Τα 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ εξέδωσαν σήμερα, στο τέλος της συνόδου κορυφής για την 70ή επέτειο του οργανισμού που σημαδεύτηκε από έντονες διαφωνίες ένα κοινό ανακοινωθέν.
Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να έστειλε τελεσίγραφο πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ότι η Τουρκία θα βάλει βέτο για την προστασία της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής από τη ρωσική επιθετικότητα, αν οι εταίροι δεν συμφωνήσουν να χαρακτηρίσουν «τρομοκράτες» τους Κούρδους μαχητές της βόρειας Συρίας, αλλά τελικά έκανε πίσω.
Παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες οι αρχηγοί των κρατών μελών του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν κείμενο κοινού ανακοινωθέντος κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας.
Η λιθουανική προεδρία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να εγκρίνει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία. Στο κείμενο του ανακοινωθέντος στο τέλος μια συνόδου που σημαδεύτηκε από έντονες διαφωνίες τα 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δηλώνουν την «αλληλεγγύη, ενότητα και συνοχή» τους και αναγνώρισαν για πρώτη φορά την άνοδο της ισχύος της Κίνας ως μια «πρόκληση».
ημοσιοποιήθηκε έπειτα από σύνοδο των ηγετών στο Ουάτφορντ, στα περίχωρα του Λονδίνου, αναφέρεται στην «απειλή» που συνιστούν «οι επιθετικές ενέργειες» της Ρωσίας ενώ παρέχεται η διαβεβαίωση πως η συμμαχία είναι καθαρά «αμυντική», που «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα».