Τρία εικοσιτετράωρα μετά την αποκάλυψη του pronews.gr ότι αναπτύχθηκαν στην Τρίπολη τουρκικές στρατιωτικές ειδικές δυνάμεις για να υπερασπιστούν το φιλότουρκο καθεστώς της GNA (το οποίο η Αθήνα αρνείται επίμονα να αποκηρύξει) ήρθε και το επίσημο αίτημα για ανάπτυξη μείζονων αεροναυτικών και χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη βάση της πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφτηκε μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης!
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ έκανε δεκτή την πρόταση της Τουρκίας για στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη – Στόχος να αποκρούσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.
Στόχος της κυβέρνησης να αποκρούσει την επίθεση εις βάρος της που ξεκίνησε ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ και οι δυνάμεις του.
Η αποδοχή της πρότασης της Άγκυρας γίνεται μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία – Λιβύης, τον περασμένο Οκτώβριο, για στρατιωτική συνεργασία. Παράλληλα, οι δύο χώρες προχώρησαν και στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
BREAKING: LIbya's GNA accepts Turkish offer of military support: Sources https://t.co/xC8pyHpZc0 pic.twitter.com/ahJfmY5s1l
— Al Jazeera Breaking News (@AJENews) December 19, 2019
#Breaking – GNA has officially requested deployment of Turkish troops to western #Libya to support the GNA in the ongoing war. Ankara is now ready to go. #Libya
— Mohamed Eljarh (@Eljarh) December 19, 2019
The GNA in Libya has officially requested Military support from Turkey meaning that turkey will now deploy soldiers and more equipment to Libya#Libya #Turkey
— CNW (@ConflictsW) December 19, 2019
Ο Σίσι ενισχύει με τανκς τον Χαφτάρ
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, εμφανίζεται αποφασισμένος να ενισχύσει τον στρατό του Αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού με ρωσικής προέλευσης τεθωρακισμένα, κατά την προέλαση του στην Τρίπολη.
Όπως αναφέρει το simgalive.com, o Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι έχει περικυκλώσει την Τρίπολη, που είναι προπύργιο της κυβέρνησης Σάρατζ.
Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής τον φέρουν να έχει καταλάβει περιοχές της, ενώ οι μάχες έχουν μεταφερθεί μέσα στην πόλη, στον στρατηγικής σημασίας «άξονα Σαλαντίν».
Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού χαρακτήρισαν την μάχη ως «τελική και αποφασιστική».
Πολεμικό κλίμα…
Η Λιβύη είναι από το 2014 διαιρεμένη σε αντίπαλα στρατιωτικά και πολιτικά στρατόπεδα τα οποία έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και στην ανατολική Λιβύη αντίστοιχα.
Η κυβέρνηση Σάρατζ βρίσκεται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ.
Ο Χάφταρ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των λιβυκών πετρελαιοπηγών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, όμως τα πετρελαϊκά έσοδα ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα στην Τρίπολη. Οι δύο αντίπαλες στρατιωτικές συμμαχίες αντιπαρατίθενται επίσης στα περίχωρα της πρωτεύουσας, ενώ αμέσως μετά την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης ο Χάφταρ με διάγγελμά του έδωσε το «σάλπισμα» για την τελική εφόρμηση με στόχο την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας.
Επιπλέον ο αρχηγός του λιβυκού στόλου, Φαράτζ ελ Μαχντάουϊ, που ανήκει στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού και διαθέτει πολύ ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, γνωστοποίησε τις εντολές που έχει πάρει: «Έχω διαταγή, άμα έρθουν τα καράβια των Τούρκων, θα έχω μία λύση. Να τα βουλιάξω εγώ. Έχω διαταγή από τον κύριο Χαφτάρ».