Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας από τη Βεγγάζη, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων δήλωσε ότι ο δήλωσε ότι ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), συμφώνησε σε εκεχειρία στη Λιβύη.
Ο Στρατάρχης Χ.Χαφτάρ συμφώνησε για εκεχειρία στην Λιβύη και για την διατήρηση σε ισχύ όλων των συμφωνιών που είχε υπογράψει το καθεστώς Σάρατζ στις οποίες εκτός από τις όσες συμφωνίες περιλαμβάνονται και αφορούν πετρελαικά κοιτάσματα που παραχωρούνται σε Γερμανία, Ιταλία και άλλες χώρες είναι και η Συμφωνία της για την ΑΟΖ με την Άγκυρα.
Ο Χάικο Μάας ταξίδεψε εκτάκτως στη Λιβύη στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί η εκεχειρία στην εμπόλεμη ζώνη. Το ταξίδι του Γερμανού ΥΠΕΞ εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Βερολίνου για εξεύρεση λύσης στη λιβυκή κρίση. Ο Χάικο Μάας, πριν τη συνάντηση με τον Χαφτάρ, τόνισε ότι εκπροσωπεί τους ομολόγους του της ΕΕ. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: κανείς δεν μπορεί να κερδίσει σε αυτή τη σύγκρουση στρατιωτικά», υπογράμμισε.
«Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την κατάπαυση του πυρός, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό», ανέφερε ο Μάας μετά από συνάντηση με τον Χαφτάρ στη Λιβύη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε νωρίτερα ότι καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να κερδίσει τη σύγκρουση με τη χρήση βίας και ότι οι συζητήσεις σχετικά με τη κατάσταση στη Λιβύη μετά τον πόλεμο, πρέπει να διεξαχθούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Εντός της ημέρας, ο Χαλίφα Χαφτάρ συμφώνησε να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Al-Hadath επικαλούμενο πηγές στον LNA.
Πάντως όπως μεταδίδουν λιβυκά μέσα ενημέρωσης, στην συνάντηση με τον Μάας ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ σημείωσε πως επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματός του για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων στη Λιβύη.
Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγιεζ αλ Σάρατζ είχε ανακοινώσει μέσω του γραφείου Τύπου του ότι θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνου.
“Θα είμαστε παρόντες στο Βερολίνο” δήλωσε ο Σάρατζ κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης με μέλη του υπουργικού συμβουλίου του και άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία και η Τουρκία κάλεσαν τις αντιμαχόμενες πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες στη Λιβύη και διαμεσολάβησαν για συνομιλίες μεταξύ του Φαγιέζ αλ Σάρατζ και του Χαλίφα Χαφτάρ στη Μόσχα στις 13 Ιανουαρίου. Ωστόσο, η συνάντηση δεν κατέληξε σε επίσημη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Ερντογάν: Η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη – To Ορούτς Ρέις ξεκινά έρευνες στη Μεσόγειο
Στο μεταξύ, η Τουρκία προχωρά στην αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, όπως δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Άγκυρα, σύμφωνα με το Reuters.
Η ανακοίνωση Ερντογάν για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη έρχεται μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, επίσης, επίσης ότι θα προχωρήσει το 2020 στη χορήγηση αδειών για ερευνητικές δραστηριότητες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο επικαλούμενος τη συμφωνία με τη Λιβύη και συγκεκριμένα το μνημόνιο μεταξύ των δύο χωρών για τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis («Ορούτς Ρέις») θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες.