Oι ΗΠΑ «τρέχουν να προλάβουν» την διχοτόμηση της Λιβύης με βάση την οποία ένα ανατολικό κράτος θα πρόσκειται εξολοκλήρου στην Ρωσία και θα διαθέτει τις πετρελαιοπηγές της Σύρτης με τις οποίες θα είναι βιώσιμο οικονομικά.
Οι ΗΠΑ θέλουν να στερήσουν την οικονομική αυτή βιωσιμότητα και πιέζουν τον Χ.Χάφταρ για εκεχειρία με αντάλλαγμα να μην διεξαχθεί επιχείρηση εναντίον του στις πόλεις Σύρτη και Τζούφρα αλλά με τον όρο να παραδώσει ουσιαστικά τις πετρελαιοπηγές στην τουρκόφιλη και κακώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Şarkulevsat» του Λονδίνου, στρατιωτική αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ συναντήθηκε, με τον στρατάρχη Χαφτάρ, για να του προτείνει μία νέα εκεχειρία στη Λιβύη, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «τελευταία του ευκαιρία»!
Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, αποτελούμενη από στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους υψηλού επιπέδου, σε μυστική συνάντηση με τον Χαφτάρ πρότεινε να αποσυρθούν οι δυνάμεις του από όλες τις πετρελαϊκές περιοχές, τη λεγόμενη «ημισέληνο του πετρελαίου» και στη θέση τους να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Πηγές προσκείμενες στον Χαφτάρ ανέφεραν στην εφημερίδα «Şarkulevsat», ότι, παρά τη φιλο – πολεμική ρητορική στη Λιβύη, διεξάγονται διαρκώς μυστικές συνομιλίες με ξένους παράγοντες, προκειμένου να πειστεί ο Χαφτάρ να αποσυρθεί από τη Σύρτη προς την πόλη Εζντάμπιγιε. Το αντάλλαγμα που προσφέρεται στον Χαφτάρ είναι η υπόσχεση να μην διεξαχθεί επιχείρηση εναντίον του στις πόλεις Σύρτη και Τζούφρα από το στρατό της κυβέρνησης Σαράτζ, που υποστηρίζεται από την Τουρκία.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να «περίεργο» και φιλοτουρικό ρόλο στην Λιβύη αφού χθες ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, ο Ντέιβιντ Σένκερ, έκρινε αναφερόμενος στους Ευρωπαίους και την επιχείρηση «Ειρήνη» (που κυριολεκτικά είναι ανύπαρκτη οπότε τι ακριβώς έκρινε;) ότι «οι μόνοι περιορισμοί που επιβάλλουν (οι Ευρωπαίοι)» αφορούν «το τουρκικό στρατιωτικό υλικό».
«Θα μπορούσαν τουλάχιστον, εάν ήταν σοβαροί (…) να καταγγείλουν όλα τα μέρη στη σύρραξη όταν παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων», πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το κέντρο μελετών German Marshall Fund των ΗΠΑ. «Είναι λυπηρό. Θα μπορούσαν να κάνουν πολλά περισσότερα», επέμεινε. Ο Σένκερ ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να αποτρέψουν κινήσεις των μισθοφόρων του ρωσικού ομίλου Wagner, που κατηγορείται πως υποστηρίζει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. «Ίσως φοβούνται πως θα υποστούν αντίποινα από μέρους της Ρωσίας», πρόσθεσε.
Μην το σχολιάσουμε ιδιαίτερα, το μόνο που απασχολεί τις ΗΠΑ είναι να μην πατήσουν «πόδι» οι Ρώσοι στην Λιβύη, δεν ενδιαφέρει τους Αμερικανούς εάν θίγονται τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα (όπως βέβαια ούτε και τους Ρώσους ενδιαφέρει για να είμαστε δίκαιοι, οι μόνοι που πρέπει να τα υπερασπιστούν είναι μονάχα οι Έλληνες).
H διχοτόμηση της Λιβύης σε δυτικό και ανατολικό μέρος είναι μια προοπτική θετική για την Ελλάδα καθώς τότε θα μπορεί να υπογραφεί μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την πλευρά Χάφταρ με το οποίο θα ακυρώνεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο ουσιαστικά και τυπικά.
Όμως αυτό το κράτος έχει ανάγκη της πετρελαιοπηγές της Σύρτης για να είναι βιώσιμο. Αντίθετα, χωρίς αυτές δεν θα είναι βιώσιμο το τουρκόφιλο δυτικό λιβυκό κράτος.