Η Κίνα υπεραμύνθηκε των αμφιλεγόμενων στρατοπέδων «εκπαίδευσης» στη Σιντζιάνγκ όπου κρατούνται περισσότερο από ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι, έπειτα από τη δημοσιοποίηση κυβερνητικών εγγράφων που αποκαλύπτουν με λεπτομέρειες την επιτήρηση και τον έλεγχο που ασκούνται στον πληθυσμό των Ουιγούρων σε αυτή την τεράστια μεθοριακή περιοχή της κεντρικής Ασίας.
Τον περασμένο μήνα οι New York Times δημοσιοποίησαν περισσότερες από 400 σελίδες απόρρητων εγγράφων που αποκάλυπταν τους μηχανισμούς επιτήρησης που εφαρμόζονται στη Σιντζιάνγκ, ως αντίδραση στις επιθέσεις που φέρεται να εξαπέλυσαν αυτονομιστές ή ισλαμιστές της εθνότητας των Ουιγούρων.
Το θέμα έλαβε την περασμένη εβδομάδα πολιτικές διαστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ενός σχεδίου νόμου το οποίο ζητεί την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Κινέζων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Σιντζιάνγκ. Ειδικοί και οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Πεκίνο για τον εγκλεισμό στη Σιντζιάνγκ έως και ενός εκατομμυρίου μουσουλμάνων, που ανήκουν κυρίως στην εθνότητα των Ουιγούρων.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Πεκίνο, ο πρόεδρος της περιοχής, Σοχράτ Ζακίρ –Ουιγούρος– διέψευσε τους αριθμούς αυτούς. Δεν ανέφερε, ωστόσο, τον αριθμό των ανθρώπων που πέρασαν από αυτά τα «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης», όπως τα αποκαλεί το Πεκίνο, προσθέτοντας πως «άνθρωποι μπαίνουν και βγαίνουν» από τα στρατόπεδα αυτά.
Σύμφωνα με το Πεκίνο, τα στρατόπεδα αυτά έχουν σκοπό να αποτρέψουν τον εξτρεμισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση μέσω της διδασκαλίας της μανδαρίνικης γλώσσας και επαγγελματικών δεξιοτήτων. «Με τη βοήθεια της κυβέρνησης, οι φοιτητές βρήκαν σταθερή δουλειά και βελτίωσαν την ποιότητα ζωής τους», διαβεβαίωσε ο Ζακίρ.
Ο Σου Χαϊρόνγκ, αξιωματούχος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) για την πόλη Ουρουμκί, επέκρινε τους New York Times για τη διαρροή των εγγράφων, και κατηγόρησε την εφημερίδα ότι «διαστρεβλώνει και διαβάλλει κακόβουλα» τα κέντρα εκπαίδευσης. Την περασμένη Τρίτη, η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία σχέδιο νόμου για τους Ουιγούρους.
Το σχέδιο νόμου, που ζητεί την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Πεκίνου ως αντίδραση στον εγκλεισμό των μουσουλμάνων, θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία, όπου αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλη υποστήριξη, προτού σταλεί στον Ντόναλντ Τραμπ.
Αντιδρώντας, τα κινεζικά ΜΜΕ διοργάνωσαν τις τελευταίες ημέρες μια αντεπίθεση, δημοσιοποιώντας στο Twitter βίντεο υποτιτλισμένα στα αγγλικά που δείχνουν φονικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στη Σιντζιάνγκ. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, οι αξιωματούχοι έδωσαν στη δημοσιότητα αποσπάσματα ενός επίσημου ντοκιμαντέρ για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.