Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Στην Ελλάδα και το πρόβλημα ασφάλειας που της έχει δημιουργηθεί, ούτε καν αναφέρθηκε, έστω εμμέσως, έστω από έναν από τους συμμετέχοντες.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη συμφώνησαν στο εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και ότι η λύση πρέπει να είναι μόνο στο διπλωματικό πεδίο και όχι στρατιωτική, όπως τόνισε στην τοποθέτησή της η Γερμανίδα καγκελάριος.

Eπίσης ζήτησαν τον αφοπλισμό των ένοπλων ομάδων που δρουν μέχρι τώρα στη Λιβύη και τη δημιουργία ενός ενοποιημένου στρατού και αστυνομίας, όπου θα ενταχθούν επίλεκτοι μαχητές. Δηλαδή, τέλος ο LNA.

«Καλούμε για μια λειτουργική διαδικασία αφοπλισμού των ένοπλων ομάδων και των παραστρατιωτικών και την ενσωμάτωση επίλεκτου προσωπικού σε πολιτικές και στρατιωτικές υπηρεσίες, σε ατομικό επίπεδο και βασιζόμενο στον επαγγελματισμό. Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να βοηθήσουν στη διαδικασία» αναφέρει το άρθρο 12 του κειμένου, που δημοσιοποίησαν οι πλευρές που συμμετείχαν στην συνδιάσκεψη.

Στο κεφάλαιο που αφορά στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας, οι συμμετέχοντες καλούν στην αποκατάσταση του μονοπωλίου της νόμιμης χρήσης βίας από το κράτος.

«Υποστηρίζουμε την εγκαθίδρυση μιας ενοποιημένης Λιβυκής εθνικής ασφάλειας, αστυνομίας και στρατιωτικών δυνάμεων, υπό την επίβλεψη μιας κεντρικής, πολιτικής εξουσίας, βασισμένη στις συζητήσεις του Κάιρου και των όρων που συμφωνήθηκαν εκεί», αναφέρει το άρθρο 36 του κειμένου.

Η Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να υποστηριχθεί η εκεχειρία στην Λιβύη, αλλά η εφαρμογή του θα αποτελέσει αντικείμενο της στρατιωτικής επιτροπής του 5+5 όπως είπε.

Φυσικά η εκεχειρία και η παραμονή της κυβέρνησης Σάρατζ, είναι ότι χειρότερο για την Ελλάδα και τα συμφέροντά της, αφού παραμένει ως έχει η συμφωνία με Τουρκίας-Λιβύης για τις ΑΟΖ και πλέον… άντε να βγάλουμε «άκρη».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, δήλωσε πως στην σημερινή διάσκεψη δεν συμφωνήθηκε πώς θα επιτευχθεί και θα επιτηρηθεί η κατάπαυση αυτή, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που αποτελέσει αντικείμενο της στρατιωτικής επιτροπής του 5+5 όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ένα νέο πνεύμα δημιουργήθηκε για να βρεθεί μια βιώσιμη και διαρκής λύση στο θέμα της Λιβύης», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν επίσης ότι το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη πρέπει να γίνει σεβαστό και να ελεγχθεί με πιο σοβαρά μέτρα.

Παράλληλα η Μέρκελ ανακοίνωσε τη σύσταση δύο επιτροπών:

– Μιας πολιτικής και μιας στρατιωτικής οι οποίες θα επιβλέψουν την μετάβαση σε πολιτική μετάβασης λύσης για τη Λιβύη.

O Γάλλος πρόεδρος Ε.Μακρόν είπε απλώς ότι «Οφείλω να σας εκφράσω τη ζωηρή ανησυχία που μου εμπνέει η άφιξη Σύρων και ξένων μαχητών στην πόλη της Τρίπολης, αυτό πρέπει να σταματήσει»

Στην «οικογενειακή» φωτογραφία της διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ έβαλε τον Εμανουέλ Μακρόν να σταθεί δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του ο γ.γ., του ΟΗΕ Guterres δήλωσε:

– Δεν επετεύχθη στρατιωτική λύση στο πρόβλημα της Λιβύης.

– Όλα τα μέρη υποσχέθηκαν να μην παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.

– Ένας οδικός χάρτης θα δημιουργηθεί για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Δεν συζητήθηκε καθόλου η κατάσταση ελλείμματος ασφάλειας που έχει δημιουργήσει η συμφωνία για τις ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης με την οποία οι δύο χώρες αρπάζουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Γενικά οι ελληνικές θέσεις δεν ακούστηκαν καθόλου από κανέναν, ενώ όλοι αποδέχθηκαν ως «νόμιμη» της κυβέρνηση Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Τα πετρέλαια θα ελέγχονται και πάλι από τον Εθνικό Οργανισμό Διαχείρισης της Λιβύης, ο οποίος ελέγχεται με την σειρά του από τον Σάρατζ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!