Σε άτυπο διάβημα προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε η Ρωσία αναφορικά με τη νηοψία που πραγματοποίησε η ελληνική φρεγάτα F459 «Αδρίας» του ρωσικού φορτηγό πλοίο “Adler” νέα περιδίνηση εισήλθαν οι ελληνορωσικές σχέσεις. Σε μια εποχή που η Αθήνα επιχειρεί επαναπροσέγγιση στην Μόσχα.
Στις 13 Ιανουαρίου η ελληνική φρεγάτα κατόπιν εντολής από την κεντρική διοίκηση της επιχείρησης «Irini» (Ιταλός διοικητής) εκτέλεσε νηοψία στο ρωσικό φορτηγό σκάφος (με την αποστολή ειδικού αγήματος ΜΥΚ) το οποίο προερχόταν την Αλεξάνδρεια, όπου είχε παραδώσει στην Αίγυπτο εξοπλισμό από την Ρωσία.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την ελληνική πλευρά και την διοίκηση της επιχείρησης η επέμβαση και ο έλεγχος (που απέβη άκαρπος) έγινε σε «φιλική ατμόσφαιρα» και μάλιστα πριν φύγουν φωτογραφήθηκαν με την ελληνική, την ρωσική και με την σημαία της ΕΕ, τα μέλη του πληρώματος και οι Έλληνες κομάντο.
Τώρα πηγές από την Μόσχα αναφέρουν περίπου ότι «αναγκάστηκαν» να φωτογραφηθούν τα μέλη του πληρώματος, ενώ η ρωσική αντίδραση δεν ήταν καθόλου «φιλική»:
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε σχετικά: «Σε επαφές με τις ελληνικές αρχές, προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε τις περιστάσεις του συμβάντος, στο οποίο συμβάν υπάρχουν πολλά ακατανόητα σημεία για εμάς.
Συγκεκριμένα, απαιτεί διευκρίνιση βάσει ποίων διεθνών νομικών κανόνων και συγκεκριμένες πληροφορίες θεωρήθηκε δυνατή η επιθεώρηση ενός ρωσικού πλοίου, καθώς και κατά πόσον ακολουθήθηκαν οι διεθνείς διαδικασίες για την επιθεώρηση πλοίων στην ανοικτή θάλασσα που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις».
Και συνέχισε: «Βάσει του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η επιθεώρηση του πλοίου μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν υπάρχει λόγος να πιστεύεται ότι όπλα και σχετικά υλικά μεταφέρονται επί του σκάφους.
Η παράγραφος 3 της UNSCR 2292 επιτρέπει στα κράτη μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ενεργούν μέσω περιφερειακών οργανισμών, να επιθεωρούν πλοία στην ανοικτή θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, εάν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουν ότι μεταφέρουν όπλα και συναφές υλικό.
Ωστόσο, για αυτό είναι καλόπιστα να λάβουμε την προκαταρκτική συγκατάθεση του κράτους σημαίας για τη διενέργεια της επιθεώρησης», τόνισε η επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου.
Ταυτόχρονα, μετά την επιθεώρηση στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ειρήνη», η επιθεώρηση υποχρεούται να υποβάλει λεπτομερή έκθεση με εξηγήσεις και αποτελέσματα στην αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Αυτό που λέει η Μόσχα είναι ότι δεν την ενημέρωσαν. Αυτό που λέει η “Irini” είναι ότι ζήτησαν την άδεια του πλοίου για έλεγχο και την έλαβαν.
Και η Ζαχάροβα, συνεχίζει: «Η Ρωσία θα συνεχίσει να αναζητά εξηγήσεις σχετικά με την κατάσταση με την επιθεώρηση. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πούμε ότι η συμπεριφορά της ΕΕ σε αυτήν την κατάσταση θα είναι μια καλή δοκιμασία της πραγματικής ετοιμότητας και της ικανότητας των Βρυξελλών να ακολουθούν πραγματικά τους γενικά αποδεκτούς κανόνες του διεθνούς δικαίου και να μην τους αναδιαμορφώνουν σε ορισμένους “κανόνες” της, δικής της εφεύρεσης», κατέληξε η Ζαχάροβα.
Ως εκπρόσωπος της Επιχείρησης «Irini», η Ελοΐζα Κοβέλι, δήλωσε ότι «Η προσγείωση των ειδικών δυνάμεων στο ρωσικό πλοίο Adler δεν ήταν στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα με ην ίδια, «Tο ελληνικό άγημα επιβιβάστηκε στο πλοίο ως μέρος της επιχείρησης της ΕΕ, η οποία πραγματοποιείται στη Μεσόγειο σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη».
Η Κοβέλι εξήγησε ότι τέτοιες επιθεωρήσεις του πλοίου πραγματοποιούνται με αμοιβαία συμφωνία και μετά από πρόσκληση (!) του καπετάνιου του πλοίου.
«Η φιλική επιθεώρηση δεν είναι επιθεώρηση, αλλά επίσκεψη με αμοιβαία συμφωνία, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς ειδική άδεια από το κράτος στο οποίο ταξιδεύει το πλοίο και δεν συνεπάγεται καταναγκαστική δράση», είπε.
Η Μόσχα δεν το εξέλαβε έτσι, όμως. Και μάλλον θα πρέπει να αναμένονται αντίποινα, όπως συνηθίζει η Ρωσία…
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.