ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Σερβία: «Το ραντάρ που εγκατέστησε το ΝΑΤΟ στην Αλβανία είναι για να μας ελέγχει»

Σερβία: «Το ραντάρ που εγκατέστησε το ΝΑΤΟ στην Αλβανία είναι για να μας ελέγχει»

Η εγκατάσταση ραντάρ εναέριας παρακολούθησης μεγάλης εμβέλειας στην Αλβανία παρέχει στη χώρα, αλλά και στο ΝΑΤΟ, μια πλήρη εικόνα του εναέριου χώρου σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων, γράφει η σερβική b92.

Η Αλβανία έχει ενεργοποιήσει το νέο κινητό τρισδιάστατο ραντάρ για εναέρια παρακολούθηση μεγάλης εμβέλειας στο όρος Μίντα, στη βόρεια επαρχία της Σκόδρα, στις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό της έδωσε τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου σε ακτίνα 470 χιλιομέτρων, που της επιτρέπει να «ρίξει μια ματιά» πολύ πέρα από τα σύνορά της, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας.

Βέβαια, η Αλβανία είναι μέρος του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το echedoros-a, και είναι υποχρεωμένη να ενσωματώσει την εικόνα του ραντάρ που λαμβάνεται με αυτό το μέσο στο σύστημα επιτήρησης, έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Το ραντάρ εγκαταστάθηκε σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία «Lockheed Martin».

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Μίταρ Κόβατς πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ δεν σταμάτησε με τη στρατηγική του να συμπεριλάβει ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια στη δομή του και ότι το ραντάρ δεν θα είχε τοποθετηθεί αν ήταν μόνο για τα εθνικά συμφέροντα της Αλβανίας και υπενθυμίζει ότι η Βόρεια Ατλαντική Συμμαχία απαγορεύει στη Σερβία να χρησιμοποιεί το σταθμό ραντάρ στο Κοπάονικ (Kopaonik), ακόμη και για την πολιτική αεροπορία.

«Αυτό το ραντάρ δεν λειτουργεί, επειδή αυτή η θέση ραντάρ επέτρεψε τον έλεγχο των νοτιοανατολικών της χώρας μας και των νότιων συνόρων με την Αλβανία και το Μαυροβούνιο. Αυτό είναι το διπλό κριτήριο. Δεν είναι μόνο για την ανάγκη του αλβανικού στρατού και κράτους, αλλά και του ΝΑΤΟ. Υπό ευνοϊκές συνθήκες έλαβαν ένα σύγχρονο ραντάρ που θα παρακολουθεί την ευρύτερη περιοχή και τα εδάφη μας, και εν μέρει τα εδάφη των γειτονικών χωρών, κυρίως Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία», επισημαίνει ο Κόβατς.

Ωστόσο, ο στρατιωτικός αναλυτής Πέταρ Βογινόβιτς, λέει ότι η εγκατάσταση του ραντάρ δεν πρέπει απαραίτητα να αντιμετωπίζεται σε αρνητικό πλαίσιο για τη Σερβία, επειδή είναι ένας τυπικός εκσυγχρονισμός βασικών τεχνικών ικανοτήτων για την επιτήρηση του εναέριου χώρου.

«Το εύρος αυτών των ραντάρ είναι αυτό, και υπάρχουν μεγαλύτερα, και αυτό δεν είναι τίποτα ασυνήθιστο. Μπορούμε επίσης να δούμε ολόκληρη την Αλβανία. Λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών των βαλκανικών κρατών, ο εναέριος χώρος είναι αμοιβαία ορατός», επισημαίνει ο Βογινόβιτς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η αξία του έργου εγκατάστασης ραντάρ στην Αλβανία είναι 22 εκατομμύρια 266 χιλιάδες δολάρια, εκ των οποίων 19 εκατομμύρια 139 χιλιάδες παρέχονται από τον αλβανικό προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα παρέχονται μέσω του έργου της κυβέρνησης των ΗΠΑ FMS (Foreign Military Sale).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.