ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πορδοσάλτε...
prodeals

Κρίση στον Κόλπο: Οι ΗΠΑ σκότωσαν τον επικεφαλής της ιρανικής δύναμης Koυντς στο Ιράκ (βίντεο, φωτό)

Κρίση στον Κόλπο: Οι ΗΠΑ σκότωσαν τον επικεφαλής της ιρανικής δύναμης Koυντς στο Ιράκ (βίντεο, φωτό)

Νέα κρίση ξέσπασε στον Περσικό Κόλπο καθώς τέσσερις ρουκέτες έπληξαν στρατιωτική βάση που βρίσκεται πλάι στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς («Ιερουσαλήμ») των Φρουρών της Επανάστασης.

Νεώτερες πληροφορίες, επιβεβαίωσαν τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων. Το σίγουρο είναι πως το πλήγμα έγινε με εντολή Ν.Τραμπ.


Νεκρός είναι επίσης ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, δεύτερος τη τάξει στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, σύμφωνα αμερικανικές υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον δύο στόχων που συνδέονται με το Ιράν στη Βαγδάτη.

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, δεν έδωσαν καμία άλλη λεπτομέρεια.

Νωρίτερα, η ιρακινή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ) μετέδωσε ότι ο πανίσχυρος Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, που διηύθυνε τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό, και ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, ο δεύτερος τη τάξει της συμμαχίας σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον ιρακινό στρατό, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Πολλές πηγές προσκείμενες στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και στις ΔΛΚ (ή «Χασντ αλ Σαάμπι» στα αραβικά) επίσης επιβεβαίωσαν ότι οι Σουλεϊμανί και Μουχάντις είναι ανάμεσα στους τουλάχιστον 8 νεκρούς του βομβαρδισμού στο αεροδρόμιο.

Επιβεβαίωση από τους Φρουρούς της Επανάστασης

Οι Φρουροί της Επανάστασης — επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν — επιβεβαίωσαν σήμερα τον θάνατο σε αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη, την πρωτεύουσα του Ιράκ, του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς («Ιερουσαλήμ» στα περσικά), ειδικού απεσταλμένου της Τεχεράνης για τις ιρακινές υποθέσεις, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις ΗΠΑ.

«Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοινώνουν ότι ο ένδοξος διοικητής των δυνάμεων του Ισλάμ, ο Χατζ Κασέμ Σουλεϊμανί, έπειτα από ζωή προσφοράς, έπεσε νεκρός, έγινε μάρτυρας σε επίθεση της Αμερικής εναντίον του αεροδρομίου της Βαγδάτης σήμερα το πρωί», αναφέρει ανακοίνωσή τους που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Δείτε εικόνα από το σημείο:

https://twitter.com/CarlZha/status/1212914001497055232

«Ο εχθρός, οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί, είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο των μουτζαχεντίν (“ιερών πολεμιστών”) Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις και Κασέμ Σουλεϊμανί», δήλωσε στο πρακτορείο στέλεχος των ΔΛΚ.

Επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, από το όνομα της Ιερουσαλήμ στα περσικά, αρμόδιας για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό — το αμερικανικό περιοδικό New Yorker χαρακτήριζε το 2014 τη Δύναμη Κουντς υβρίδιο της CIA και των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων — ο χαρισματικός υποστράτηγος διέθετε τεράστια επιρροή στο Ιράκ ενώ ήταν ο βασικό μεσάζοντας της Τεχεράνης για τον σχηματισμό της ιρακινής κυβέρνησης από το 2018.

Στο Ιράκ έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες πολύνεκρες ταραχές που κατά πολλούς υποκινήθηκαν από τις ΗΠΑ για να τοποθετηθεί μια άλλη κυβέρνηση πιο φιλική προς τους Αμερικανούς.

Ο 62χρονος στρατιωτικός, ήταν πολύ δημοφιλής στην χώρα του και θεωρούνταν ο βασικός υπεύθυνος για τις ιρανικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ και ουσιαστικά ένας εκ των πρωταγωνιστών στην «εκπαραθύρωση» των Αμερικανών από τις δύο αυτές χώρες.

«Για τους σιίτες στη Μέση Ανατολή» — σημείωνε ο πρώην αναλυτής της CIA Κένεθ Πόλακ στο πορτρέτο του Σουλεϊμανί που συνέταξε για λογαριασμό του περιοδικού Time στο πλαίσιο του αφιερώματος στις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως το 2017 — ο υποστράτηγος ήταν κάτι σαν «υβρίδιο του Τζέιμς Μποντ, του Έρβιν Ρόμελ και της Λέιντι Γκάγκα».

