Αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της «συμφωνίας του αιώνα» για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο Ντμίτρι Πεσκόφ τονίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με αποφάσεις του ΟΗΕ.
Τη βιωσιμότητα του νέου ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ και έγινε γνωστό ως «συμφωνία του αιώνα», αμφισβητεί η Μόσχα, καθώς έρχεται σε αντίθεση με αποφάσεις του ΟΗΕ και δεν έχει τη συμφωνία του αραβικού κόσμου.
«Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι ορισμένες από τις διατάξεις του σχεδίου αυτού δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-1.
Ο ίδιος παρατήρησε εξάλλου ότι η αντίδραση πολλών αραβικών κρατών ήταν αρνητική στη λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα» του Τραμπ.
«Βλέπουμε την αντίδραση των Παλαιστινίων, βλέπουμε την αντίδραση πολλών αραβικών κρατών που απορρίπτουν αυτό το σχέδιο σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους», σημείωσε ο Πέσκοφ, εκφράζοντας αμφισβήτηση του ειρηνευτικού σχεδίου.
«Αυτό, φυσικά, και μας κάνει να σκεφτόμαστε για τη βιωσιμότητά του», υπογράμμισε.
Υπενθυμίζεται ότι η λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα» παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο την επίλυση της διαμάχης στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Με βάση το σχέδιο, η Ιερουσαλήμ παραμένει «αδιαίρετη πρωτεύουσα» του Ισραήλ.
Βάσει του σχεδίου, οι εποικισμοί του Ισραήλ αναγνωρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο το Ισραήλ θα παγώσει κάθε δραστηριότητα εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη για τέσσερα χρόνια, όσο θα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Σε ό,τι αφορά τα Υψώματα του Γκολάν, θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