Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ μεταφέρουν τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Scud-B στα περίχωρα της Τρίπολης ετοιμάζοντας την τελική έφοδο κατά του καθεστώτος του GNA (το οποίο είναι φίλα προσκείμενο στην Μουσουλμανική Αδελφότητα που αποτελεί και το πολιτικό σκέλος του ISIS).
Οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις της εποχής Συνταγματάρχη Καντάφι, διέθεταν μεγάλο αριθμό των πυραύλων αυτών οι οποίοι πιστεύεται πως στην πλειοψηφία τους πωλήθηκαν στο Ιράν κατά την διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ την δεκαετία του ’80.
Κάποιοι τελευταίοι που είχαν απομείνει είχαν χρησιμοποιηθεί κατά την εξέγερση εναντίον του μακαρίτη Συνταγματάρχη Καντάφι από τις πιστές προς αυτόν στρατιωτικές δυνάμεις.
Οι συγκεκριμένοι βαλλιστικοί πύραυλοι φέρεται πως προήλθαν από το απόθεμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επρόκειτο για 25 Hwasong-5 που είχαν αποκτηθεί από την Βόρεια Κορέα το 1989 αλλά δεν ικανοποίησαν ποτέ τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και τέθηκαν σε καθεστώς αποθήκευσης.
Τα ΗΑΕ στηρίζουν τον Χ.Χάφταρ και όπως όλα δείχνουν του έδωσαν ότι είχαν σε αποθήκευση και σε αυτά δεν είναι καμίας χρησιμότητας.
Η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον Χ.Χάφταρ που έγινε χθες στην Λιβύη αποκτάει ιδιαίτερη σημασία καθώς αναμένεται να ξεκινήσει το τελικό στάδιο της κατάληψης της πρωτεύουσας.
Συνομιλίες με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη Βεγγάζη της Λιβύης.
Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, «η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης» και ο Ν. Δένδιας «εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Αναφέρει επίσης ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ «τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του ειδικού εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Λιβύη και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «στη συνέχεια της επίσκεψης του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ, στην Αθήνα στις 12/12, καθώς και επακόλουθης σχετικής επικοινωνίας του υπουργού Εξωτερικών με τον τελευταίο», αναφέρει το ΥΠΕΞ.
Έστω και καθυστερημένα η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε να δίνει αναγνώριση στον Χ.Χάφταρ έναντι του καθεστώτος της Λιβύης.