«Για τη Δύση, ήταν (…) υπεύθυνος για την εξαγωγή της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν, για την υποστήριξη τρομοκρατών (…) και τη διεξαγωγή των πολέμων του Ιράν στο εξωτερικό».

Ο υποστράτηγος είχε απορρίψει ξερά τις φήμες που τον ήθελαν να βάζει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ισλαμική Δημοκρατία το 2021 αλλά αυτό μπορεί και να ήταν απλώς ένας αντιπερισπασμός.

Το σίγουρο είναι πως δεν θα τον ήθελαν ως πρόεδρο του Ιράν οι Αμερικανοί.

Ήταν βετεράνος της Ιερής Άμυνας, όπως αποκαλείται στην Ισλαμική Δημοκρατία ο πόλεμος Ιράκ-Ιράν (1980-1988).

Σε οτιδήποτρε ταλάνισε το Ιράκ ο στρατηγός ήταν εκεί και ανέλαβε την επίλυση του προβλήματος όπως, την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, τον σχηματισμό κυβέρνησης…

Κάθε φορά, ο Σουλεϊμανί συναντιόταν με διάφορες πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες για να διαμορφώσει τη γραμμή που θα ακολουθείτο, διαβεβαιώνουν άνθρωποι που πήραν μέρος σε πολλές από τις συναντήσεις αυτές, που γίνονταν πάντα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.

Η τεράστια επιρροή του κράταγε πολλά χρόνια: ήταν ήδη επικεφαλής της δύναμης Κουντς όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 2001, μάλιστα συντόνιζε προσωπικά τη συνεργασία που προσέφερε αρχικά η Τεχεράνη στην κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους στον πόλεμο αυτό.

«Οι Ιρανοί συνομιλητές μου ήταν πολύ σαφείς: μολονότι ενημέρωναν τον υπουργό Εξωτερικών, στο τέλος τις αποφάσεις τις έπαιρνε ο στρατηγός Σουλεϊμανί», θα δήλωνε το 2013 στο BBC ο Ράιαν Κρόκερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Αν και προτιμούσε να μένει στο περιθώριο, να δρα στις σκιές, επί δεκαετίες, ο Σουλεϊμανί άρχισε να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα του Τύπου μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, το 2011. Το Ιράν, η μεγάλη σιιτική δύναμη στη Μέση Ανατολή, παρείχε πολύτιμη βοήθεια στον Μπασάρ αλ Άσαντ στη σύρραξη αυτή.

Οι φωτογραφίες του στα πεδία των μαχών, οι εμφανίσεις του σε ντοκιμαντέρ, ακόμα και σ’ ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων ή ένα βιντεοκλίπ τραγουδιού, τον μετέτρεψαν σε πρόσωπο πασίγνωστο σε όλη την περιοχή.

Ο ανώτατος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης πέρασε στο λιβανέζικο έδαφος — στο πλευρό της σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ — το μεγαλύτερο μέρος του πολέμου Ισραήλ-Λιβάνου το 2006, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ιρανική κρατική τηλεόραση τον περασμένο Οκτώβριο.

Ανώτατος ιρακινός αξιωματούχος τον είχε περιγράψει ως άνθρωπο εξαιρετικά ήρεμο, ολιγόλογο, ο οποίος σπανίως ύψωνε τη φωνή.

«Καθόταν πάντα στην άλλη άκρη (…) μόνος του, πολύ ήσυχα. Δεν μίλαγε, δεν έκανε σχόλια, μόνο άκουγε», είχε πει στο Νιού Γιόρκερ.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε το 2018 από το ινστιτούτο IranPoll και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, το 83% των Ιρανών που ερωτήθηκαν σχετικά είχε θετική γνώμη για τον Σουλεϊμανί, ποσοστό που σημαίνει ότι ήταν πιο δημοφιλής από τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί και τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Στο εξωτερικό, αρκετοί ηγέτες και αξιωματούχοι τον έβλεπαν ως το πρόσωπο που χειριζόταν τις σχέσεις της Τεχεράνης με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ και την παλαιστινιακή Χαμάς.

Όπως γίνεται κατανοητό επρόκειτο για έναν χαρισματικό άνθρωπο.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1212924762827046918


Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας) ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την εξόντωση του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

«Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων», πρόσθεσε το Πεντάγωνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.