Η Τουρκία έχει χορηγήσει διαβατήρια, και άλλα έγγραφα, σε 12 μέλη της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε την Τετάρτη ανώτερος Ισραηλινός διπλωμάτης, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως «ένα ιδιαίτερα μη φιλικό βήμα» που η κυβέρνησή του θα θέσει στους Τούρκους αξιωματούχους.
Μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ, ο διπλωματικός επιτετραμμένος του Ισραήλ στην Άγκυρα Ρόι Γκίλαντ ξεκαθάρισε ότι οι τρέχουσες εντάσεις αποκλείουν οποιαδήποτε συνεργασία με την Τουρκία για την εκμετάλλευση αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η Άγκυρα αμφισβητεί τα θαλάσσια δικαιώματα της Ελλάδας, της Κύπρου και των συμμάχων τους.
Ακόμα όμως κι αν βελτιωθούν οι δεσμοί με την Τουρκία, τονίζει ο ισραηλινός αξιωματούχος το Ισραήλ δεν θα «πετάξει» στρατηγικές συμμαχίες που έχει δημιουργήσει με άλλα έθνη τα τελευταία 10 χρόνια, ξεκαθάρισε ο Γκιλάντ. «Το Ισραήλ δεν πρόκειται να ‘ρίξει’ την Ελλάδα, την Κύπρο ή την Αίγυπτο» επισήμανε.
Μιλώντας λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας με ηγέτες της Χαμάς στην Άγκυρα, ο διπλωματικός επιτετραμμένος του Ισραήλ δήλωσε ότι η Ιερουσαλήμ είχε ήδη πει στην Τουρκία πέρυσι ότι η Χαμάς πραγματοποιεί «σχετιζόμενη με την τρομοκρατία δραστηριότητα» στην Κωνσταντινούπολη, αλλά η Τουρκία δεν ανέλαβε δράση.
Ο Γκιλάντ είπε ότι το Ισραήλ έχει απόδειξη ότι η Τουρκία παρείχε διαβατήρια και δελτία ταυτότητας σε μέλη της Χαμάς, η οποία διοικεί τη Γάζα και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Κάποιοι είναι στη διαδικασία (να λάβουν τα έγγραφα), κάποιοι τα έχουν ήδη, αλλά μιλάμε για περίπου δώδεκα άτομα” είπε.
«Έχουμε ήδη ένα έγγραφο που θα παρουσιάσουμε στην τουρκική κυβέρνηση σε αντίγραφο», είπε.
«Κρίνοντας από την τελευταία εμπειρία που είχαμε παρουσιάζοντας ένα καλά τεκμηριωμένο χαρτοφυλάκιο (αποδείξεων) στην κυβέρνηση… για το οποίο δεν είχαμε απόκριση, οφείλω να πω ότι δεν τρέφω μεγάλες ελπίδες ότι αυτή τη φορά θα γίνει κάτι».
Ο Γκιλάντ δήλωσε ότι τα μέλη της Χαμάς που έλαβαν τουρκικά έγγραφα χρηματοδοτούσαν και οργάνωναν τρομοκρατικές ενέργειες από την Κωνσταντινούπολη, κάτι που αρνείται η Άγκυρα. Πολλά από τα μέλη της Χαμάς έφθασαν στην Τουρκία βάσει συμφωνίας του 2011 μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για την ανταλλαγή ενός αιχμάλωτου Ισραηλινού στρατιώτη με περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους, δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος.