Τουρκία και Σερβία υπέγραψαν πρόσφατα μία αμυντική συμφωνία στρατηγικής σημασίας, η οποία αυξάνει σημαντικά την επιρροή της Άγκυρας σε μία παραδοσιακή σύμμαχο της Ελλάδας. Μάλιστα ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς εξέφρασε την επιθυμία του να αγοράσει η Σερβία οπλικά συστήματα από την Τουρκία.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Σερβία για να συμμετάσχει στη δεύτερη σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Σερβίας, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2019.
Μετά τη συνάντηση, τα δύο μέρη υπέγραψαν τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, την οποία αποκαλύπτει τώρα το Nordic Monitor και επιβεβαιώνει πως πρόκειται για μία συμφωνία στρατηγικής σημασίας.
Την ίδια ημέρα, τα μέρη υπέγραψαν επίσης δύο ξεχωριστές συμφωνίες για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και τις κοινές αστυνομικές περιπολίες, που επιτρέπουν την ανάπτυξη της τουρκικής αστυνομίας στο σερβικό έδαφος, εξασφαλίζοντας έτσι την δυνατότητα στην Άγκυρα να κυνηγάει Τούρκους αντιφρονούντες στη Σερβία.
Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, η διμερής συνεργασία θα εφαρμοστεί στην ανταλλαγή στρατιωτικού προσωπικού, υλικού, εξοπλισμού, πληροφοριών και εμπειριών στους τομείς που ορίζονται στο άρθρο 4.
Στο άρθρο 4, η Τουρκία και η Σερβία δεσμεύονται να συνεργαστούν στον αμυντικό κλάδο ο οποίος θα περιλαμβάνει: ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών, συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις και εκπαίδευση , συστήματα logistics, επικοινωνίες, ηλεκτρονικά, πληροφοριακά συστήματα και κυβερνοάμυνα, ειρηνευτική, ανθρωπιστική βοήθεια και επιχειρήσεις κατά της πειρατείας και ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σχετικά με την οργανωτική δομή των ενόπλων δυνάμεων και τη δομή και τον εξοπλισμό των στρατιωτικών μονάδων.
Κατά τη διάρκεια της προεδρικής επίσκεψης στο Βελιγράδι, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χούλι Ακάρ και ο Σέρβος ομόλογός του, Αλεξάντερ Βουλίν, υπέγραψαν τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, στις 7 Οκτωβρίου 2019.
Η συμφωνία-πλαίσιο 18 άρθρων υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο για επικύρωση στις 20 Φεβρουαρίου 2020 από τον Πρόεδρο Ερντογάν.
Σύμφωνα με το άρθρο 4, οι χώρες θα επικεντρωθούν επίσης στη στρατιωτική εκπαίδευση, στρατιωτική ιατρική και υπηρεσίες υγείας, στρατιωτικά νομικά συστήματα, χαρτογράφηση και υδρογραφία, ανταλλαγή προσωπικού για επαγγελματική ανάπτυξη, ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σχετικά με στρατιωτική, επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και εκτέλεση προγραμμάτων κατάρτισης σε νάρκες και αυτοσχέδια εκρηκτικά μηχανήματα.
Επιπλέον, η συμφωνία καθορίζει όρους σχετικά με το χειρισμό διαβαθμισμένων πληροφοριών που παράγονται βάσει της συμφωνίας, διευκρινίζοντας πώς θα μεταδοθούν και θα χρησιμοποιηθούν. Η Τουρκία και η Σερβία θα συνάψουν ξεχωριστές ρυθμίσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας.
Οι όροι της συμφωνίας θα εκτελεστούν από το Γενικό Επιτελείο στην τουρκική πλευρά και από το Υπουργείο Άμυνας για τη Σερβία. Η συμφωνία ισχύει για πέντε χρόνια με αυτόματη ανανέωση για διαδοχικές περιόδους ενός έτους. Σύμφωνα με τη συμφωνία, κάθε μέρος μπορεί να κοινοποιήσει στο άλλο την πρόθεση τερματισμού, αλλά θα τεθεί σε ισχύ τρεις μήνες μετά την κοινοποίηση.
Σε ομιλία του στην επίσημη τελετή υπογραφής, ο Πρόεδρος Βούτσιτς αποκάλυψε το ενδιαφέρον της Σερβίας να αγοράσει ορισμένα όπλα και εξοπλισμό από την Τουρκία.
«Σήμερα, μετά τις συνομιλίες των εμπειρογνωμόνων μας, μίλησα για πρώτη φορά με τον Πρόεδρο Ερντογάν για την αμυντική συνεργασία. Περιμένω μεγάλη πρόοδο στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη σήμερα και μεγάλη πρόοδο στον αμυντικό τομέα.
Οι ειδικοί μας εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να αγοράσουν εξοπλισμό και όπλα από την Τουρκία, και ταυτόχρονα εκφράσαμε την επιθυμία μας να συμμετάσχουμε σε διαδικασίες μεταφοράς τεχνολογίας και ίδρυσης κοινών αμυντικών βιομηχανιών, τις οποίες δικαιούμαστε, ως δύο κυρίαρχες και ανεξάρτητες χώρες, ενώ υπάρχουν επίσης τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες εδώ που θα ήταν επωφελείς και για τις δύο χώρες , και θα έλεγα το πιο σημαντικό, όσον αφορά την αύξηση των αμυντικών μας δυνατοτήτων », δήλωσε ο Βούτσιτς
Ο Πρόεδρος Ερντογάν, από την πλευρά του, είπε ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο Βούτσιτς ήταν «πολύ καρποφόρα» όσον αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη διμερών δεσμών.
Η συμφωνία πρόκειται να ανοίξει τη σερβική αγορά σε τουρκικές αμυντικές εταιρείες που ελέγχονται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και γίλους του επιχειρηματίες. Αυτό συμβαδίζει με τις πρόσφατες συμφωνίες και εξελίξεις που επιβεβαιώνουν ότι ο αμυντικός τομέας της Τουρκίας έχει γίνει εργαλείο για την Άγκυρα αύξησης της επιρροής της σε ξένες χώρες.
Την ίδια στιγμή που η Τουρκία επεκτείνει την επιρροή της στην Σερβία, η Ελλάδα είναι εντελώς απούσα, έχοντας αφήσει τις σχέσεις με το Βελιγράδι «στον πάγο» στο πλαίσιο της απόλυτης «ευρατλαντικής προσήλωσης» που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.