Ο Πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι προέτρεψε χθες Σάββατο τους αυτονομιστές να «βάλουν τέλος στην αιματοχυσία» και να τηρήσουν τη συμφωνία για το μοίρασμα της εξουσίας, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση αφότου κήρυξαν την αυτονομία του νότου τον Απρίλιο.
Η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνησή του και τους αυτονομιστές του Συμβουλίου Μετάβασης του Νότου (ΣΜΝ), έναν από τους βασικούς συμμάχους του στη σύγκρουση με τους σιίτες αντάρτες Χούθι, χαρακτηρίζεται πόλεμος μέσα στον πόλεμο ο οποίος μαίνεται στην Υεμένη.
«Καλώ το λεγόμενο Συμβούλιο Μετάβασης του Νότου (…) να ξαναμπεί στον δρόμο της συμφωνίας του Ριάντ και να βάλει τέλος στην αιματοχυσία», τόνισε ο Χάντι, ο οποίος εξορίστηκε το 2015 στη Σαουδική Αραβία, μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά από τους Χούθι.
Η λεγόμενη «συμφωνία του Ριάντ» υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2019 και προέβλεπε ότι την εξουσία στη νότια Υεμένη θα μοιράζονταν η κυβέρνησή του και οι αυτονομιστές. Αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
«Δυστυχώς, η εφαρμογή της (συμφωνίας) αποτυγχάνει εδώ και πολύ καιρό εξαιτίας της συνέχισης των κινήσεων που οδηγούν σε κλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένων της κήρυξης αυτονομίας και της εξέγερσης στο Σοκότρα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.
Το στρατηγικής σημασίας νησί Σοκότρα, στα ανοικτά των ακτών της χώρας στον Ινδικό Ωκεανό, καταλήφθηκε από το ΣΜΝ πριν από μία εβδομάδα.
«Η καταφυγή στα όπλα και τη βία για προσωπικό όφελος (…) δεν είναι αποδεκτή», διεμήνυσε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με στελέχη της κυβέρνησής του που αναμεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα της Υεμένης.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που Χάντι εκφράστηκε για το ζήτημα μετά την ανακήρυξη της αυτονομίας από μέρους των αυτονομιστών του νότου, την 26η Απριλίου.
Η Λαϊκή Δημοκρατία της Νότιας Υεμένης ήταν ανεξάρτητη χώρα ως την ενοποίηση, το 1990.
Την Τετάρτη, η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ, που επενέβη το 2015 στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων του Χάντι, ανέπτυξε σαουδάραβες παρατηρητές που εντέλλονται να επιβλέπουν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός που κήρυξαν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις με τους αυτονομιστές, μετά το ξέσπασμα μαχών.
Η κυβέρνηση και οι αυτονομιστές αναμένεται να διεξαγάγουν προσεχώς συνομιλίες στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας για την εκεχειρία, είχε πει την 22η Ιουνίου ο εκπρόσωπος της συμμαχίας, ο Τούρκι αλ Μάλικι.
Αυτός ο πόλεμος μέσα στον πόλεμο έχει κάνει ακόμη πιο περίπλοκη μια σύρραξη η οποία, τα τελευταία έξι χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, κι έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.