Αεροσκάφος cargo των ισραηλινών πολιτικών αερογραμμών EL AL, πραγματοποίησε την πρώτη πτήση από το Ισραήλ προς την Τουρκία εδώ και δέκα χρόνια, μετά τα γεγονότα του Mavi Marmara και της διάρρηξη των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων.
Το ισραηλινό φορτηγό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Μαΐου.
Επίσης, σύμφωνα με την ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα, η αεροπορική εταιρεία άρχισε να πετάει μεταξύ των δύο χωρών και αυτό «θα βοηθήσει το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ να φθάσει σε νέα ρεκόρ».
H όλη κίνηση δημιουργεί βαθύ προβληματισμό στην Αθήνα. Διότι έρχεται μετά από μία σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν από την τουρκική πρόταση προς το Τελ Αβίβ για κοινή ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο
Και συνεχίστηκαν με άρθρο του Ισραηλινού διπλωματικού επιτετραμμένού στην Άγκυρα, Roey Gilad με το οποίο επιβεβαίωνε την μερική αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, στην τουρκική ιστοσελίδα Halimiz με τίτλο «Τουρκία-Ισραήλ, κοινά συμφέροντα για Ιντλίμπ και COVID-19».
Στο άρθρο ο Ισραηλινός ανέφερε ότι «Η σύγκρουση στην Ιντλίμπ έφερε στην επιφάνεια κάποια σημαντικά γεωπολιτικά δεδομένα. Ένα από αυτά είναι ότι η παρουσία του Ιράν στη Συρία λειτουργεί εναντίον των τουρκικών συμφερόντων. Οι ιρανικές πολιτοφυλακές, κυρίως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στη μάχη για το Ιντλίμπ, εκεί όπου πάνω από 50 Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.
Οι παρούσες σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ πάσχουν από έλλειψη πολιτικού διαλόγου και από υπερβολική “Διπλωματία των Μεγαφώνων”. Ωστόσο, αυτό δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Η Τουρκία και το Ισραήλ δεν χρειάζεται να συμφωνούν σε όλα.
Υπήρχαν πάντα και θα υπάρχουν πάντα πολιτικές διαφορές. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα προκειμένου να φέρουμε τις σχέσεις μας σε ένα κανονικό επίπεδο. Αυτό το επίπεδο μπορεί να αποφέρει οφέλη τόσο στην Τουρκία όσο και στο Ισραήλ για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις με μεγαλύτερη επιτυχία- όπως μπορεί κανείς να δει στη Συρία. Αλλά όχι μόνο στη Συρία», υπογραμμίζει ο Ισραηλινός διπλωμάτης στην Άγκυρα.
Ας πάρουμε την περίπτωση της πανδημίας του Covid-19. Η Τουρκία είναι γνωστή για την ισχυρή βιομηχανία της που παράγει τον περισσότερο Εξοπλισμό Ατομικής Προστασίας (ΡΡΕ) που απαιτείται σε αυτή την περίοδο κρίσης. Το Ισραήλ, από την άλλη, είναι γνωστό για την ισχυρή βιομηχανία του υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να προσφέρει ορισμένες σημαντικές λύσεις στην παρούσα κρίση.
Πρόσφατα το περιοδικό Forbes έκανε μνεία του Ισραήλ ως ενός από τα πιο ασφαλή κράτη στον κόσμο σε σχέση με τον Covid-19», συνεχίζει ο Roey Gilad, ο οποίος προτείνει τους συγκεκριμένους τομείς, όπου Ισραήλ και Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν».
Και συνεχίζει: «Ο κατάλογος των κοινών συμφερόντων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι μακρύς. Περιλαμβάνει επίσης τη χρήση από την Τουρκία Ισραηλινών λιμένων για εξαγωγή προϊόντων στην Ιορδανία, διμερές εμπόριο, τουρισμό, ενέργεια, πανεπιστημιακή συνεργασία, επενδύσεις και άλλα θέματα».
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι το Τελ Αβίβ έχει αποφασίσει να «σπάσει τον πάγο» με την Άγκυρα και ξεκίνησε πρώτο να το κάνει.
Είναι κακά νέα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Στο γεωσύστημα της Ανατολικής Μεσογείου, δεν μπορούν «όλοι να είναι φίλοι με όλους», εκτός αν λέγεσαι «ΗΠΑ» ή «Ρωσία».
Και το πρόβλημα δεν είναι η αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η επερχόμενη πιθανόν πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων θα «πεθάνει» τον αγωγό φυσικού αερίου East Med που εδράζεται, αφού η λύση της οδού μεταφοράς του μέσω της Τουρκίας είναι πολύ οικονομικότερη.
Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «Είναι ανοικτοί στην τουρκική πρόταση για την κατασκευή αγωγού φ.α. ο οποίος θα περνά μέσω Τουρκίας και θα καταλήγει στην Ευρώπη».
Ποιος είχε σπεύσει να απορρίψει την πρόταση; Ο… Ρ.Τ.Ερντογάν! Αλλά οι ιδεοληψίες και ο φανατισμός του Τούρκου προέδρου ίσως σήμερα να μην τόσο απόλυτη πραγματικότητα μετά την νέα γεωοικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την επιδημία του Cocid-19.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.