Ενώ οι ρωσικές αρχές αρνούνται «κάθε ανάμιξη» και καταγγέλλουν «παράλογες» απόπειρες για να κατηγορηθεί η Ρωσία ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ζήτησε «διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για το έγκλημα».
Η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, απαίτησε τη διεξαγωγή «εις βάθος, διαφανούς, ανεξάρτητης και αντικειμενικής» έρευνας από τις ρωσικές αρχές για ένα «πολύ σοβαρό έγκλημα» το οποίο διαπράχθηκε κατά του Ρώσου πολιτικού.
Ο 44χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης δηλητηριάστηκε σύμφωνα με τους Γερμανούς, κατηγορίες που σε καμία περίπτωση δεν δέχονται στη Ρωσία. Η Μισέλ Μπατσελέτ, όμως, δήλωσε πως: «Ο αριθμός των περιστατικών δηλητηριασμού ή άλλες μορφές στοχευμένων δολοφονικών επιθέσεων κατά νυν ή πρώην Ρώσων πολιτών τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι τρομακτικός».
Όπως πρόσθεσε, στην ανακοίνωσή της: «Η άρνηση της ανάγκης για εις βάθος, διαφανούς, ανεξάρτητης και αντικειμενικής έρευνας για τη δολοφονική αυτή απόπειρα δεν αποτελεί την προσήκουσα απάντηση».
Οι νευροτοξικοί παράγοντες και τα ραδιενεργά ισότοπα, όπως το Νοβιτσόκ, το οποίο σύμφωνα με τους ιατρούς χρησιμοποιήθηκε για το δηλητηριασμό του Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά και και το Πολώνιο-210 είναι ουσίες εξαιρετικά δύσκολο να τις προμηθευτεί κανείς. «Αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα… Για ποιον λόγο χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους ουσίες; Ποιοι τις χρησιμοποιούν; Πώς έφθασαν στην κατοχή τους;», αναρωτήθηκε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ.
«Το γεγονός ότι δεν έχουν εφαρμοσθεί οι προσήκουσες νομικές διαδικασίες στα προηγούμενα περιστατικά έχει ως αποτέλεσμα τη σχεδόν απόλυτη ατιμωρησία», κατέληξε η αξιωματούχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.