Περίπου 26 νεκροί στρατιώτες και παραστρατιωτικοί προσκείμενοι στο συριακό καθεστώς είναι ο βαρύς απολογισμός από ενέδρα που είχαν στήσει τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), οι οποίοι υπέστησαν 11 απώλειες στη μάχη, ανέφερε ΜΚΟ.
Οι τζιχαντιστές, που πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, έστησαν ενέδρα σε στρατιωτικούς και βοηθητικούς που διεξήγαγαν εκκαθαριστική επιχείρηση σε περιοχή της ερήμου κοντά στην πόλη Αλ Μαγιαντίν, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στις εχθροπραξίες που ακολούθησαν, σκοτώθηκαν επτά στρατιωτικοί και δεκαεννέα παραστρατιωτικοί, στην πλειονότητά τους Σύροι, καθώς και ένδεκα τζιχαντιστές, κατά τη ΜΚΟ αυτή, που εδρεύει στη Βρετανία.
Παρά το γεγονός ότι, πολιορκημένο απ’ όλες τις πλευρές, υπέστη σειρά συντριπτικών στρατιωτικών ηττών και τελικά έχασε όλα τα εδάφη που κατείχε στην επικράτεια της Συρίας και του Ιράκ, το ΙΚ συνεχίζει να διαπράττει φονικές επιθέσεις. Στη Συρία, δρα κυρίως στην περιοχή της ερήμου που εκτείνεται από τις κεντρικές επαρχίες Χομς και Χάμα ως τη Ντέιρ Εζόρ, στο ανατολικό άκρο της χώρας.
Η Μπαντίγια, η έρημος στα αραβικά, έχει μετατραπεί σε θέατρο συχνών μαχών μεταξύ τζιχαντιστών και δυνάμεων του καθεστώτος, που υποστηρίζονται από την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 37 αδειούχοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, εναντίον λεωφορείου στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ. Επρόκειτο για μια από τις πιο πολύνεκρες ενέργειες των τζιχαντιστών αφότου το «χαλιφάτο» κατέρρευσε.
Σε αναφορά του τον τρέχοντα μήνα, ο ΟΗΕ σημείωσε με ανησυχία την αναζωπύρωση των ενεργειών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ.
Η οργάνωση παραμένει παρούσα, «κυρίως στην παρανομία», στις δύο χώρες, συνεχίζει τον «ανταρτοπόλεμο» στα συροϊρακινά σύνορα, σε περιοχές «που έλεγχε μέχρι πρότινος», συνόψισε ο ΟΗΕ.
Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 387.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους αφότου ξέσπασε την άνοιξη του 2011, με έναυσμα την καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Η σύρραξη έγινε εξαιρετικά περίπλοκη στην πορεία των ετών, με την εμφάνιση πλειάδας ένοπλων οργανώσεων, την ανάμιξη ξένων δυνάμεων, την αύξηση της δύναμης παρατάξεων τζιχαντιστών.