στην Συρία, λέγοντας πως «δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες δοκιμές».
Παρά την επικείμενη επιχειρησιακή ετοιμότητα του «Προμηθέας», οι αναφορές για τις επιδόσεις του συστήματος παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.
Παρ΄όλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν εμφανιστεί στον ρωσικό Τύπο το S-500 έχει μέγιστη ακτίνα προσβολής στόχου τα 600 χλμ. και χρόνο ανταπόκρισης τα 3 με 4 δευτ. ξεπερνώντας κατά τουλάχιστον 200 χλμ. και κατά 6 δευτ. τις αντίστοιχες επιδόσεις του S-400.
Οι πύραυλοι που χρησιμοποιεί το σύστημα 77N6 και 77N6-N1 θεωρείται ότι μπορούν να αναχαιτίσουν βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) όπως και πολυηχητικά βλήματα και στόχους που πετούν με ταχύτητες ακόμη και υψηλότερες από τα mach 5.
Μάλιστα ο κατασκευαστής του συστήματος η Almaz-Antey, αναφέρει ότι το S-500 μπορεί να κτυπήσει δορυφόρους που κινούνται σε χαμηλή τροχιά όπως και συγκεκριμένους βολιστήρες επίσης σε χαμηλές τροχιές υπονοώντας το απόρρητο τροχιακό όχημα της αμερικανικής Αεροπορίας X-37B.
Όσο και επίφοβο και αν είναι από μόνο του S-500 το σύστημα μπορεί να συνεργαστεί σε ένα ενιαίο δίκτυο διοίκησης και ελέγχου με τα S-400 και S-300 δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο «θόλο» με αλληλεπικαλυπτόμενες ζώνες άμυνας.
Για το θέμα της αντιμετώπισης stealth μαχητικών ο επικεφαλής σχεδιαστής της Almaz-Antey, Pavel Sozinov είχε δηλώσει πως το νέο ρωσικό σύστημα θα αντιπροσωπεύσει «ένα ισχυρό πλήγμα κατά του αμερικανικού πρεστίζ» καθώς όπως είχε πει σε ανύποπτο χρόνο «το S-500 θα μπορεί να εξουδετερώνει τα αμερικανικά επιθετικά όπλα».
S-500 has been tested in Syria against the F-35?: via National Interest. A defense industry… https://t.co/NGmzMQBq1U
— Solomon (@SnafuBlogspot) November 13, 2019