Η Άγκυρα πληροφόρησε τους Ισραηλινούς ότι είναι έτοιμη να στείλει πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, μόλις το εβραϊκό κράτος δεσμευτεί ότι θα πράξει αμοιβαία και ανάλογα.
Την αποκάλυψη την έκανε Τούρκος αξιωματούχος στην ισραηλινή εφημερίδα Israel Hayom. Το κύριο σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών (υπάρχουν κι άλλα πολλά) είναι η παραμονή αξιωματούχων της Hamas σε τουρκικό έδαφος.
Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα τους τελευταίους μήνες η Τουρκία αλλάζει στάση έναντι του Ισραήλ (φυσικά διότι είδαν πως έχει συνάψει γεωπολιτικές συμμαχίες με τα δύο ελληνικά κράτη της Ελλάδας και της Κύπρου).
Τον Δεκέμβριο ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Ερντογάν δήλωσε ότι «Η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Η συνεργασία μας στον διαμοιρασμό πληροφοριών είναι συνεχής».
Αυτό έγινε τρεις εβδομάδες αφού ο στενός συνεργάτης του απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, πρότεινε μια κοινή θαλάσσια οριοθέτηση με το Ισραήλ.
Η προσπάθεια αναζωπύρωσης συνεχίστηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα όταν, ο Dr. Hakan Yurdakul, μέλος της τουρκικής προεδρικής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, παρακολούθησε μια σύσκεψη του Ευρω-εβραϊκού Κοινοβουλίου, επικεντρώνοντας σε μια ανανεωμένη ατζέντα μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων.
Το Ισραήλ δεν είναι η μόνη χώρα στην Μέση Ανατολή την οποία η Άγκυρα θέλει να κανονικοποιήσει τις σχέσεις της.
Η Άγκυρα επιχειρεί να κανονικοποιήσει τους δεσμούς της με το Κάιρο, οι τουρκικές αρχές στις 20 Μαρτίου διέταξαν κανάλια που συσχετίζονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα και έχουν έδρα στην Κωνσταντινούπολη να σταματήσουν την κριτική τους στην Αίγυπτο.
Αυτό θα μπορούσε να δείξει ότι αν το Ισραήλ συμφωνεί στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία τότε η τουρκική κυβέρνηση σε κάποιο βαθμό θα μπορούσε να εκδιώξει τους αξιωματούχους της Hamas από την Πόλη.
Η Hamas αποτελεί προϊόν της Muslim Brotherhood.
Παρά την επίσημη τοποθέτηση του Καΐρου το οποίο αρνείται την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, καθώς μιλούσε σε προεκλογική εκστρατεία του Likud στο Bat Yam 10 Μαρτίου, επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε συζητήσεις με την Τουρκία σχετικά με το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.
Στην ίδια ομιλία, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σημείωσε ότι η χώρα έχει προσοδοφόρες συζητήσεις με Αίγυπτο, Ελλάδα και Κύπρο σχετικά με την εξαγωγή αερίου στην Ευρώπη.
«Η Τουρκία και το Ισραήλ ποτέ δεν διέκοψαν τους διπλωματικούς δεσμούς παρά όλα τα αρνητικά επεισόδια που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια» είπε ο Karel Valansi, πολιτικός αναλυτής της τουρκικής T24.
«Και οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να διαχωρίσουν τα οικονομικά και τα πολιτικά και έχουν βοηθήσει η μία την άλλη σε ανθρωπιστικά ζητήματα. Τα κανάλια επικοινωνίας είναι πάντα ανοιχτά, τόσο που δεν είναι εύκολο για καμία από τις δύο χώρους να εγκαταλείψει την σχέση τους. Με όλα αυτά η σχέση τους έχει δεχτεί σοβαρά πλήγματα που σημαίνει ότι χρειάζεται πολιτική θέληση και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να επανεκκινηθεί».
«Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών πάντα ήταν ευαίσθητες σε ότι αφορά τους Παλαιστίνιος, την ίδια στιγμή η προσωπική εχθρότητα μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών είναι ένας ακόμα περιορισμός».
Υπενθυμίζετε ότι η Άγκυρα στα τέλη του προηγούμενου έτους, με βασικό εργαλείο την υψηλή διπλωματία που ασκεί ο επικεφαλής της τουρκικής μυστική υπηρεσίας ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, είχε προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ.
Ο Χακάν Φιντάν θεωρείται κάτι σαν τον «Χούβερ» της Τουρκίας και πολλές φορές στο παρελθόν ακούστηκε πως είναι πιθανός διάδοχος ακόμα και του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν.
Η Ελλάδα έχει επενδύσει πάρα πολλά στον άξονα Αθήνας – Λευκωσίας – Ιερουσαλήμ και μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε πραγματικό σοκ για την χώρα μας.
Άξονας που βασίζεται σαφώς και στην αντίθεση στις τουρκικές πολιτικές στην Αν. Μεσόγειο. Παραμένουν πάντως ως «αγκάθι» οι σχέσεις της Τουρκίας με την Χαμάς. Μια επαναπροσέγγιση Ισραήλ – Τουρκίας θα δημιουργούσε κενό ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα της απόκτησης και διαχείρισης πληροφοριών.