Οι αντίπαλες αρχές στη Λιβύη ανακοίνωσαν χωριστά σήμερα πως θα οργανώσουν προσεχώς εκλογές και πως παύουν όλες τις μάχες στη λιβυκή επικράτεια, στο πλαίσιο μιας “συνεννόησης” η οποία χαιρετίσθηκε από τον ΟΗΕ αλλά αφήνει πολλά ζητήματα άλυτα και το πιο σημαντικό για εμάς το που θα βρεθεί η Ελλάδα στην νέα αυτή εποχή για την βορειοαφρικανική χώρα που φαίνεται να σταθεροποιείται η διχοτόμηση αυτής.

Ο φιλότουρκος αλ-Σάρατζ, ζήτησε αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες στη Σύρτη (βόρεια Λιβύη) και στην περιοχή της Τζούφρα, νοτιότερα, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, η πλευρά του Κοινοβουλίου μέσω του Αγκίλα Σάλεχ προτείνει την εγκατάσταση μιας νέας κυβέρνησης στη Σύρτη και όπως όλα δείχνουν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση στην Τρίπολη θα επικυρωθούν(αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά) με ότι αυτό σημαίνει για το φλέγον ζήτημα για εμάς του τουρκο-λιβυκού μνημονίου για την ΑΟΖ.

Η Λιβύη βαίνει προς διχοτόμηση και η Αθήνα είναι ένα βήμα από το να βρεθεί με την πλάτη στο τοίχο καθώς το ενδεχόμενο διατήρησης των κεκτημένων κάθε πλευράς σημαίνει ότι η Άγκυρα μέσω του ελέγχου της δυτικής πλευράς και πάντα παρούσα σε κάθε διαπραγματευτικό τραπέζι σχετικά με την χώρα σημαίνει ότι θα θέσει όλα τα ζητήματα(όπως κάνει πάντα) και θα πιέσει να διατηρήσει την πίεση νότια της Κρήτης αποκόβοντας την Ελλάδα από την ΑΟΖ της ή επιβάλλοντας στάση κάθε ενέργειας εκμετάλλευσης της από εμάς στα πλαίσια γενικότερης ειρήνευσης και διεθνών πιέσεων.

Η επικρατούσα σκηνή στη Λιβύη είναι περίπλοκη δήλωσαν Λίβυοι αξιωματούχοι και βουλευτές, μετά την παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων και την εξάπλωση των μισθοφόρων της Συρίας που μεταφέρθηκαν από την Τουρκία στα εδάφη της Λιβύης καθώς πολλοί φοβούνται ότι θα επισημοποιηθεί η διχοτόμηση της χώρας και αυτό θα οδηγήσει την δυτική πλευρά (με κέντρο την Τρίπολη) ουσιαστικά να μεταβάλλεται σε προτεκτοράτο της Άγκυρας η οποία θα εισπράττει έσοδα από έργα, πετρέλαιο αλλά και την πίεση που θα ασκεί απ΄ονότου στην Αθήνα με τις βάσεις που φαίεται ότι δημιουργεί.

Η συμφωνία για και η “διχοτόμηση”

Σε δύο χωριστές ανακοινώσεις, ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που έχει έδρα την Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του αιρετού κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσαν πως θα διεξαχθούν προσεχώς εκλογές και διέταξαν όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως το πυρ.

Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φάγεζ αλ-Σάρατζ “εξέδωσε οδηγίες προς όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις να παύσουν αμέσως πυρ και όλες τις μάχες σε όλα τα λιβυκά εδάφη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.

Αυτό θα επιτρέψει, σύμφωνα με τον αλ-Σάρατζ, να δημιουργηθούν αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες στη Σύρτη (βόρεια Λιβύη) και στην περιοχή της Τζούφρα, νοτιότερα, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχόλιο από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, ελέγχουν την ανατολική Λιβύη, αν και ο Αγκίλα Σάλεχ είναι σύμμαχός του.

Ωστόσο στην ανακοίνωση του Αγκίλα Σάλεχ, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL), ο Σάλεχ δεν αναφέρει την αποστρατιωτικοποίηση της Σύρτης και της Τζούφρα, αλλά προτείνει την εγκατάσταση μιας νέας κυβέρνησης στη Σύρτη.

Από την πλευρά της, η UNSMIL υποδέχθηκε “θερμά τη συνεννόηση στις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού (Φάγεζ) αλ-Σάρατζ και του προέδρου Αγκίλα (Σάλεχ) που καλούν σε κατάπαυση του πυρός και σε επανάληψη της πολιτικής διαδικασίας”.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ζητεί επίσης στην ανακοίνωσή της από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό να άρει τον αποκλεισμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, εξαιτίας του οποίου έχει σχεδόν σταματήσει η πετρελαϊκή παραγωγή στη χώρα, λέγοντας πως τα έσοδα από το πετρέλαιο θα πρέπει να κατατίθενται σε έναν ειδικό λογαριασμό και να αποδεσμευθούν μόνον αφού επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία.

Η Τουρκία παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνομιλίες

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ‘Anadolu’- AA, οι δυνάμεις της Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη, ανακοίνωσαν ότι «θα υπακούσουν στην εντολή να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη θέση, « να συμμετέχουν σε συναντήσεις στην Τουρκία και τη Λιβύη, όταν θα διαμορφωθεί η κατάσταση για τον επόμενο γύρο» τονίζοντας ότι μπορούν να γίνουν συνομιλίες ακόμη και αύριο, αν ήταν επιθυμητό».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Γιασάρ Γκιλέρ επισκέφτηκαν τη Λιβύη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ Χαλίντ μπιν Μοχάμεντ αλ Ατίγια και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας ήταν επίσης στη Λιβύη.

Ο Μάας δήλωσε ότι τα κόμματα και οι διεθνείς σύμμαχοί τους συνεχίζουν να εξοπλίζουν τη χώρα. Υπέβαλε την πρόταση ότι οι Σύρτη και η Τζούφρα πρέπει να είναι περιοχές χωρίς όπλα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ότι πραγματοποιούν συνομιλίες στη Λιβύη για να βρουν μια λύση που θα αφορούσε τον αφοπλισμό της Σύρτης και της Τζούφρα στη Λιβύη και την επανέναρξη της παραγωγής πετρελαίου.