Το Ιράν υπέγραψε, το 2015, το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) με την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε, όμως το 2018 η Ουάσινγκτον αποχώρησε μονομερώς από τη συμφωνία και επέβαλε κυρώσεις τους στην Τεχεράνη.
Οι κινήσεις της Τεχεράνης για εμπλουτισμό ουρανίου στο 20% αποτελούν απόκλιση από τις διατάξεις του Kοινoύ Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA), γνωστής και ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν, σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Ταυτόχρονα, αυτές οι ενέργειες δεν μπορούν να θεωρηθούν παραβίαση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, καθώς το Ιράν διατηρεί διαφάνεια σε όλα όσα σχετίζονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα και επιτρέπει στους επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να παρακολουθούν την εφαρμογή του εμπλουτισμένου καυσίμου, πρόσθεσε η Μόσχα.
«Όλο το εμπλουτισμένο ουράνιο έως και 20% παραμένει υπό τον έλεγχο του ΔΟΑΕ. Ο οργανισμός δεν έκανε λόγο για αδήλωτες δραστηριότητες, οι οποίες θα παραβίαζαν τη συμφωνία» υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Ρωσίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, συμπληρώνει πως η παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων από τις ΗΠΑ ήταν το έναυσμα για την απόκλιση του Ιράν από το JCPOA, με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων από την Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη το 2018.
Άλλωστε, η Μόσχα έχει καταδικάσει τις ΗΠΑ για τις επιθετικές της δράσεις ως άμεση παραβίαση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που παγιώνει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
Μάλιστα, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε ότι για να αντιστραφεί η ζημιά που υπέστη το JCPOA, οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να υπονομεύουν τη διεθνή συμφωνία, ενώ η Τεχεράνη, με τη σειρά της, θα πρέπει επίσης να κάνει σημαντικά βήματα μόλις η Ουάσινγκτον αρχίσει να επιστρέφει στην πυρηνική συμφωνία.
Αν και υπό την πυρηνική συμφωνία του 2015 στο Ιράν επιτρέπεται ο εμπλουτισμός ουρανίου σε ποσοστό 3,67%, η χώρα ανέστειλε τις υποχρεώσεις της μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία τον Μάιο του 2018, έπειτα από τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι η Τεχεράνη ψεύδεται σχετικά με τις εγκαταστάσεις της και επιχειρεί κρυφά να κατασκευάσει ατομική βόμβα.